AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uluslararasi mudahale nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.592
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uluslararası müdahale nedir?​

Müdahale, genel anlamda, uluslararası hukukta yasaklanmış devletlerarası eylem ve işlemlerdir. Zorlayıcı araçların kullanılmadığı, devletlerin iç işlerine karışılması olarak yorumlanabilecek tavsiyeler ya da ortak organ ve mekanizmalarda bazı konuların tartışılıp karara bağlanması da müdahale niteliğindedir.

Insancıl müdahale nedir?​

İnsani müdahale, üzerinde en çok mutabık kalınan ve en basit tanımıyla; “bir devletin vatandaşlarını o devletin uyguladığı geniş çaplı insan hakları ihlallerinden korumak amacıyla bir devlet, devletler grubu ya da uluslararası örgütler tarafından kuvvet kullanılması ya da kuvvet kullanılması tehdidi”1dir.

Insancıl müdahale ve koruma sorumluluğu nedir?​

Insancıl müdahale ve koruma sorumluluğu nedir?
Koruma Sorumluluğu, 2001 yılında, Müdahale ve Devlet Egemenliği Uluslararası Komisyon (ICISS) tarafından kabul edilmiştir. Koruma sorumluluğuna göre, Devlet, soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı suç ve etnik temizlikten halkını koruması konusunda başlıca sorumludur.

Devletlerin iç işlerine karışmama ilkesi nedir?​

Devletlerin iç işlerine karışmama ilkesi nedir?
Hiçbir Devlet veya Devletler grubu, doğrudan veya dolaylı olarak, herhangi bir sebeple, diğer herhangi bir Devletin iç işlerine veya dış işlerine müdahale etme hakkına sahip değildir.

Insani müdahale kavramının temelini ne oluşturur?​

İnsani Müdahale, bir devletin veya devletler grubunun başka bir devletin egemenlik alanına devletler koalisyonu ve/veya uluslararası örgütlerin yönlendirmesiyle ilgili ülkede temel insan haklarının ihlal edildiği ileri sürülerek askeri güç kullanımı yoluyla müdahale bulunularak, sorunlu durumun düzeltilmesidir.

R2P anlayışı nedir?​

R2P, BM bildirgesinde ise şu 3 sütun üzerinde yükseliyor: 1- Devletin birinci sorumluluğu yurttaşlarını etnik temizlik, savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan korumaktır. 2- Koruma sorumluluğunu yerine getirmekte başarısız olan devletlere karşı koruma sorumluluğu bulunmaktadır.

Egemenlik sorumluluğu nedir?​

Egemenlik sorumluluğu nedir?
Koruma sorumluluğu, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi’nde kabul edilen, soykırım, savaş suçları, etnik temizlik gibi insanlık suçlarını önlemeyi amaçlayan bir taahhüttür.

Devletlerin eşitliği ilkesi ne demek?​

Devletlerin eşitliği ilkesi ne demek?
Devletlerin egemen eşitliği; bir devletin, diğer devletler karşısında bağımsız ve kendi sınırları içinde meşru egemen olduğunu, hiçbir devletin de bir diğerinden üstün olmadığını niteleyen uluslararası hukuk ilkesi.

Egemenliğin kaynağı ne demek?​

Egemenlik ve halk Klasik dönem düşünürlerinin hemen hepsinde egemenliğin nihai kaynağı olarak halkın iradesi gösterilir. Roma hukukundaki omnis imperium ex populo ilkesi bu düşüncenin kaynağıdır. Devletin bir “Toplum Sözleşmesi” ile kurulduğu görüşü de aynı düşünceyi ifade eder.
 
Uluslararası müdahale, genel olarak uluslararası hukukta yasaklanmış devletlerarası eylem ve işlemlerdir. Bu müdahaleler, devletlerin egemenlik haklarına müdahale etme girişimleri olarak değerlendirilir. Müdahale, zorlayıcı araçların kullanılmadığı, devletlerin iç işlerine karışılması gereken tavsiyeler veya ortak organ ve mekanizmalar aracılığıyla bazı konuların tartışılarak karara bağlanması şeklinde de olabilir.

İnsani müdahale ise, bir devletin vatandaşlarını o devletin uyguladığı geniş çaplı insan hakları ihlallerinden korumak amacıyla başka bir devlet, devletler grubu ya da uluslararası örgütler tarafından kuvvet kullanılması ya da kuvvet kullanılması tehdidi olarak tanımlanır. Insancıl müdahalenin temelini oluşturan kavram ise, bir devletin veya devletler grubunun diğer bir devletin egemenlik alanına, insan hakları ihlallerinin varlığına dayanarak askeri güç kullanımı yoluyla müdahalede bulunması ve sorunlu durumun düzeltilmesini sağlamasıdır.

Koruma Sorumluluğu ise, Müdahale ve Devlet Egemenliği Uluslararası Komisyonu (ICISS) tarafından kabul edilen bir prensiptir. Buna göre, devletlerin, soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı suç ve etnik temizlik gibi suçlara karşı halklarını koruma konusunda başlıca sorumlulukları bulunmaktadır.

R2P (Responsibility to Protect), Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bir ilkedir. Bu ilke, devletlerin birinci sorumluluğunun yurttaşlarını belirli suçlardan korumak olduğunu ve koruma sorumluluğunu yerine getirmekte başarısız olan devletlere karşı uluslararası toplumun müdahalede bulunabileceğini belirtir.

Devletlerin eşitliği ilkesi, uluslararası hukukta önemli bir prensiptir. Bu ilke, bir devletin diğer devletler karşısında bağımsız ve egemen olduğunu, her devletin eşit haklara sahip olduğunu ve hiçbir devletin diğerinden üstün olmadığını vurgular.

Egemenlik sorumluluğu, soykırım, savaş suçları, etnik temizlik gibi insanlık suçlarını önlemeyi amaçlayan bir taahhüttür. Bu sorumluluk, Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi'nde kabul edilmiş ve devletlere belirli suçları önlemek ve müdahale etmek konusunda sorumluluk yüklemiştir.

Egemenliğin kaynağı ise genellikle halk iradesi olarak kabul edilir. Klasik dönem düşünürlerinin çoğunluğu, egemenliğin kaynağını halkın iradesi olarak görmüşlerdir. Devletin varlığının halkın iradesi ya da "toplum sözleşmesi" ile sağlandığı düşüncesi bu anlayışı destekler. Bu ilke, devletin egemenliğinin nihai kaynağını halkın iradesinde bulunduğunu belirtir.
 

Similar threads

Geri
Üst