- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ülkemizde tabanlı vadiler nerede görülür?
Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Gediz akarsularının vadilerinin orta ve aşağı kesimleri bu tip vadilerdir.Boğaz vadi oluşumu nedir?
Boğaz vadi (Yarma vadi) derine doğru aşındırmanın fazla olduğu yerlerdeki vadi şeklidir. Sert kayalardan ve yatay tabakalardan oluşmuş bölgelerde görülür. Yamaç eğimleri fazladır ve tabanları yoktur. Akarsu iki düzlük arasındaki dağlık, yüksek alanı aşındırarak, boğaz vadiyi oluşturur.
Vadiler nerelerde bulunur?
Çentik Vadi, V biçiminde oluşum gösteren derin ve dar akarsu yataklarıdır. Karadeniz Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Çentik Vadiler oldukça yaygın bir şekilde görülür. Ülkemiz genç oluşumlu bir yapıya sahiptir ve bu nedenle bu tür vadiler çok fazla bulunur.
Vadinin terimi nedir?
Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir.Alüvyal tabanlı vadi nerede?
En çok Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Alüvyal Tabanlı Vadi: Eğimin azaldığı yerlerde yanal aşındırmayla oluşan vadilerdir.
Boğaz vadiler nerede görülür?
Boğaz Vadi, dağları enine yarıp geçen akarsular üzerinde görülen dik yamaçlı ve tabanı dar olan vadilere boğaz vadi denir. Genellikle iki düzlük arasında bulunan yüksek sahayı derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Türkiye’de Kuzey Anadolu ve Toros dağlarını aşıp geçen birçok akarsu üzerinde görülürler.
Vadi kaça ayrılır?
Çentik Vadi: V şeklinde oluşan dar ve derin akarsu yataklarıdır.Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaygındır. Ülkemiz genç oluşumludur ve bu yüzden bu tür vadiler çok vardır. Boğaz Vadi (Yarma): Deniz ve kara seviyesindeki değişimlere bağlı oalrak akarsuların açtığı derin boğaz görünümlü vadilerdir.
Alüvyal tabanlı vadi nedir?
Alüvyal Tabanlı Vadi: Eğimin azaldığı yerlerde yanal aşındırmayla oluşan vadilerdir.