- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ulusal kimlik kavramı nedir?
Bu tarifi zor belki de imkânsız kavramı bu hale getiren farklı sosyo-ekonomik-politik aktörler midir yoksa kelimenin özünde midir bilinmez, ama sadece bir grup ya da topluluğun ortak değerleri, günlük yaşam pratiklerinin ortak adı ulusal kimliktir.Milli kimliği oluşturan esaslar nelerdir?
Hocamızın tespitine göre, milli kimliği oluşturan ilk unsur, ana baba, onların ana babaları, yani atalarıdır. Buna soy denilmektedir. İkinci unsur ise dildir. Dil, genel olarak bir milletin ruhu ve hafızasıdır; hayat bakışı, dünya görüşüdür.
Kimliğin toplumsal olarak tanımlanmasında kullanılan ölçütler nelerdir?
Kimlik ve Davranışlar Kuramın temelinde bulunan sosyal kimlik kavramı, grup üyeliklerinden gelen benlik imajlarını içermektedir. Örneğin bireyin üyesi olduğu etnik grup ve bu grubun üyesi olmanın getirdiği olumlu ve olumsuz duygular sosyal kimliğin niteliğini belirlemektedir.
Kimlik kavramları nelerdir?
Kimlik en geniş anlamıyla, bireyin tüm özelliklerini kapsar; hem kişinin kendisini nasıl gördüğü, hem de toplum tarafından nasıl görüldüğü, kimlik kavramıyla ilgili konulardır. Kimlik bir özellik, bir nitelik belirtisidir. Birer özellik, birer nitelik gösteren kimlikler, her şeyden önce ve aynı zamanda farklılıklardır.Milli kimliğin oluşmasında hangi unsurlar etkilidir?
Milli kimliğin oluşmasında dil ana etkendir. Bunun yanında tarih birliği de bu bilincin oluşmasında önemlidir. Tarih bilimi sayesinde geçmişe dair aktarımlar, ulusların ortak belleğini biçimlendirir.
Milli kimlik kazanmak ne demek?
Milli duyguların ve toplumsal olarak kimliğin ortaya çıkmasında toplumların ortak değerlerde buluştukları tüm faktörler yer alır. Tarih sayesinde toplumlar geçmişlerini öğrenerek toplum bilincinin biçimlenmesini sağlar. Böylece ortaya milli kimliğe sahip, toplumsal bütünleşme sürecini tamamlamış bireyler çıkar.
Kuramın temelinde bulunan sosyal kimlik kavramı, grup üyeliklerinden gelen benlik imajlarını içermektedir. Örneğin bireyin üyesi olduğu etnik grup ve bu grubun üyesi olmanın getirdiği olumlu ve olumsuz duygular sosyal kimliğin niteliğini belirlemektedir.