Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ulkemizin egitim sistemindeki degisiklikler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Ülkemizin eğitim sistemindeki değişiklikler nelerdir?​

Eğitim ‘Reform’ Yorgunu: 15 Yılda Sistemde Hangi Değişiklikler Yapıldı?
- Bakan Selçuk’un açıkladığı son sistem, eğitim sistemindeki değişiklikleri akıllara getirdi.
- Liseler 4 yıla çıktı
- 2009’da katsayı kaldırıldı
- ÖSS kaldırıldı ve iki aşamalı sınav getirildi.
- FATİH Projesi hayata geçirildi.
- SBS yerine TEOG sınavı getirildi.

Eğitim öğretim ne kadar?​

Milli Eğitim Bakanlığı, “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı, 6 Eylül’de başlayacak, 1. dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında, yarıyıl tatili 24 Ocak-4 Şubat arasında, 2. dönem ara tatili 11-15 Nisan arasında olacak ve karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak” açıklamasında bulundu.

Eğitim öğretim nasıl?​

Eğitim öğretim nasıl?
Eğitim, öğretime göre daha kapsamlıdır. Çünkü eğitim, formal ve informal boyutu; öğretim ise formal boyutu kapsar. Eğitim, her türlü bilgi ve deneyimi kapsarken; öğretim, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için düzenlenmiş etkinlikleri kapsar. Yani öğretim, eğitimin bir parçasıdır.

Türkiye’nin eğitim sistemi dünyada kaçıncı sırada?​

Türkiye’nin eğitim sistemi dünyada kaçıncı sırada?
Listedeki puanlamaya göre eğitim seviyesi en yüksek ülke Çin. Eğitimde en iyi ülkeler sıralamasında ülkemiz Türkiye 1363 puanla 41. sırada yer aldı.

2021-2022 eğitim öğretim yılı kaç gün?​

Ders yılının başlaması, yarıyıl tatili, ara tatiller ile yaz tatili ve ders kesimi tarihleri Bakanlıkça duyurulur. Ders yılının 180 iş gününden az olmaması esastır.

2021-2022 eğitim yılı kaç hafta?​

MEB 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi
DÖNEMLER | TARİHLER | HAFTALAR
1. Dönem | 06 Eylül 2021 – 21 Ocak 2022 | 19 Hafta
I. dönem ara tatili | 15 – 19 Kasım 2021 | 1 Hafta
Yarıyıl Tatili | 24 Ocak 2022 – 04 Şubat 2022 | 2 Hafta
II. dönem ara tatili | 11-15 Nisan 2022 | 1 Hafta

Ülkemizin eğitim sistemindeki değişikliklere göz atacak olursak:

1. Liselerin 4 yıla çıkartılması: 15 yıl önce, liselerin 3 yıllık eğitim süresi 4 yıla çıkarıldı. Bu değişiklikle öğrencilere daha geniş bir eğitim süresi sağlanmaya çalışılmıştır.

2. 2009'da katsayının kaldırılması: Üniversite sınavlarında kullanılan katsayı sistemi 2009 yılında kaldırıldı. Bu adımın amacı, adil bir sınav sistemi oluşturmak ve öğrencilerin eşit şartlarda yarışmasını sağlamaktı.

3. ÖSS'nin kaldırılması ve yerine iki aşamalı sınav getirilmesi: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) kaldırılarak yerine iki aşamalı sınav getirildi. Bu değişiklik, öğrencilerin daha geniş bir yelpazedeki yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir adımdı.

4. FATİH Projesi'nin hayata geçirilmesi: 2010 yılında başlatılan FATİH Projesi, eğitimde teknolojik altyapıyı güçlendirmeyi hedefledi. Okullara bilgisayar, tablet gibi teknolojik ekipmanlar sağlanarak öğrencilerin dijital becerileri geliştirilmesi amaçlandı.

5. SBS'nin yerine TEOG sınavının getirilmesi: 2013 yılında Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavı getirildi. Bu değişiklikle öğrencilerin ortaöğretime geçiş sürecinde daha adil bir değerlendirme yapılması hedeflendi.

Bu değişikliklerin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı takvimine göre, ders yılı 6 Eylül 2021'de başlayacak ve 180 iş gününden oluşacak. 1. dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında, yarıyıl tatili 24 Ocak-4 Şubat arasında, 2. dönem ara tatili ise 11-15 Nisan arasında olacak. Karne dağıtımı ise 17 Haziran 2022'de gerçekleştirilecek.

Ayrıca, Türkiye'nin eğitim sistemi dünya genelinde 1363 puanla 41. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde en yüksek eğitim seviyesine sahip ülke ise Çin olarak sıralanmaktadır.

Geri