Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ulkemizde neden goller kuruyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ülkemizde neden göller kuruyor?​

İklim krizi başta olmak üzere yanlış bölgelere kurulan barajlar, aşırı sulama, yanlış tarım politikaları ve büyükbaş hayvancılık göllerin kurumasını hızlandıran nedenler arasında bulunuyor.

Aral Gölünü Kim kuruttu?​

Orta Asya’daki Aral Gölü’nün kuruması tarih boyunca insan eliyle gerçekleştirilen en büyük doğal afetlerden birisi. Pamuk rekoltesini artırabilmek için Sovyetler Birliği döneminde yapılan plansız sulama projeleri, dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral’ın yüzde 90’ını kurutup çöle çevirmişti.
Kestel gölü neden kurudu?
Sığ olan göl tarımsal amaçlı kurutulmuştur.

Göl neden çekilir?​

Hidrolojik kuraklık da akarsuların debilerinin düşmesiyle göllerin çekilmesidir. Bu durumlar da uzun sürerse karşımıza tarımsal kuraklık dediğimiz çok daha ciddi bir sorun gelir. 2019 yılında başlayan kuraklık, 2020 yılında da devam etti. 2021 yılının da ilk aylarında etkisini gösterdi.

Türkiyede hangi göller kurudu?​

Göller Yöresi’nin önemli sulak alanlarından biri olan Karataş Gölü, o yıllarda uzmanların ‘gölü tamamen kaybedebiliriz’ uyarılarına rağmen bugün gelinen noktada tamamen kurudu. Burdur Gölü, Akşehir Gölü, Eber Gölü, Acıgöl’de kuruyan, kuraklıkla savaşan göllerden sadece birkaçı…
Türkiyede kaç tane göl kurudu?
Türkiye’de göller bir bir kuruyor. Son 60 yılda, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70’e yakın doğal göl kurudu. Bu göllerin arasına ise şimdi bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin 5. büyük gölü olarak kabul edilen Konya Akşehir Gölü yıllardır süren kuraklık sonucu gölet haline geldi.

Aral Gölü nasıl kurudu?​

Her gün 600-700 kilo balık tutardım. Şimdi deniz kurudu” diye ekliyor. Aral gölü 1960’larda Sovyet yönetiminin göle su veren iki nehrin suyunu sulama amaçlı olarak geniş pamuk tarımı alanlarına yönlendirmesiyle kurumaya başladı.

Aral Gölü hangi iki ülkenin arasında yer alır?​

Konum. Batı Türkistan’da Özbekistan ile Kazakistan arasındaki gölün büyük kısmı Özbekistan’a dahildir. Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüdür. Yüzölçümü 64.500 kilometrekare ile 68.700 kilometrekare arasında değişir.
Kestel Gölü kurudu mu?
Türkiye’nin stratejik öneme sahip 2’nci büyük doğal tatlı su gölü olan Eğirdir ve Kovada gölleri de kuruma ve çok ciddi kirlilik sorunlarıyla karşı karşıya. Kestel Gölü tamamen kurudu.

Burdur Gölü kuruyor mu?​

Kıyısında çatlamış toprak örtüsü oluşan göldeki halk plajında 5 yıl önce su yüzeyinde yer alan 3 metre yüksekliğinde iskele, bugünlerde suya yaklaşık 2 metre uzaklıkta bulunuyor. Son yıllarda kuraklığın da etkisiyle kuruma tehlikesi olan Burdur Gölü’nün su seviyesi, 50 yılda 17,7 metre düştü.

Göl ne işe yarar?​

Su ürünleri yetiştirme, Balıkçılık, Tuz ve soda üretimi, Turizm.
Göller neden acı veya tatlıdır?
Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur.

Son 50 yılda kaç göl kurudu?​

Yani son 50 yıl içerisinde 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü ya da Marmara Denizi kadar sulak alan kurudu veya kurutuldu.

Göletler neden kurur?​

Gölde çözünmüş madde miktarı artarak kirlik aşırı boyutlara oluşmaktadır. DSİ’nin resmi kayıtlarına baktığımızda, gölün su bütçesi 50 yıldır hep aşırı kayıptadır. Kuruma yağışlara bağlı olsa da gölden Mayıs ayında başlayan devasa borularla su alımları gölün kurumasının en önemli nedenlerindendir.”
Akşehir Gölü neden kuruyor?
Son yıllarda da iklim değişikliği ve küresel ısınmayla yağışlar azaldı. Buna bağlı olarak da gölün beslenmesi azaldı. Geniş bir alana sahip sığ bir göl olduğu için buharlaşmayla da çok su kaybı yaşandı. Gölün tarihçesine baktığımızda 1935’te tamamen kuruduğu, 1969’da da gölün taştığı biliniyor.
 
Geri
Üst