Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ummi asiklar kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ümmi âşıklar kimdir?​

Ümmî âşıklar: Genellikle öğrenim görmemişlerdir. Saz çalmasını bilenlerin yanında, çalamayanlar da vardır. Hazırlıksız olarak şiir söylerler. Şiirleri büyük ölçüde millî veznimiz hece vezniyledir: Aşık Veysel, Fehmi Gür, vb.

Divanı olan âşıklar kimlerdir?​

Bu yüzyılda divan şiiri alanında Nefi, Nabî, Şeyhülislam Yahya, Şeyhülislam Bahar, Neşatî, Rasih, Nev’izade Atai, Haleti, vb. gibi şairler yetişmiştir. Tasavvufi Türk halk şiiri alanında ise Aziz Mahmud Hüdai, Niyazi Mısri vb, aklımıza gelen adlardan bazılarıdır.
Şiirler, işlenen konulara göre koçaklama, güzelleme, taşlama, ağıt gibi adlar alır. Âşık Edebiyatı hayalî olaylardan çok, gerçekçiliğin ön plâna çıktığı bir edebiyattır. Gerçeklik ön plandadır. Bir tarikata mensup olup o yolda şiir söyleyen tekke şairlerinin eserleri ise tekke şiiri diye anılır..
Göçebe şairler kimlerdir?
1. Göçebe ( Gezgin ) Şairler: Bir yere bağlı kalmadan gezerler. Genellikle eğitim görmedikleri için, Divan Edebiyatı’ndan etkilenmezler. Dilleri sadedir. Hece ölçüsüne bağlıdırlar.
Dedim dedi tarzı şiir kime ait?
Klasik Türk şiirinde sahibi belli olan ilk “Dedim-Dedi”li örnek Kadı Burhaneddin’e aittir.

Karslı Murat Çobanoğlu kimdir?​

Murat Çobanoğlu (d. 1940, Arpaçay, Kars – ö. 26 Mart 2005, Ankara) Türk halk ozanı. 1940 yılında Kars’ın Arpaçay ilçesinin Koçköyü beldesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Dini tasavvufi Halk edebiyatı geleneklerinden midir?​

“Dini-Tasavvufi Halk Edebiyatı” dini yönü ağır basan ve özellikle de tasavvufi düşünce sahibi şairlerin oluşturduğu bir gelenektir. Aynı zamanda tekke edebiyatı olarak da adlandırılan bu şiir geleneği İslamiyet’in kabulünden sonra oluşmuştur.
(kalem şuarası) divan şiiri tarzından etkilenen okuryazar halk şairine verilen eskimiş isim. belirli bir öğrenim görmüş saz çalmasını bilmeyen şairlere denir.
Dedim dedi tarzı söyleyişi nedir?
Dedim – Dedi Tarzı Söyleşi: Halk şiirinde yaygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki aşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmeleridir.
Halk ozanları kimler?
İyi ki varlar, iyi ki geçtiler bu topraklardan…
- Muharrem Ertaş (1913 – 1984)
- 2. Aşık Veysel Şatıroğlu (1894 – 1973)
- 3. Aşık Daimi (1932 – 1983)
- Şeref Taşlıova (1938 – 2014)
- 5. Aşık Reyhani (1932 – 2006)
- Ali Ekber Çiçek (1935 – 2006)
- 7. Aşık Mahzuni Şerif (1940 – 2002)
- 8. Neşet Ertaş (1938 – 2012)
 
Geri
Üst