AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ulkemizde Su Urunleri Ve Balıkcılık

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Turkiyede Su Urunleri Ve Balıkcılık,
Ulkemizde Su Urunleri,
Turkiye'de Su Urunleri
Ulkemizde Su Urunleri Ve Balıkcılık
Zengin ic su kaynaklarına ve uzun bir sahil şeridine sahip olan ulkemizde, balıkcılık uzun yıllardır avcılık yoluyla yapılmaktadır Balıkcı teknelerinin sayısının artması ve bilincsiz yapılan avcılık nedeni ile balık stoklarında azalmalar meydana gelmektedir Nufus artışına bağlı olarak artan, hayvansal protein ihtiyacının karşılanması icin, avcılık yoluyla elde edilen su urunleri uretiminin yetersiz kalması, dunya ulkelerinde kultur balıkcılığı yoluyla elde edilen uretim miktarının arttırılmasına yonelik calışmaları hızlandırmıştır
Ulkemizde ise, kultur balıkcılığı ile ilgili ilk uygulamalar, ic sularda alabalık uretimi icin 1970'li, deniz balıkları uretimi icin ise 1985'li yıllarda başlamıştır Turkiye'de kultur balıkcılığı, diğer dunya ulkelerine gore gec başlamasından, ilk yıllarda bilincsiz yapılmasından ve teknolojik gelişmelerin takibinde yetersiz kalınmasından dolayı geri kalmıştır 1980'li yıllarda ulkemizde su urunleriyle ilgili akademik eğitimin başlaması ve ozel sektor ile universitelerin konu ile ilgili calışmalar yapması, Turkiye'deki kultur balıkcılığının kısa surede kayda değer bir artış gozlenmesini sağlamıştır Bu gelişmelerin sonucunda 1996 yılında AB uyesi ulkeler arasında cipura ve levrek uretim miktarı olarak, Turkiye 3 sıradayken, 1997 yılında 2 sıraya yukselmiştir Akdeniz ulkeleri arasında ise Turkiye balık yetiştiriciliği acısından 4 sıradadır
Turkiye'de yeni gelişmeye başlayan bir sektor olan Su Urunleri Sektoru, uc tarafı denizlerle cevrili ulkemizde geleceği parlak olan sektorler arasındadır Su Urunleri Sektoru cok ceşitli dallara ayrılmıştır Bunların başında ulkemizde hemen her ilde alabalık ciftlikleri bulunmaktadır Bunun haricinde Ege Denizi sahillerinde (yoğun olarak Muğla ili Bodrum ilcesinde) bulunan Cipura ve Levrek balıkları yetiştiriciliği de hızla gelişmektedir 2000 yılından sonra Avrupa ulkeleri arasında (İspanya, İtalya, Yunanistan) hızla gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan orkinos balığı yetiştiriciliği icin ulkemizde bir cok girişim vardır Bu girişimlerin bir kısmı başarı elde etmiştir ve (İzmir, Bodrum, Antalya, Gazipaşa) bircok yerde tesislerini kurmuş uretime başlamışlardır Bu kadar hızlı bir gelişime ayak uydurmak icin mecut yem fabrikaları, ağ fabrikaları teknolojilerini yenilemiş ve balık yemi ile ağ uretiminde oldukca hızlı yol kat etmişlerdir Bunun haricinde kurulan balık kuluckahaneleri, su urunleri yetiştiricilik alet ve ekipmanları satan firmalar artmış, danışmanlık şirketleri kurulmuştur Ulkemizi acık bir pazar olarak goren yurtdışındaki firmalar ulkemize yatırım yapmaya başlamıştır
Ulkemizde her yıl bir cok universite ve bakanlıklar tarafından su urunleri ile ilgili toplantılar, kongreler, sempozyumlar ve calıştaylar duzenlenmektedir Her yıl İzmir ili Fuar alanında duzenlenen IFAF (Uluslararası su urunleri fuarı)'a yurtici ve yurtdışından bir cok firma katılmaktadır
Bu anlamda fakultemizden mezun olan bir oğrenci Su Urunleri Muhendisi unvanını alarak, gerek yurticinde gerekse yurtdışında su urunleri ile ilgili bir cok firmada (alabalık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliği, su urunleri işleme fabrikaları, yem fabrikaları, ağ fabrikaları, danışmanlık şirketleri vb) calışabilmektedir Bunların haricinde tum mezunlarımız gerekli işlemleri yaptıktan sonra kaptan olabilmek icin kaptanlık sınavlarına girmeye hak kazanırlar
kaynak: suylacom
 
Ulkemizde su ürünleri ve balıkçılık sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Zengin iç su kaynakları ve uzun sahil şeridi sayesinde Türkiye, balıkçılığın yapıldığı önemli bir coğrafyadır. Ancak balıkçı teknelerinin sayısındaki artış ve bilinçsiz avcılık, balık stoklarının azalmasına neden olmaktadır. Nüfus artışıyla birlikte artan hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için su ürünleri üretiminin yetersiz kalması, kültür balıkçılığına olan önemi artırmıştır.

Ülkemizde kültür balıkçılığı uygulamaları, alabalık üretimi için 1970'li yıllarda başlamış olup deniz balıkları üretimi ise 1985'li yıllarda gelişmeye başlamıştır. Türkiye'de kültür balıkçılığı diğer ülkelere göre geç başlamış olsa da, akademik eğitimin ve özel sektör ile üniversitelerin çalışmalarının artmasıyla kısa sürede gelişme göstermiştir. Bu çalışmalar sayesinde Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında cipura ve levrek üretiminde üçüncü sıradan ikinci sıraya yükselmiştir.

Türkiye'deki su ürünleri sektörü geleceği parlak sektörlerden biri olarak görülmektedir. Özellikle alabalık çiftlikleri ve Ege Denizi sahillerinde cipura ve levrek balıkları yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır. Ayrıca orkinos balığı yetiştiriciliği de 2000'li yıllardan sonra hızla gelişmeye başlamış ve birçok tesis kurulmuştur.

Su ürünleri sektöründe ilerlemek isteyen mezunlar, alabalık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliği, su ürünleri işleme fabrikaları, yem fabrikaları, ağ fabrikaları, danışmanlık şirketleri gibi birçok alanda çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca kaptanlık sınavlarına girerek kaptan olma şansına da sahiptirler.

Ülkemizde her yıl su ürünleri ile ilgili çeşitli organizasyonlar düzenlenmekte olup, Uluslararası Su Ürünleri Fuarı'na birçok yurt içi ve yurt dışından firma katılmaktadır. Su ürünleri mühendisi olan mezunlar, sektörde başarılı kariyerler yapabilecekleri geniş iş imkanlarına sahiptirler.
 

Similar threads

Geri
Üst