Ulkemizin tahil ambari neresidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
244.908
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ülkemizin tahıl ambarı neresidir?​

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, 6 aydır yeterli yağış alamadığı için kuraklık alarmı veriyor. 2 milyon 200 bin hektarlık bir ekim alanına sahip Konya’da yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor.

Anadolu’nun ilk buğday ambarı neresidir?​

Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye’nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
İç Anadolu Bölgesi, özellikle de KONYA OVASI.
Buğday ambarı ne demek?
Dilimize Farsçadan geçen ambar kelimesi ”enbar” kökünden türetilmiştir. Enbar dolu anlamına gelirken ambar sözcüğü, tarım ürünlerinin ya da değerli eşyaların muhafaza edildiği yer demektir. Bir şeyin çok fazla üretildiği yerler için de bu kelime kullanılır. Örneğin İç Anadolu Bölgesi için ”tahıl ambarı” denir.
Türkiye’nin tahıl ambarı hangi plato?
Konya, Mevlana Celaleddin Rumi ve Nasreddin Hoca gibi önemli şahsiyetleri yetiştirmiş, ülkemizin inanç turizminin önde gelen şehirlerinden biridir. Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14ha.lık bir alan üzerinde yer almaktadır.

Türkiye’nin buğday ambarı hangi ilimizdedir?​

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen ili Konya’dır. Uygun iklim koşullarının bulunması Konya’yı buğday üretim merkezi haline getirmiştir. Konya 2017 yılında 2192410 ton buğday üretmiştir.

Nakliyat Ambarı nedir?​

Ambar, genel olarak ürünlerin depolandığı, paketlendiği ve taşımaya hazır hale getirildiği depoya verilen isimdir. Ambar kargo hizmetleri, lojistik anlamda bakıldığında düşük kapasitede mal taşıması gerçekleştirecek olan firmalar tarafından tercih edilen bir taşımacılık türü olarak karşımıza çıkıyor.
Tahılın çok yetiştirildiği yer. Granary.
Hangi plato ülkemizin güney kesiminde yer alır?
İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.
Ülkemizde buğday nerede yetişir?
Bu da rakamlara olumlu yansıdır. Türkiye’de en çok buğday yetişen üçüncü şehir Diyarbakır’dır. Onun ardından hem sanayide hem de tarımda gelişmiş olan Tekirdağ geliyor. En fazla buğday ekimi yapılan ve rekoltesi yüksek olan diğer şehirler: Yozgat, Sivas, Balıkesir, Şanlıurfa ve Çorum.
 
Geri
Üst