Ummu Hani (ra) kimdir hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Ummu Hani (ra) hayatı
Ummu Hani (ra) kimdir
Ummu Hani (ra) hakkında bilgi
Kadın sahabeler Ummu Hani (ra)

Ummu Hani radıyallahu anha RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin amca kızı Hz Ali (ra)’ın kızkardeşi

İsmi Mevlidi Nebevi’nin Mirac bolmununde devamlı yad olunan bir bahtiyar Hanesi, mirac ışığıyla aydınlanma şerefine eren bir hanımefendi

O Mekke’de doğup buyudu Babası EbU Talib, annesi Fatıma binti Esed’dir Hz Ali, Akil ve Ca’fer (ranhUm) ile anne baba bir oz kardeşdir Asıl adı Fahite olup oğlu Hani’den dolayı Ummu Hani kunyesiyle meşhur olmuştur

Ummu Hani, mert, cesUr ve durust ahlaklı bir hanımdı ResUli Ekrem (sa) efendimiz sekiz yaşından sonra amcası EbU Talib’in evinde kaldığı icin onu iyi tanırdı Ozkardeşi gibi severdi O da İki Cihan Guneşi efendimize cok hurmet ederdi Onu muşriklere karşı gizli gizli korumağa calışırdı Kendisi İslam’a gelememişti Zira kocası muşriklerdendi Buna rağmen sevgili peygamberimize kolkanat gererdi Onu arkadan da olsa korumağa calışırdı Onun bu samimi gayreti şu hadisede acıkca gorulmektedir

Biz kamumuz kullarız sen şahsın

Gonlumuz icinde rUşen mahsın

Ummetin olduğumuz devlet yeter

Hizmetin kıldığımız izzet yeter

Ummu Hani (ranha) kardeşi Hz Ali (ra)’dan sonra 40 h 661 m senede vefat etti Cenabı Hak şefaatlerine mazhar buyursun Amin nrasUlUne karşı boylesine buyuk saygı beslemekteydi Onu gıyabi koruma gayreti icerisindeydi

O Mekke’nin ileri gelen muşriklerinden Hubeyre İbni Amr ile evlenmişti Ondan Amr, Hani, YusUf ve Ca’de adında dort cocuğu oldu Kocası Hubeyre azılı bir İslam duşmanı idi İslam’ın nurundan hep kactı Muşriklerin safında savaştı Mekke Fethi gunu collere duştu ve Necran taraflarına giderek izini kaybettirdi

Ummu Hani’nin İslam’la şereflenişi Mekke Fethi gunu oldu O kocasının firarını fırsat bildi ve RasUlullah (sa)’in huzUruna gelerek kelimei şehadet getirdi Gonlunu İslam’ın nUrU ile doldurdu Sahabelik şerefine nail oldu Sevgi dolu gonlunu İslam’ın nurlu ufuklarına actı Fahri Kainat (sa) Efendimize tam teslim olmuştu Hayatının geri kalan kısmını itaatkar, muhabbetli bir İslam hanımefendisi olarak gecirdi

Ummu Hani (ranha) kendini ibadete vermişti Cokca namaz kılar ve oruc tutardı Nafile oruc tutmayı cok severdi İki Cihan Guneşi Efendimiz de ona cok iltifatlarda bulunur ve fırsat buldukca ziyaret ederdi Birgun Ummu Hani (ranha) nafile oruca niyet etmişti Efendimiz ziyaretine geldi O da bir kase bal şerbeti ikram etti ResUli Ekrem (sa) ictikten sonra artanını ona uzattı Oruclu olmasına rağmen Ummu Hani (ranha) derhal kaseyi aldı ve icti Efendimize olan sevgi ve hurmetini bu şekilde gosterdi

O, Efendimizin kendisine yaptığı iltifatlar konusunda şunları soyler: “Mekke’nin fethi gunu, evimi şereflendiren Hz Peygamber (sa) bana: “Yiyecek bir şeyiniz var mı? diye sordu Ben de: “Hayır ya RasUlallah sadece kuru ekmek ile sirke var dedim “Getir onu! buyurdu ve: “Ey Ummu Hani! Sirke ne iyi katıktır Sirke bulunan ev, katık sıkıntısı cekmez! buyurarak iltifatta bulundu

Ummu Hani (ranha) ResUli Ekrem (sa) Efendimizden az miktarda hadis de rivayet etmiştir Naklettiği hadislerin bir tanesi şudur:

Ummu Hani (Fahite Binti EbU Talib) radıyallahu anha şoyle dedi: (Mekke’nin Fethi gunu) Nebi sallahu aleyhi vesellem’e gelmiştim ResUli Ekrem (sa) yıkanıyor, Fatıma da onu insanların gozunden perdeliyordu (Ben selamımı verdim) Peygamberimiz: “Kim o? dedi Ben: “Ummu Hani’yim, diye cevap verdim Muslim’in rivayetinde bu hadisin devamında;

Ummu Hani gelip kendisine selam verdiğinde Efendimiz: “Bu kadın kimdir? diye sormuş, o da: “Ben EbU Talib’in kızı Ummu Hani’yim diye cevap verince sevgili Peygamberimiz “Hoş geldin Ummu Hani dedi ve yıkanmasını tamamladı, rivayeti gecmektedir (Riyazussalihin Terceme ve şerhi, c4, s444, 465)

Ummu Hani (ranha) mevlidi nebi menkıbelerinin Mirac bolumunde devamlı ismi anılan bir bahtiyar hanım sahabidir Suleyman Celebi hazretleri Mirac bolumunde onun ismini şoyle zikreder:

“Tarfutu’layn icre ol Fahri Cihan

Ummu Hani evine geldi heman

Her ne vaki oldu ise serteser

Cumlesin ashabına verdi haber

Dediler ey kıblei İslam’ı din

Kutlu olsu sana Mirac’ı guzin

Biz kamumuz kullarız sen şahsın

Gonlumuz icinde rUşen mahsın

Ummetin olduğumuz devlet yeter

Hizmetin kıldığımız izzet yeter
Ummu Hani (ranha) kardeşi Hz Ali (ra)’dan sonra 40 h 661 m senede vefat etti Cenabı Hak şefaatlerine mazhar buyursun

Geri