- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ülkelerin kendi kanunları ile düzenlenen tarifeye ne ad verilir?
Uluslar arasında yapılan ticarete konulan gümrük vergilerinin başlıca iki amacı vardır. Bunlar, devlet hazinesine gelir sağlamak ve yerli sanayiyi dış rekabete karşı korumaktır. Gümrük vergileri tek taraflı olarak ve bir yasa ile konuyor ise böyle tarifelere, otonom tarife denir.Uluslararası iktisat ne ile ilgilenir?
Yalnızca mal ve hizmet ithalat ve ihracatını konu alan Dış Ticaret’ten daha geniş kapsamlı bir çalışma alanını portföyünde bulunduran uluslararası iktisat disiplini, uluslararası aktörler arasındaki ekonomik ilişkileri ve bu ilişkileri tetikleyen dinamikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
Korumacılığın zorunlu olduğu durumlarda GATT ın tercihi nedir?
GATT, korunmanın zorunlu olduğu durumlarda, gümrük tarifelerini kotalardan üstün tutar. Çünkü tarifeler hem daha saydam, hem de piyasa mekanizmasıyla daha uyumlu araçlardır.
Gümrük tarifelerinin ekonomik etkileri nelerdir?
Gümrük vergisi 5 farklı dolaysız etki doğurur: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.Advalorem tarife ne demek?
Ad Valorem Tarifeler, ithal edilen eşyanın değeri üzerine uygulanacak bir oran olarak ifade edilir. Spesifik Tarifeler ise, belirli fiziki miktar (ağırlık, hacim, uzunluk vb. ölçüler) üzerinden alınacak vergiyi miktar olarak göstermektedir.
Kota ile aynı üretim tüketim ithalat ve refah etkisine neden olan tarife uygulamasına ne ad verilir?
Kota ile aynı üretim, tüketim, ithalat ve refah etkisine neden olan tarife uygulamasına eşdeğer tarife veya kotanın zımni tarifesi denir.
Normatif İktisat – Bir durumu hedef olarak gören, iktisadi düzenin nasıl olmasına dair fikirler üreten iktisat dalıdır. Normatif iktisat belirlenen hedefler için neler yapılması gerektiğini araştırır. İçtimai adalet, üst düzey refah için neler yapılması gerektiğini araştırır.
GATT ın dayandığı temel ilke nedir?
GATT’ın temel ilkesi, ülkeler arası ticari işlemlerde eşitliktir. Üye ülkeler arasında dış ticaretin ayrımcı olmayan temelde yapılması benimsenmiştir.
GATT nerede kuruldu?
Dünya Ticaret Örgütü
Gümrük vergilerinin bölüşüm etkisi nedir?
Gümrük tarifeleri ithalat hacmini sıfıra indirecek kadar yüksek olmadığı sürece hazineye gelir sağlar. e) Bölüşüm Etkisi : Gümrük tarifeleri, ulusal gelirin tüketicilerden üreticilere yeniden bölüşümüne neden olur. verirken; bu ülkedeki üreticilere ise yarar sağlar.Karma gümrük vergileri nedir?
Karma gümrük vergileri: genellikle hammaddesi gümrük vergisine tabi olan mallara uygulanır. Bu durumda verginin spesifik kısmı hammadde üzerine konulan gümrük vergisine eşittir. Ek olarak alınan ad valorem vergi ise, iç ekonomide o sanayi dalına sağlanmak istenen koruma oranını yansıtır.