Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ulkemizde bagimlilikla mucadele yeterli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ülkemizde bağımlılıkla mücadele yeterli mi?​

Türkiye’de madde bağımlılığını önleyici hizmetler yeterli değildir, madde bağımlılığı tedavisinde özelleşmiş kamu ve özel sağlık kuruluşu ile bu alanda çalışan personel sayısı son derece azdır ve özellikle de en önemli konu tıbbi tedavi sonrası gerekli olan tıbbi ve sosyal rehabilitasyon hizmetlerinin yetersizliğidir.

Bağımlılık terapisi nasıl yapılır?​

Bağımlılık terapisi nasıl yapılır?
Bağımlılık Tedavisi; Hastanın psikiyatrik değerlendirilmesi sonrası, tanıyı netleştirmek için nöropsikiyatrik ve psikolojik testleri yapılmaktadır. Bağımlılık tedavisinde tanı netleşmesi sonrasında kişi psikososyal açıdan değerlendirilerek aile görüşmesi yapılır.

Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntem nedir?​

Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntem nedir?
Bağımlılıkla mücadelenin en etkili yönteminin, uyuşturucudan uzak durmak ve hiç başlamamak olduğunu belirten Madde Bağımlılığı Formatörü Psikolog Ahmet Erol, ailelere ve gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Uyuşturucu madde kullanmaktan nasıl kurtulurum?​

Maddeyi bırakmak istiyorsanız aşağıdaki adımlar başlangıç yapmanıza yardım edebilir.
- Madde Bağımlılığı Tedavisi İçin İlk Adım. Madde kullanmayı bırakmanın ilk adımı karar vermektir.
- Hedefleri Doğru Şekillendirmek.
- Tökezlemelere Tolerans.
- Duygulara Reaksiyon.
- Uzman Desteği.

Amatem ücreti ne kadar?​

Amatem ücreti ne kadar?
Özel kliniklerde ise muayene ücreti 300- 600 lira arasında değişiyor, sonrasında her seans ortalama 400 lira. Yine ilaca yüklenen AMATEM gibi devlet hastanelerinde ise, bir madde bağımlısının devlete günlük maliyeti 120 lira dolaylarında.

Uyuşturucuyu bırakmak için ne yapmalı?​

Uyuşturucuyu bırakmak için ne yapmalı?
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.

Madde Bağımlılığı tedavi Yöntemleri Nelerdir?​

Merkezimizde 3 tür tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
- Ayaktan Tedavi (Poliklinik Hizmetleri)
- Yatarak Tedavi (Detoksifikasyon ve Rehabilitasyon Bölümü)
- Korunma Tedavileri: Naltrexon İmplant, Naltrexon Tablet ve Suboxone Tedavisi.

Bağımlılıkla mücadele için neler yapılabilir?​

Bağımlılıkla mücadele için neler yapılabilir?
Bu sebeple çalışmanın bu kısmında madde bağımlılığı nasıl önlenir ve önleyici faktörler nelerdir başlıklarına değinilecektir.
- Uyuşturucu maddelerle ilgili yaşa uygun doğru bilgilendirme çalışmalarının yapılması
- Güçlü aile bağları
- Pozitif aile bağları
- Başkalarıyla kıyaslamadan kaçınma.

Türkiye Bağimlilikla mücadele eğitimi sertifikası ne ise yarar?​

Türkiye Bağimlilikla mücadele eğitimi sertifikası ne ise yarar?
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM); teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlayan bir birincil önleme programıdır.

OBM nin açılımı nedir?​

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM), öğrencilerde sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına yönelik ikincil önleme bakış açısıyla geliştirilmiş Türkiye’nin ilk ve tek okul temelli müdahale programıdır.
 
Ülkemizde bağımlılıkla mücadele konusunda birçok farklı boyutta iyileştirme ve geliştirme yapılması gereklidir. Forumdaki verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere, madde bağımlılığıyla mücadelede önleyici hizmetler yetersizdir ve rehabilitasyon hizmetlerinde de eksiklikler bulunmaktadır. Bununla birlikte, bağımlılık tedavisi hakkında detaylı bilgi veren bir uzman tarafından yapılan terapi ve psikososyal destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntemin uyuşturucudan uzak durmak ve hiç başlamamak olduğu vurgulanmıştır. Bu noktada, ailelerin ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi, güçlü aile bağlarının oluşturulması ve pozitif sosyal çevrelerin desteklenmesi önemlidir. Bağımlılık terapilerinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi gibi yöntemlerle desteklenen psikoterapiler etkili olabilmektedir.

Bağımlılıkla mücadele için başlamak isteyen kişilerin kararlılıkla adım atmaları ve uzman desteği almaları önemlidir. Tedavi sürecinde, ayaktan tedavi, yatarak tedavi, detoksifikasyon ve rehabilitasyon bölümleri gibi farklı yöntemlerle destek sağlanabilir. Ayrıca, koruyucu tedaviler olarak Naltrexon İmplant, Naltrexon Tablet ve Suboxone Tedavisi gibi seçenekler de kullanılmaktadır.

Madde bağımlılığıyla mücadelede toplumun genelinde farkındalık artırıcı programlar, eğitimler ve bilgilendirme faaliyetleri önemlidir. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) gibi programlar, teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam konularında toplumu bilgilendirerek bu konuda farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır. Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) ise öğrencilerde sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına yönelik ikincil önleme bakış açısıyla geliştirilmiş önemli bir müdahale programı olarak dikkat çekmektedir.
 
Geri
Üst