AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ultrason cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ultrason çeşitleri nelerdir?​

Doktorlar uzun yıllardır ultrason, MR, tomografi gibi farklı cihazlar yardımıyla hastalarını muayene ediyor ve teşhis koyuyorlar….Ultrason çeşitleri:

Pelvik ultrasonda neler görülür?​

Pelvik ultrason sırasında yumurtalıklar, rahim ve fallop tüpleri incelenebilir. Pelvik organlar kadınlarda mesane, uterus ve overler; erkeklerde mesane ve prostattır. Kadınlarda pelvik ağrı nedeninin araştırılmasında en sık başvurulan yöntem, pelvik ultrasonografidir.
Adetliyken pelvik ultrason çekilir mı?
Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor. Pelvik ultrason 15 ila 30 dakika arasında değişiyor. İşlem sonrasında sonuçlar rapor haline getiriliyor.

Pelvik ultrason ne zaman yapılır?​

Erkeklerde de belli bir yaştan sonra benign prostat hipertrofisi (iyi huylu prostat büyümesi) yönünden inceleme amacıyla kullanılabilir. Benign prostat büyümesi, 50 yaşından sonra erkeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır.

Karın ultrasonunda neler görülür?​

Karın bölgesindeki iç organların görüntülenmesi için kullanılan ultrasonografi esnasında; karaciğer, böbrek, dalak, safra kesesi ve diğer iç organlar görüntülenip değerlendirilebilir. Bu yöntem radyasyon içermediği için oldukça sık tercih edilen tıbbi görüntüleme yöntemleri arasında yer alır.
Ultrason yöntemleri nelerdir?
Ultrason nasıl uygulanır?

Vajinal muayenede neler belli olur?​

Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.

Pelvik ultrason ne işe yarar?​

Kadınlarda, pelvik ultrason en sık uterus , serviks, yumurtalıklar ( overler ), follop tüpleri ( tuba uterinalar ) değerlendirmek için yapılır: Pelvik ultrason muayeneleri ayrıca hamilelik sırasında embriyonun veya fetusun sağlığını ve gelişimini izlemek için kullanılır.
Regl olunca ultrason çekilir mi?
Adetliyken vajinal ultrason çekilebilir. Hatta bazı jinekolojik sorunlar değerlendirilirken hasta özellikle adet döneminde muayeneye çağrılabilir. Ultrasondan önce tampon veya pedin çıkarılması gerekir. Sulu ultrason taraması ise adetliyken yapılamamaktadır.

Ultrasonla yumurtalıklara nasıl bakılır?​

Transvajinal ultrason (vajinal propla yapılan ): Transvajinal ultrason, jinekolojik muayene ile benzer şekilde yapılır. Mesanenizi boşalttıktan sonra prob vajinaya yerleştirilir. Prob ince bir çubuk şeklindedir. Üzeri steril bir prezervatif ile kaplanır ve az miktarda jel sürülerek vajinaya yerleştirilir.

Ultrasona girmeden önce neden su içilir?​

Bu incelemeler sıklıkla üreme veya idrar sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Ultrason güvenli bir tanı yöntemidir. Mesanenizi doldurmak için muayeneden önce su içmeniz istenebilir.
Vajinal ultrason zor mu?
Eskilerde çok uygulanılan şimdilerde transvajinal ultrasonografi nedeniyle sadece belli bazlı rahatsızlıklarda başvurulan bir muayene yöntemi (elle iç genital organların muayenesi) de nazik ve yumuşak bir şekilde yapıldığında oldukça ağrısız bir metoddur.

Ultrason ile bağırsaklara bakılır mı?​

Abdominal (Transabdominal) ultrasonografi Ayrıca karaciğer, safra kesesi, böbrekler, prostat, mide ve bağırsakların görüntülenmesinde de tercih edilir. 3 veya 4 boyutlu ultrason, doppler ultrasonu, renkli ultrason gibi tekniklerden uygun olanı tercih edilerek işlem gerçekleştirilebilir.

Ultrasona neden sıkışık gidilir?​

Ultrason çekiminde ağrı ve acı hissi olmadığından dolayı oldukça rahat çekilen bir sistemdir. İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır.
 
Geri
Üst