AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ulkemizdeki universiteler hangi ust birime baglidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.765
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ülkemizdeki üniversiteler hangi üst birime bağlıdır?​

Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır.

Vakıf üniversiteleri kamu kurumu mudur?​

Madde 5 — Vakıf üniversitesi gelirlerini sadece kendi üniversitelerini ve mülkiyeti üniversitelere ait kurum ve kuruluşları geliştirmek amacıyla harcamak kaydıyla, vakıflar tarafından kanunla kurulmuş bulunan kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık …
YÖK nereye bağlandı?​
Anayasa’ya göre; Kurulun teşkilatı, görev, yetki, sorumluluğu ve çalışma esasları kanunla düzenlenir. Söz konusu kanun 1981’de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’dur….Yükseköğretim Kurulu.
YÖK
Adres | Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Çankaya, Ankara
Yıllık bütçe | ₺95.630.000 (2020)

Üniversiteler hangi yasal düzenlemeyle kurulur?​

Üniversiteler hangi yasal düzenlemeyle kurulur?
1961 Anayasası’nda sonradan daraltılmış olsa da bilimsel ve idari özerklik açıkça vurgulanmış olmasına karşın, 1982 Anayasası’nın 130. maddesinde üniversitelerin “kamu tüzel kişiliğe ve bilimsel özerkliğe” sahip kuruluş olarak nitelendirildiğini görmekteyiz.

Vakıf üniversiteleri idare midir?​

Vakıf üniversiteleri idare midir?
Başka bir ifadeyle vakıf üniversiteleri de Devlet üniversiteleri gibi kanunla kurulur. Vakıf üniversiteleri, kamu tüzel kişisidir. Bu sebeple, kurumsal işlemleri kamu işlemi olarak nitelenir ve bu tür uyuşmazlıklar idare mahkemesinde çözümlenir.

Yüksek öğretim kurumları ne demek?​

Yükseköğretim kurumu, eğitim sisteminde lise sonrası eğitimin verildiği kurumdur. İki yıllık veya dört yıllık ve üzeri eğitim veren üniversite, yüksekokul gibi kurumlar yükseköğretim kurumu kapsamına girer.

Devlet yükseköğretim kurumları nelerdir?​

Devlet Yükseköğretim Kurumu: 2547 sayılı Kanun Hükümleri uyarınca Devlet tarafından kurulmuş bulunan üniversite ile yüksek teknoloji enstitüsü ve bunların bünyesinde yer alan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, konservatuarlar, meslek yüksekokulları ve araştırma uygulama merkezleridir.
 
Ülkemizdeki üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmıştır. YÖK, üniversitelerin teşkilatı, görevleri, yetkileri, çalışma esasları gibi konuları düzenleyen ve denetleyen bir kurumdur. Tüm yükseköğretim kurumları, YÖK'ün yönetim ve denetimine tabidir.

Vakıf üniversiteleri ise kamu kurumu değildir. Vakıf üniversiteleri, vakıflar tarafından kurulan ve gelirlerini kendi üniversiteleri ile ilgili faaliyetlerde kullanmak kaydıyla idare eden kurumlardır.

YÖK, Anayasa'ya göre kurulmuş ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile görevleri belirlenmiş bir kurumdur. YÖK'ün merkezi Ankara'dadır ve yıllık bütçesi belirli bir tutardadır.

Üniversiteler ise 1982 Anayasası'nın 130. maddesine göre kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip kuruluşlar olarak nitelendirilmiştir. Üniversiteler, kanunlarla kurulan kurumlardır ve yasal düzenlemelere tabidirler.

Yükseköğretim kurumları, lise sonrası eğitimin sağlandığı kurumlardır ve üniversiteler, yüksekokullar gibi kurumlar bu kapsama dahildir.

Devlet yükseköğretim kurumları, devlet tarafından kurulan üniversiteleri, yüksek teknoloji enstitüsünü, fakülteleri, enstitüleri, yüksekokulları, konservatuarları, meslek yüksekokulları ve araştırma uygulama merkezlerini kapsar. Bu kurumlar, 2547 sayılı Kanun Hükümleri uyarınca kurulmuş ve Devletin denetimine tabi olan kurumlardır.
 
Geri
Üst