Ulkemizde aktif calisanlar icin genel saglik sigortasi primi ne kadardir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
245.676
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ülkemizde aktif çalışanlar için genel sağlık sigortası primi ne kadardır?​

GSS primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancın yüzde 12,5’idir. Bu primin yüzde 5’i sigortalı, yüzde 7,5’i ise işveren katkısıdır. Yalnızca GSS’na tabi olanların primi, prime esas kazancın yüzde 12’sidir.

Genel sağlık sigortası ne zaman başlar?​

Genel sağlık sigortası ne zaman başlar?
İşten ayrılan kişinin bir yıl içinde geriye dönük 30 günlük net genel sağlık sigortası prim ödeme günü bulunuyorsa, kişi ve bakmakla yükümlü oldukları sigorta çıkışının yapıldığı andan itibaren 10 gün boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Türkiyede sağlık sigortası ne kadar?​

Genel sağlık sigortası primi 88.29 liradan 107.32 liraya çıktı. 2020 yılında 88.29 TL olan bu ücret 2021 yılı itibariyle 107.32 TL olacak. Asgari ücret zammı bugün komisyonun son toplantısının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından duyuruldu.

Genel sağlık sigortası ne kadar 2021?​

Genel sağlık sigortası ne kadar 2021?
Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107,33 TL’dir.
Genel sağlık sigortası olanlar özel hastaneye gidebilir mi?​
5510 sayılı Kanun, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK), genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu. Bu bağlamda, genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, SGK ile sözleşme yapmış olan özel sağlık kuruluşlarına doğrudan (sevksiz) giderek sağlık hizmeti alabilmektedirler.

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödenmezse ne olur?​

Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödenmezse ne olur?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu ödenmediği takdirde ceza ve gecikme zammı (faizleri) uygulanabilir. Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir.

Genel sağlık sigortası kimleri kapsıyor?​

Sigortalı çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan, devlet memuru olan, isteğe bağlı sigortalı olan, kurumdan aylık ve gelir alan, 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamında sayılıyor.

GSS nasıl aktif edilir?​

GSS nasıl aktif edilir?
Oturma izni (ikamet tezkeresi) belgesi, geçici vatandaşlık numarası ve vatandaşı olduğu ülkede sosyal güvencesi olmadığına dair beyan ve taahhüt belgesiyle en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması halinde sağlık aktivasyon işlemi yapılmaktadır.

Özel sağlık sigortası fiyatları ne kadar?​

Özel sağlık sigortası fiyatları için net bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte ortalama 2.000 TL ile 20.000 TL arası değişkenlik gösterir. Fiyat aralığının bu kadar geniş olmasının sebebi ise özel sağlık sigortası fiyatlarını belirleyen birçok faktörün olmasıdır.

Genel sağlık sigortası aylık ödemesi ne kadar?​

Genel sağlık sigortası aylık ödemesi ne kadar?
SGK kaydı yani Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar ayda 107 TL primle Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor ve geliri düşük olanların primlerini ise devlet ödüyor.
Genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanacak kişiler kimlerdir?​
GELİR TESTİ ZORUNLULUĞU KALKTI Aylık belirlenmiş prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacaklar. Hane halkı içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri ise devlet tarafından karşılanacak.

Gelir testi başvurusu son gün ne zaman?​

Gelir testi başvurusu son gün ne zaman?
SON GÜN 30 KASIM 9 Haziran 2021 tarihinden önce GSS tescili yapılmış olup, gelir testi yaptırmamış olanlar, gelir testi için 30 Kasım 2021 tarihine kadar ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabilecek.
 
Genel sağlık sigortası (GSS) primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancın yüzde 12,5’idir. Bu primin yüzde 5’i sigortalıya, yüzde 7,5’i ise işverene aittir. Yalnızca GSS'ye tabi olanların primi ise prime esas kazancın yüzde 12’sidir.

2021 yılı itibariyle genel sağlık sigortası primi aylık 107,33 TL olarak belirlenmiştir. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişiler bu tutarı ödemekle yükümlüdür. Öte yandan, geliri düşük olan kişilerin primlerini devlet karşılamaktadır.

Genel sağlık sigortası, sigortalı çalışanlar, kendi nam ve hesabına çalışanlar, devlet memurları, isteğe bağlı sigortalılar, aylık ve gelir alanlar, 65 yaş aylığı veya şeref aylığı alanlar, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alanlar gibi birçok kişiyi kapsamaktadır.

Özel sağlık sigortası fiyatları ise birçok faktöre bağlı olarak 2.000 TL ile 20.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat aralığının geniş olmasının sebebi, poliçenin kapsamı, sigortalının yaş ve sağlık durumu gibi etmenlerdir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu ödenmezse ceza ve gecikme zammı (faizleri) uygulanabilir. GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz işlemlerine başvurulabilir.

Son olarak, gelir testi yapmayı kabul eden kişilerin hane halkı içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az ise devlet bu kişilerin genel sağlık sigortası primlerini karşılamaktadır. Gelir testi başvurusu için son tarih ise 30 Kasım 2021'dir.
 
Geri
Üst