- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ülkemizdeki ovaların isimleri nelerdir?
Türkiye’deki Delta ovaları hangileridir?- Bafra Delta Ovası
- Çarşamba Delta Ovası
- Karasu Delta Ovası
- Çukurova Delta Ovası
- Dikili Delta Ovası
- Menemen Delta Ovası
- Selçuk Delta Ovası
- Balat Delta Ovası
Istanbul ovaları nelerdir?
Istanbul ovaları nelerdir?Ovaları: İstanbul’da büyük ovalar yoktur. Ova denilebilecek yerler, Akarsu vâdilerinin göl veya denize yaklaştıkça genişlemesinden meydana gelmiş düzlüklerden ibârettir. Alüvyonlu topraklarla zenginleşen bu yerlerde tarım yapılır.
Türkiye’de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları: İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Karstik ovalar nelerdir?
Türkiye’deki karstik ovalar hangileridir?- Tefenni Ovası
- Acıpayam Ovası
- Kestel Ovası
- Korkuteli Ovası
- Elmalı Ovası
- Muğla Ovası
- Suğla Ovası
- Çeltikli Ovası
Ülkemizdeki ovalar kaç grupta incelenir?
Ülkemizdeki ovalar kaç grupta incelenir?Ülkemizdeki ovalar…ve iç kesimdeki ovalar olmak üzere iki grupta incelenir.
Konya ovası en büyük ovamız mıdır?
Özellikleri. Konya Ovası, Çukurova’da yer alan delta ovasından sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17’sini karşılar.Ova ne katmani?
Ova ne katmani?Taş küre(Yer kabuğu): Günlük yaşantımızı sürdürdüğümüz, üzerinde canlıların yaşadığı Dünya’nın katı yüzeyi, taş küre katmanını oluşturur. Yer kabuğu olarak adlandırılan taş küre Dünya’nın gözlemlenen üç katmanından biridir. Dağlar, ovalar, adalar, kıtalar, deniz ve okyanus tabanları Dünya’mızın bu katmanını oluşturur.
Hangi ovaların oluşumunda karstik süreçler etkili olmuştur?
Karstik Ovalar: Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Korkuteli Ovası, Muğla Ovası, Kestel Ovası, Elmalı Ovası.Türkiye’deki başlıca Polye ovaları nelerdir?
Türkiye’deki başlıca Polye ovaları nelerdir?Tarıma elverişli, verimli arazilerdir, ve etraflarındaki arazinin karstik olması nedeniyle, çorak ve kurak olabilirler. Büyük polyelerimiz bazıları; Kestel ovası (128 km²), bozova (114 km²),Elmalı polyesi (200 km²), Muğla (48 km²) ve Gembos (42 km²) ovalarıdır.