AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ulkemizde bildirimi zorunlu bulasici hastaliklarla ilgili son duzenleme hangi yilda yapilmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ülkemizde bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarla ilgili son düzenleme hangi yılda yapılmıştır?​

Yeni bildirim sistemi için mevzuat çalışmaları tamamlanarak 24.02.2004/1534 tarih ve sayılı “Yeni Bildirim Sistemi Yönergesi”, 22.10.2004/129 tarih ve sayılı “Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi” genelgesi yürürlüğe konmuş, 06.11.2005/25635 tarih ve sayılı Tebliğ’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Hepatit B bildirimi zorunlu mu?​

Yapılan düzenleme sonrasında Kronik Hepatit ICD kodları (B18 – B18.0 – B18.1 – B18.2 – B18.9) ile tanı alan vakalar için Bulaşıcı Hastalık Bildirim Ekranı aracılığı ile bildirim yapma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Sürveyans çalışmalarını kim yürütür?
MADDE 16 – (1) Bakanlık, bildirime esas bulaşıcı hastalıklar listesinde yer alan hastalıklar için gerektiğinde özel sürveyans ve kontrol programları oluşturur ve yürütür; bu amaçla yerel odak noktalarını ve çalışma sistemlerini belirler.
Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalık sayısı en son kaça çıkarılmıştır?
İkinci grup, “B Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar” – 4 Hastalık, Üçüncü grup, “C Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar” – 15 Hastalık, Dördüncü grup, “D Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar”dır – 9 Hastalık. Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalık sayısı , toplam 51’dir.

Bildirimi zorunlu durumlar nelerdir?​

AIDS.

Bildirimi zorunlu hastalık ne demek?​

Bildirimi zorunlu olan hastalıklar genellikle bulaşıcı olan ve önlem alınmadığı takdirde büyük salgınlara sebebiyet verebilen ve çok geniş kitleleri etkileyen hastalıklardır.
Epidemiyolojik sürveyans nedir?
«Sağlıkla ilgili tüm verilerin sürekli olarak toplanması, karşılaştırılması, analiz edilmesi ve sonuçların ilgili birimlerle zamanında paylaşılmasıdır». Sürveyans, epidemileri önlemede kullanılan etkin bir epidemiyolojik yöntemdir.
Sürveyans birimi nedir?
(1) İhbar ve bildirimlerin düzenlenmesi, takip edilmesi ve gerektiğinde bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalık tanısı alan vakalar için sürveyans çalışmalarını yürütmek üzere 100 veya daha fazla yatak kapasitesine sahip tüm yataklı tedavi kurumlarında hekim sorumluluğunda sürveyans birimi oluşturulur.

014 nedir?​

Sağlık.Net-Online’e gönderilen bildirimlere ait Form-014’ler (Bulaşıcı Hastalık Bildirim Formu) kurumun bulunduğu ilçedeki Toplum Sağlığı Merkezine gönderilmek zorundadır. Bildirimde kullanılacak olan Form-014 hiçbir şekilde elle doldurulmayacak, sistem çıktısı olarak alınacaktır.

Bildirimi zorunlu hastalıklar neye göre sınıflandırılır?​

Birinci grup, “A Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar” – 23 Hastalık, İkinci grup, “B Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar” – 4 Hastalık, Üçüncü grup, “C Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar” – 15 Hastalık, Dördüncü grup, “D Grubu Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar”dır – 9 Hastalık.
 

Similar threads

Geri
Üst