AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ulama Nedir - Ulamanın Ornekleri - Ulama Hakkında

SoruCevap

Yeni Üye
Ulama Nedir Ulamanın Ornekleri Ulama Hakkında
Ulama ,Ulama nedir,Ulama ornekleri,Ulama ornekleri nedir,Turkce'de yer alan ulama ozellikleri

ULAMA

Diksiyonun ozelliklerinden biri de ulamadır Genel olarak tanımlarsak bir kelimenin sonundaki sessiz harfin ardından gelen kelimenin sesli harfle birleştirilerek seslendirilmesine ulama diyoruz Ulama soz akışına puruzsuzluk ve tatlılık verir Uygun ulama ile yapılan konuşmalarda veya seslendirmelerde ses bir nehrin akışı gibi sakin ve duzenli olarak ilerler

Turkce'de yer alan ulama ozellikleri:
1Sessiz harfle biten bir kelimenin son harfi sesli harfle başlayan yanındaki kelimenin ilk harfiyle birleşir

Yazıda:
Akşam oldu
Elimden aldı

Konuşmada:
Akşamoldu
Elimdenaldı

2 Orijinal yapılarında b,c,d,gharfleriyle biten kelimeler vardır Bunlar yalın kaldıklarında p, c, t, kya donuşurler Yazı dilinde sonlarına ek aldıklarında yumuşak konumlarına donerler
Orneğin Arapca orijiniyle kitabTurkce'de kitapşeklinde yazılır Ancak yayına ek aldığında kitabımorneğinde olduğu gibi p, bye donuşur(sureksiz sert unsuzlerin yumuşaması kuralı)Konuşma dilinde ise ulama bu kurala paralel olarak aynı kelimeyi bir sonraki kelime ile ilişkilendirir Yazı dilinde sert olan harf ulama ile yumuşar

Yazı Dilinde İfadesi:
(Mahmud) Mahmut evlendi
(Mes'ud) Mesut oldu
(Kitab) Kitap aldı

Konuşma Dilinde İfadesi:
Mahmudevlendi
Mesudoldu
Kitabaldı

3 Turkce'de kelime sonundaki kunsuzunu, hunsuzu ile başlayan bir kelimenin izlemesi durumunda hunsuzu duşer İki kelime birbirine bağlanır

Yazı Dilinde:
Yemek hane
Erik hoşafı

Konuşma dilinde:
Yemekane
Erikoşafı

4Eğer kelimeler arasında durak olursa, kurala uygun olsa da ulama yapılmaz

Yazı Dilinde:
İstiyorum, onu goreceğim
Koşuştururken, okulu unuttu

Konuşma dilinde:
İstiyorum, onu goreceğim
Koşuştururken, okulu unuttu

5 Bazı durumlarda İki ayrı kelimenin tek heceli olan ilkinde bir unlu duşer ve
iki kelime birleşir

Yazı Dilinde:
Nicin
Nasıl
Ne oldu

Konuşma dilinde:
Ne icin
Ne asıl
Noldu

Aşağıdaki metinde ulama noktalarını tespit ederek ciziniz Ardından ulamalara dikkat ederek okuyunuz:

KALIPLAR

İnsanlar kendilerine kişilikleri icin cizdikleri zihinsel kalıpların dışına cıkamazlarBizler cozumu defalarca duyduğumuz halde kendimizi oturttuğumuz dar cerceveden cıkış icin gayret gostermeyen garip insanlarız

Hayatın bazı insanlara tesadufen başarma, yukselme, zengin olma vsŞansı tanıdığını zannedenimiz coktur Bir coğumuz muzisyenlerin, yazarların, şairlerin, para babalarının bu işi anne karnında kendilerine verilen kabiliyetlerle gercekleştirdiklerini sanırız Bu inanca gore bazılarının ne maharetli anneleri varmış Bu yanlış zanları kabul etmeyen bir cok insan bile farkında olmadan aynı kalıplarla kendisini kilitlemiştir En meşhur zenginlerin bir zamanlar simit sattıklarını, ayakkabı boyacılığı bile yaptıklarını oğrenince şaşırırız Bir cok yazarın vaktiyle kalemi bile tutamamalarına inanamayız

Neden bazı insanlar bazıları arasında sıyrılıverir veya sivriliverirlerAdaletli ve şefkatli yaratıcı, normal şartlar altında doğan her insanı her turlu başarıya ulaşabilmelerine imkan tanıyan bir potansiyelle dunyaya gondermiştir Ancak dunyaya geldikten sonra sınırlılıklar başlatılır Annebabası veya cevresi tarafından aşağılanan bir cocuk etrafında kalıplar başlamıştır Daha sonra insan var olduğunuhissettirmek amacıyla cırpınmaya başlar Bakkaldan getirilen bir ekmek, ilk karne notları, takdim edilen bir cicek, icinde bu amacı gizli tutarOysa bazı insanlar bu olmamış, sen bunu başaramazsındemekten cekinmezler Bizler de coğu zaman sozleriyle cinayet işleyen, kabiliyetleri korelten; başarısızlık, cekingenlik, korkaklık imajı oluşturan insanlardanız ne yazık ki Yas tutmayı sevdiğimiz kadar, eleştirmeyi, olumsuzlukları ileri surerek karanlık bir zihinsel tablo oluşturmayı seviyoruz

Merhum Z Gunduzalp'in İnsan ne duşunuyorsa odurDediğini cok duyduk Anthony Robbins Sınırsız Guckitabında insanların hayal kurarken ve duşunurken kullandıkları olumsuzlukimajlarını en kotu engel olarak gorur Her buyuk başarı bazen yuzlerce başarısızlığın arkasında parıldar Oysa eski bir Rus imparatoru Yenile yenile yenmeyi oğrendiğini soyler İnsan her teşebbusunde hedefine ulaşamadığında bunu başarısızlık olarak gorurse bulunduğu noktada cakılır Oysa durumu yeniden inceleyen insan icin her başarısızlık başarıya bir adım daha yaklaşmanın işaretidir Ani yukselişlerin ise gercek başarıyla ilişkisi yoktur Bir balon gibi buyur ve soner

Hayalimizde yaşadığımız ic konuşmaların fiillerimizde oluşturduğu sınırlara bakınız: Zengin olmak mı? Bu iş icin buyuk sermaye lazım Yazar olmak mı? Konuşmasını bile bilmiyorum; annemin karnında boyle bir şey oğrenmedim Meydanlara cıkıp 'benim işcim,benim koylum' diye konuşmak mı? Ben Suleyman değilimSevgili kardeşim Ya siz ne siniz? Erkek ve kadın arasındaki kucuk bir farktan başka kimin beyni kimin beyninden kucuk veya buyuk
Kaderin sahibi kimseyi başarısızlığa zorla mahkum etmemiştir Ortamın surukleyişine kendimizi kaptırdığımızda Ortam surukleniyorsa surunmekten başka yapacağımız hic bir şey yokturAz okuyoruz veya hic okumuyoruz

Başarılı insanlar topluluğuna takılıp başarıya ucmuyorsak başarının dinamiklerini incelemeliyiz Başaranların hayatı ve yaptıkları bu konuda bize yol gosterecek en acık ışıktır Başka turlu bizi pasifize eden kendi kalıplarımızdan kurtulamayacağız

Geri