AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ultra vires ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ultra vires ne anlama gelir?​

Ultra vires, şirketin ehliyetinin, şirket sözleşmede yazılı olan işletme konusu ile sınırlı olması demektir. Buna göre, şirket sözleşmesinde yazılı olan işletme konusu dahilindeki işlemler intra vires, bu konu dışındaki işlemler ise ultra vires kabul edilir.

Ultra vires nedir uluslararası hukuk?​

Ultra vires nedir uluslararası hukuk?
Ultra vires, kısaca yetki aşımı demektir. TTK bağlamında, şirketin, sözleşmesinde yazılı işletme konularıyla bağlı olması, işletme konuları dışında yaptığı işlemlerin şirketi bağlamaması anlamına gelir.

Köpük sermaye nedir?​

Bu yasak kanunda kısaca “karşılıklı iştirak” olarak ifade ediliyor. Söz konusu yasağın amacı, şirket alacaklıları için güvence niteliğindeki sermayenin korunması ilkesi doğrultusunda köpük (sulandırılmış) sermaye yaratılmasının ve kurumsal yönetime zarar verecek risklerin önüne geçilmesi.

Ticaret şirketi fiil ehliyetini ne zaman kazanır?​

Ticaret şirketi fiil ehliyetini ne zaman kazanır?
Ticaret Hukukunda Ehliyet, Ayrıca anonim şirketler de temsile yetkili olanların üçüncü kişilerle, işletme konusuyla bağlantılı olmayan işlemlerin de şirketçe sorumlu olacağı öngörülmüştür. Ticaret şirketleri kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlar tamam olduktan sonra fiil ehliyeti kazanırlar.
Ultra vires ilkesi kalktı mı?​
bu durum çeşitli sorunlara neden olması sebebiyle şirketler işletme konularını oldukça geniş tutardı. bu aksaklıkları ortadan kaldırmak adına kanun koyucu kudret 13 ocak 2011 de ultra vires ilkesini kaldırmıştır.

Şirketin işlem konusu esas sözleşmede belirtilir mi?​

Şirketin işlem konusu esas sözleşmede belirtilir mi?
Kanun, ticaret şirketlerinin hak ehliyetini, esas sözleşmede yazılı konu ile sınırlandırdığından, şirketin konu dışında haklar edinmesi ve borç altına girmesi mümkün değildir. Şirketin işletme konusu çerçevesine doğrudan doğruya yahut dolaylı olarak girmeyen iş veya hukukî işlemleri “yok” hükmündedir7.

Sermaye şirketleri kaça ayrılır?​

Türk Ticaret Kanunu, sermaye şirketi olarak kategorize ettiği grup içerisinde; anonim şirket, limited şirket ve paylı komandit şirketi sayar.

Hangi sermaye şirketlerinden biri değildir?​

Hangi sermaye şirketlerinden biri değildir?
Türk Ticaret Kanununa göre sermaye şirketleri; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, limited şirketler ve anonim şirketlerdir….Sermaye Şirketinin Şahıs Şirketinden Avantajlı Yönleri.
SERMAYE ŞİRKETLERİ | ŞAHIS ŞİRKETLERİ
Oy hakkı, sermayenin itibari değerine göre hesaplanır. | Her ortağın tek oy hakkı bulunmaktadır.

Şirketin amaç ve konusu için bir sınırlama var mıdır?​

Limited şirketler tıpkı anonim şirketler gibi kanunen yasak olmayan her türlü iktisadi maksat ve konular için kurulabilir. Esas mukavelede şirketin amaç ve konusunun sınırlarının açıkça gösterilmiş olması da şarttır. Ancak kendi özel mevzuatları ile bir takım şirketlerin faaliyet alanları sınırlandırılabilir.
 
Ultra vires terimi, şirketin yetkisinin şirket sözleşmesinde belirtilen işletme konusu ile sınırlı olduğunu ifade eder. Bu kapsamda, şirketin işletme konusu dahilinde gerçekleştirdiği işlemler "intra vires" olarak adlandırılırken, bu konu dışındaki işlemler ise "ultra vires" olarak kabul edilir. Şirketlerin yetkilerini aşarak yapacakları işlemler ultra vires olarak nitelendirilir ve hukuki açıdan geçersiz sayılır.

Uluslararası hukuk bağlamında ise ultra vires terimi, kısaca yetki aşımı anlamına gelmektedir. Ticaret hukukunda ise bir şirketin, sözleşmesinde belirtilen işletme konularıyla sınırlı olması ve bu konular dışında yapacağı işlemlerin şirketi bağlamaması prensibine dayanır.

Ultra vires ilkesi, şirketlerin işletme konularını genişletmesi ve bu durumun çeşitli sorunlara yol açması sonucunda 13 Ocak 2011 tarihinde kaldırılmıştır. Bu sayede şirketlerin işletme konularını belirli bir çerçevede tutmaları ve hukuki belirsizliklerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Şirketlerin işlem konusu genellikle esas sözleşmede belirtilir. Kanunlar, ticaret şirketlerinin hak ehliyetini, esas sözleşmede yazılı olan konu ile sınırlar ve şirketin bu konu dışında haklar edinmesini ve borç altına girmesini engeller. Şirketin işletme konusu dışındaki işlemler hukuki açıdan geçersiz sayılır.

Türk Ticaret Kanunu'na göre sermaye şirketleri, anonim şirket, limited şirket ve paylı komandit şirket olarak üçe ayrılır. Bu şirketlerin her birinin belirli özellikleri ve kuralları bulunmaktadır.

Son olarak, limited şirketler ve anonim şirketler gibi sermaye şirketlerinin kuruluş amaçları ve faaliyet konuları geniş olabilmektedir, ancak esas mukavelede bu amaç ve konuların net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Bazı şirketlerin faaliyet alanları ise kendi özel mevzuatları ile sınırlanabilir.
 
Geri
Üst