AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ulkemizdeki masif araziler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ülkemizdeki masif araziler nelerdir?​

Türkiye’de Masif Araziler
Masif alanlar nerelerdir?
Masif arazi, kısaca şu şekilde ifade edilebilir: Jeolojik dönem içinde meydana gelmiş olan ve yıkıcı yapıdaki deprem riskini bünyesinde barındırmayan bölgelere verilen addır. Diğer bir deyiş ile deprem riskinin bulunmadığı araziye masif arazi adı verilir.
Masif yapı nedir coğrafya?
Masif, jeolojide iki veya daha fazla karmaşığın bir araya gelmesinden oluşan ve genellikle en az birkaç kilometre eninde ve boyunda olan bölümdür. Kabuğun hareketinde, bir masif, bir bütün olarak yerinden edilmiş haldeyken iç yapısını muhafaza etme eğilimi gösterir.

Masif arazi nedir örnekleri?​

Masif arazi kavramı jeolojik bir terimdir. İki ya da daha fazla karmaşığın bir araya gelmesinden oluşan ve çoğunlukla en az birkaç kilometre eninde ve boyunda olan bölümdür. Masif arazilerin özellikleri genellikle kütle yapılarının sert olması ve eski kıvrımlardan oluşmalarıdır.
Zonguldak masif arazi mi?
Burada bahsedilen masif arazi, sertleşmiş yani oturmuş arazidir. Birinci zamanda ortaya çıkan taş kömürü yataklarını gür bitki toplulukları oluşturmuştur. Taşkömürü yataklarına örnek olarak Zonguldak taşkömürü yatağını verebiliriz. Masif Arazilere örnek olarak aşağıdaki yerleri verebiliriz.
Masif araziler hangi jeolojik zamanda oluştu?
1. Jeolojik Zaman: Türkiye’de 1. zamana ait oluşumlar kömür yatakları ve masif arazi kütleleri şeklinde olmuştur. Burada bahsedilen masif arazi, sertleşmiş yani oturmuş arazidir. Birinci zamanda ortaya çıkan taş kömürü yataklarını gür bitki toplulukları oluşturmuştur.

4 jeolojik zamanda Anadolu’da ne oldu?​

Dördüncü Jeolojik Zamanda (Kuaterner) Türkiye aşağı yukarı bugünkü görünümünü almıştır. Bu zamanın başlarında göllerle kaplı olan Ege Denizi’nin bulunduğu saha bloklar halinde çöküntüye uğrayarak, Ege Denizi oluşmuş ve günümüze göre sıcak ve nemli olan iklim nedeni ile deniz seviyeleri yükselmiştir.
 
Geri
Üst