AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ülkemizdeki yardımlaşma kurumları nelerdir

haberci

Yeni Üye
Ülkemizdeki yardımlaşma kurumları ve bu kurumların işlevlerini söyleyiniz
Kızılay, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Emekli Sandığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sağlık bakanlığı, İl Özel İdareleri, Belediyeler dirKeza gönüllü destek kuruluşlarıda bulunmaktadır
Kızılay
11 Haziran 1868 tarihinde İstanbul'da resmileşmiş bir sosyal destek kurumudur Geçmişte çeşitli adlarla anılmış olan bu kurum1935 yılında Kızılay Derneği adını almıştır
Derneğin amacı; savaşta ve barıştayurt içindedışındadoğal facia ve felâketlere uğrayanlara yardım etmeksağlık ve sosyal dayanışmayı desteklemektir Keza bu konudaki uluslar arası derneklerle iş ve maksat birliği yapmaktır
Kızılay; savaşta ve hükümetin ilân ettiği mucizevi durumlarda silâhlı kuvvetlere asistan olur Bulaşıcı hastalıklara aleyhinde açılan mücadeleye katılır Ülkemizde ve yabancı ülkelerde meydana gelen doğal afetlerde zarar görenlere yardım elini uzatır Hükümetlerin belirttiği yerlerde hastahaneler açar Barıştırma dönemindehemşire ve ilk takviye elemanı yetiştirir Kan bulgu hizmetlerini düzenler ve yürütür Yoksullara destek eder Bu alanlarda hedeflemek için gönüllü kuruluşlar oluşturur Gerekli yerlerde aş evleri açarak fakir ve öksüz çocuklara yardım eder
Kızılay ’ın gelir kaynaklan; üyelerden topladığı aidatlardernek yayınlarıpul ve rozetlerdir Düzenlenen piyangobalo ile daha diğer eğlencelerden elde edilen gelirler de kaynakları arasında yer alır Ayrıcavatandaşlar göre yapılan bağış ve yardımlarbazı malların satışından ve kiralardan sağlanan gelirler Kızılay ’ıngelir kaynaklan arasındadır Toplum içinde mutluhuzurlu ve güvenli yaşayan insanların değişik konularda birbirlerinin yardımlarına ihtiyaçları vardır Bu kadar yardımcı hizmetler veren Kızılay ’a destek etmekher vatandaşın en kutsal görevlerinden biridir
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
TemeliMithat Paşanın Tuna valiliği esnasında atılan bir yardım kurumudur Bu kurumçeşitli aşamalardan geçtikten sonra 1935 yılında Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu adını almıştır Bugünderneğin adıSosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu dur
Bu kurumun amacı; korunmayabakımayardıma fakir çocuklaraözürlü ve yaşlılara bakmak ve onları topluma kazandırmaktır Toplum olarak bize ihtiyacı olanlara alaka göstermelionlara destek etmeliyiz
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuyurdun birçok yerinde bakım eviçocuk yuvasıhastahane ve askeri revir açar Şehitlerin benzeşen ve çocuklarınımalûl ve gazileri korur Onların toplumdakendilerine uygu bir hayat sürmelerini sağlar
Bu kurumun gelir kaynakları; halktan topladığı bağışlar ve devletin yaptığı yardımlardır
Yeşilay
1920 yılındaİstanbul'da kurulmuştur AmacıTürkiye sınırları içindesigaraalkol ve tüm uyuşturucu alışkanlıklarını önlemektir
Alkollü içkileruyuşturucu maddeler ve sigara insan sağlığı için çok güvenli olmayan olan maddelerdir Bunları kullanan kişilerde zararlı maddelerin etkisi kan ve solunum yolu ile bütün vücuda yayılır Zamanla insan iradesini zayıflatır İnsanı çok genç yaşta hasta eder
Gençleri içkiden ve yarı zararlı alışkanlıklardan koruyan bu derneğin çalışmalarına yardımcı olmak ilk kez gelen görevlerimizdendir
Türk Hava Kurumu
Yurdumuzun kurtarıcısıBüyük Önder Atatürkİstikbâl göklerdedirdiyerek havacılığa verdiği önemi belirtmiştir 1925 yılında Atatürk göre kurulan bu kurumun ilk kez gelen amacıTürk gençlerine havacılığı sevdirmektir Havacılığın sivil ve askerî alanlardaki önemini kavratmak ve gelişmesi için çalışmaktır
Türk Hava Kurumuamacı doğrultusunda Türkkuşu Genel Müdürlüğüne emrindeki olarak gençlerihavacılığın dağıtılmış dallarında yetiştirir Uçakplanörparaşüt ve model uçak kursları açar Gençler aralarında yarışmalar düzenler
Türk Hava Kurumugelirini vatandaşların bağışfitre ve zekâtlarından sağlar Yurt savunmasında büyük önemi olan bu kuruma gönülden yardım etmek görevlerimiz arasındadır
Millî Eğitim Vakfı
Yurdumuzun kalkınmasındaçağdaş ve ileri ülkeler seviyesine yükselmesinde eğitimin rolü büyüktür Yurdumuzda yaşayan vatandaşlarımızın en iyi eğitimi almasımillî eğitimin hedefleri arasındadır Ancakbüyük yatırımlar gerektiren bu hizmetlerin tümünü devlet bütçesinden beklememek gerekir Kendi okulunu kendin yapkampanyası ile yurdumuzun her köşesinde olumlu sonuçlar elde edilmektedir
Millî Eğitim Vakfıhayırsever vatandaşlarınkamu kurum ve kuruluşlarının katkılarım en iyi şekilde değerlendirmek için kurulmuştur (19 Şubat 1981)
VakıfMillî Eğitim Bakanlığına ast okulların her türlü eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır Millî eğitimin gelişmesi için sosyal ve kültürel tedbirler alır
Gönüllü Yardım Kuruluşları
Ülkemizde gönüllü destek kuruluşları şunlardır:
Türkiye Zelzele Vakfı: Bu kuruluşların temel amacı; zelzele öncesi ve ardından alınması gereken önlemler konusunda, ülke içinde ve dışındaki ilgili kuruluşlar ile meslek birliği gerçekleştirmek ve etkinliklerini desteklemektir Keza depreme aleyhinde koruyucu önlemler konusunda topluma eğitim tahsis etmek, bu amaçla kurslar başlatmak, konferanslar düzenlemek, bilimsel incelemeler yerine getirmek ve depreme dayanıklı binaların yapımında danışmanlık hizmeti devretmek de amaçları arasındadır
Arama Kurtarma Derneği (AKUT): Temel amacı; dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaza ve kaybolma olaylarında vatandaşlara tezgâhtar olmaktır AKUT, zelzele, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda dürüst arama ve kurtarma çalışmalarıyla başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmakta ve can kaybını en üye indirmeye çalışmaktadır Bu çalışmalarını gönüllü olarak profesyonel bir yaklaşımla sürdürmekte ve kazazedelere temel birincil yardım desteğini de sağladıktan sonra onların emniyetli ortam koşullarına nakillerini de gerçekleştirmektedir
Türkiye Sokak Çocukları Vakfı: Temel amacı; terkedilmiş, ihmâl edilmiş veya diğer nedenlerle sokakta yaşayan çocuklara sahip çıkmaktır Çalışmalarını bu çocukları, kötü alışkanlıklara ya da suçluluğa itilme ve davranış bozukluklarına kapılma tehlikesine aleyhinde koruma, onları barındırma, eğitme ve çare etme, hem meslek sahibi yaparak topluma kazandırma çerçevesinde yürütmektedir
Ihtiyar Huzur Köşeleri Derneği: Amacı, kimsesi olsun olmasın, maddî ve manevî bakıma fakir yaşlıların insan onuruna yaraşır şekilde yaşamalarını sağlamaktır Bu amaçla onların bakım ve her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak yaşamlarının son dönemlerini rahat ve huzurlu geçirmeleri ile ilgili çalışmaları gönüllü olarak sürdürmektedir
Türkiye Sağır ve Dilsizler Cemiyeti: Amacı, yurdumuzdaki duyma ve konuşma özürlü vatandaşlarımızı ülkeye yararlı birer birey durumuna getirmektir Bu amaçla bunlara asistan olacak kurslar açar, barındırma yurtları ve rehabilitasyon merkezleri kurar Ayrıca onlara sosyal destek ve destekte bulunur
Çocuk Sevenler Derneği: Amacı, çocuk yuvaları, çocuk yetiştirme yurtları vb kurumlarda korunan ya da buralarda korunamayan tüm yardıma fakir çocuklara değişik sosyal yardımlarda bulunmaktır Ayrıca çocuk ıslah evlerinden çıkıp dağıtılmış nedenlerle çevresine dönemeyen, öğrenimlerini başarıyla sürdüren ve korunması gereken çocukları barındırmak, bunların yetişmelerini karşılamak da kuruluşun amaçları arasındadır üstelik, yüksek öğrenim çabasında olup maddî olanakları olmayan gençlere burs vererek öğrenimlerini teşvik etmek, gerekirse bunları dernek evinde barındırmak da kurulusun amaçları arasında yer almaktadır
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı: Amacı, yurdumuzun iyi eğitilmiş vatandaşlara daha çok sahip olmasını sağlamaktır Temel hedefi, eğitimde teknolojinin, bilgisayar vb araçların daha yoğun kullanılması ve bilginin daha daimi olmasını sağlamaktır Bu amaçla değişik çalışmalar yapmakta, eğitim parkları oluşturmaktadır
İnsan Yargı ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı
İHH İnsani Destek Vakfı nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, muzdarip, savaş, yan felaket vb sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç veya açıkta kalmış, zulme uğramış tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel yargı ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli bütün girişimleri yerine getirmek üzere kurulmuştur 1992 ’de gönüllülerin faaliyetleri ile başlayan Vakıf çalışmaları 1995 yılında kurumsallaşmıştır
İHH İnsani Destek Vakfı, çalışmalarını yürütürken ülkemizde ve egzersiz yaptığı bölgelerde yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygusunun gelişmesini önemsemekte ve buna karşın birçok sosyal, kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır
İHH İnsani Yardım Vakfı misyonunu gerçekleştirirken tüm dünyada öncelik sırasına kadar
(1) Savaş ve savaşın etkisinin sürdüğü bölgelerde,
(2) Afet bölgelerinde,
(3) Fakirlik olan bütün ülke ve bölgelerde
etkinlikler yürütür *

Ülkemizde birçok yardımlaşma kurumu bulunmaktadır ve bu kurumlar farklı alanlarda hizmet vermektedirler. İşte belirttiğiniz kurumlar ve işlevleri:

1. **Kızılay**: 1868 yılında kurulan ve savaşlarda, doğal afetlerde, sağlık alanında ve sosyal dayanışmayı destekleyen Kızılay, yurt içinde ve dışında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatır. Kan bulgu hizmetleri, aş evleri açma, yoksullara destek olma gibi faaliyetlerde bulunur. Gelir kaynakları arasında bağışlar, aidatlar, piyango ve bağışlar bulunmaktadır.

2. **Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu**: 1935 yılında kurulan bu kurum, korunmaya muhtaç çocuklara, yaşlılara ve engellilere bakım hizmeti sunar. Bakım evleri, çocuk yuvaları, hastaneler ve askeri revirler açar. Gelir kaynakları arasında halktan toplanan bağışlar ve devlet yardımları vardır.

3. **Yeşilay**: 1920 yılında kurulan Yeşilay, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımını önlemeyi amaçlar. Sağlıklı yaşamı teşvik ederek insan sağlığını korur ve alışkanlıkları değiştirmeye çalışır.

4. **Türk Hava Kurumu**: 1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu, havacılığın gelişmesini teşvik eder ve gençlere havacılığı sevdirmeyi hedefler. Uçak, planör, paraşüt ve model uçak kursları düzenler.

5. **Millî Eğitim Vakfı**: Eğitimin önemine vurgu yaparak, hayırsever vatandaşların ve kamu kurumlarının desteklerini en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlar. Eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılar ve millî eğitimin gelişmesine katkı sağlar.

6. **Gönüllü Yardım Kuruluşları**: Türkiye Zelzele Vakfı, AKUT, Türkiye Sokak Çocukları Vakfı, Ihtiyar Huzur Köşeleri Derneği, Türkiye Sağır ve Dilsizler Cemiyeti, Çocuk Sevenler Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve İHH İnsani Destek Vakfı gibi kuruluşlar da farklı alanlarda ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için faaliyet gösterirler.

Bu kurumlar ve vakıflar, toplumun farklı kesimlerine hizmet sunarak sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak için önemli birer rol üstlenmektedirler.