AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uluslararasi standardizasyonun genel amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uluslararası standardizasyonun genel amacı nedir?​

ISO’nun amacı; uluslararası mal ve hizmet değişimini hızlandırmak, sosyal, bilimsel, teknolojik ve ekonomik iş alanlarında işbirliğini geliştirmektir. Bu amaçla günümüze kadar 19.500’ün üzerinde standardizasyon çalışması yapmış ve standartlar yayınlamıştır.
Standardizasyon nedir ve neden önemlidir?
Standardizasyon faaliyeti, standartların oluşturulması, yayınlanması ve uygulanması süreçlerinden oluşmaktadır. Standardizasyonun önemli faydaları, ürün, proses ve hizmetlerin amaçlarına uygunluklarının geliştirilmesi, ticari engellerin aşılması ve teknolojik işbirliğinin kolaylaştırılmasıdır.

Standardizasyonun faydaları nelerdir?​

Standardizasyon, tüketiciye güven verir. Mal standartlarının mevcut olduğu ve standartlara göre alışverişlerin yapıldığı pazarlarda alışverişler karşılıklı güvene dayanır. Standardizasyonun birim maliyetleri azaltması ürün fiyatlarını da düşürecektir. Dolayısıyla tüketicilere ucuz mal imkanı sağlanmış olacaktır.
Standardizasyon ilkeleri nelerdir?
Standardizasyonun temel ilkeleri bu anlaşma gereği altı prensip olarak belirlenmiştir.

Standardın çeşitleri nelerdir?​

Standart Çeşitleri
Standardizasyon ile ilgili ilk çalışma nedir?
Cumhuriyet’in ilanından sonra 1930 yılında, “Ticarette Tağşişin Men-i ve İhracatın Murakebe ve Korunması (Hilesiz ticaret, ihracatın denetlenmesi ve korunması)” kanunu ile standardizasyon ile ilgili ilk çalışmalar başlamıştır.

Standardizasyon kaça ayrılır?​

Standardın üreticiye sağladığı faydalar nelerdir?
ÜRETİCİYE FAYDALARI

Kaliteye ulaşmada gerekli aşamalar nelerdir?​

KALİTEYE ULAŞMADA GEREKLİ AŞAMALAR
Standardizasyon konusu nedir?
Standardizasyonun konusu, ekonomik fayda sağlamak amacıyla iş hayatında bazı kuralların belirlenerek bu kuralların uygulanmasını içerir. Standardizasyon ekonomik olduğu kadar, sosyal bir çalışma olduğuna göre, tüm ilgililerin katkıları ve karşılıklı işbirliği ile gerçekleştirilmelidir ve genel kabul görmelidir.

Standardizasyon kim sağlar?​

Ulusal standardizasyon kuruluşu, bulunduğu ülkenin standardizasyon ile ilgili çatı kuruluşu görevindedir ve uluslararası standardizasyon alanında ülkedeki paydaşların temsil edileceği kanalı oluşturur. Ayrıca ulusal standart hazırlama süreçlerini yönetir ve ülkeye standardizasyon altyapısı sağlar.
Uygulama alanlarına göre standart çeşitleri nelerdir?
Uygulama alanlarına göre standartlar; işletme, endüstriyel, Milli, bölgesel ve Milletlerarası olmak üzere beş alanda incelenmektedir. İşletme standartları, işyerlerinin belirli ihtiyaçlarını karşılamak için düzenledikleri özel standartlardır.
 
Geri
Üst