AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

UFRS standartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.577
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

UFRS standartları nelerdir?​

International Financial Reporting Standarts (IFRS), Türkçe’ye Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) olarak çevrilmiştir. Kısaca farklı farklı ülkelerden şirketlerin finansal raporlarını birbirleriyle karşılaştırabilmelerini sağlayan bir standartlar bütünüdür.

UFRS ne zaman kabul edildi?​

UFRS ne zaman kabul edildi?
2002’de Avrupa Birliği, üye devletlerin menkul değerler borsalarında listelenen şirketlerin Ocak 2005’ten itibaren UFRS kullanması kararını aldı.

Türkiye hangi ülkeye telif ödeyerek muhasebe standartlarını Türkçeye çevirmiştir?​

IASB ile KGK arasında yapılmış bulunan telif anlaşmasına istinaden, IASB tarafından çıkarılmış bulunan tüm standartlar kurul tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Ayrıca uluslararası muhasebe standartlarındaki değişikliklere paralel güncellemeler de yapılmaktadır.

IFRS ve UFRS nedir?​

IFRS ve UFRS nedir?
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları teriminin kısaltması olan “IFRS/UFRS”, finansal tablolarda yer alan her bir bakiyenin ve işlemin görünümünü düzenleyen prensipler bütünüdür.

UFRS ve TFRS aynı mı?​

TFRS ise IFRS veya UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları)’ye uyumlu olacak şekilde Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumunca yayınlanmasını yasal düzenleme altına almıştır. uygulattırılan UFRS yeni Ticaret Kanunu ile TFRS adı altında tüm A.Ş. Ve LTD. Şirketler için zorunlu hale getirilmiştir.

Türkiye Muhasebe Standartları kaç tane?​

Türkiye Muhasebe Standartları kaç tane?
Türkiye Muhasebe Standartları(TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) 41 Adet T. Muhasebe Standart’ı, 12 Adet T.Finansal raporlama Standart’ı biçiminde hazırlanmış çok geniş metinlerdir.

UFRS neden önemli?​

UFRS, şirketlerin küresel ölçekte karşılaştırılabilir olmasını sağlar. Böylece şirketler daha şeffaf ve anlaşılır hale gelir. UFRS ortak bir raporlama dili belirler. Böylece kimsenin farklı ülkelerdeki birbirinden ayrı raporlama standartlarını anlamak ve yorumlamakla vakit kaybetmesine gerek kalmaz.

TMSK ne zaman kuruldu?​

TMSK ne zaman kuruldu?
– Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun çalışmaları TMSK 07.03.2002 tarihinde yaptığı ilk toplantısı ile TMUDESK’in görevlerini devralmış ve muhasebe standartlarının belirlenmesinde tek yetkili kuruluş olarak faaliyetlerine başlamıştır (Çelik S. , 2013, s. 69).

Ülkemizde kullanılan muhasebe sistemleri nelerdir?​

Tekdüzen Muhasebe Sistemi (TDMS) olarak adlandırılan bu düzenlemeler, Türkiye’de anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir muhasebe kayıt düzeninin ve finansal raporlamanın yerleşmesinde; ulusal düzeyde muhasebe- nin standartlaşmasında önemli kazanımlar sağlamıştır.

Karşılıklı pazarlık ortamında istekli bilgili kişiler arasında gerçekleşen olaya ait değerleme nedir?​

Karşılıklı pazarlık ortamında istekli bilgili kişiler arasında gerçekleşen olaya ait değerleme nedir?
Finansal tabloların hazırlanmasında önem kazanan bir kavram “gerçeğe uygun değer” kavramıdır. Gerçeğe Uygun Değer: Karşılıklı pazarlık ortamında, bilgili ve istekli taraflar arasında bir varlığın el değiştirmesi ya da bir yükümlülüğün yerine getirilmesi durumunda ortaya çıkabilecek tutardır.

IFRS açılımı nedir?​

2001 yılından sonra yayımlanan uluslararası muhasebe standartları, “IAS” (International Accounting Standard – Uluslararası Muhasebe Standardı) yerine “IFRS” (International Financial Reporting Standards – Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) adını almıştır.

TFRS yi kimler uygulamak zorunda?​

TFRS yi kimler uygulamak zorunda?
Bağımsız denetime tabi olup, zorunlu veya ihtiyari olarak TFRS’leri uygulamayan işletmeler, 1 Ocak 2018 tarihi ve sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde Kurumumuz tarafından yayımlanan “Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı”nı uygulamak zorundadır.

UFRS ne zaman kuruldu?​

2005 Yılında kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu UFRS’yi Türkçe’ye tercüme etmiş ve ulusal standartlar yerine kabul etmiştir.

Türkiye Denetim Standartlarının yayınlanması yetkisi hangi kuruma aittir?​

Türkiye Denetim Standartlarının yayınlanması yetkisi hangi kuruma aittir?
Kamu Gözetimi Kurumu. MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun hizmet birimlerinin kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.

Raporlama Standartları ne demek?​

Raporlama Standartları: Denetim sonucunda varılan görüşün açıklandığı raporların kapsam ve düzenlemeleriyle ilgili standartlardır. AICPA tarafından yayınlanan raporlama standartları tamamen finansal denetime yöneliktir. Raporlama standartları, denetim sonucunun yazıyla bilgilendirilmesine ilişkin standartlardır.

Kaç tane muhasebe standardı var?​

Kaç tane muhasebe standardı var?

IFRS ne zaman kuruldu?​

IASC vakfı Mart 2002 de IFRIC’ı kurmuştur. IASB’ın bir komitesi durumundaki IFRIC, finansal muhasebe standartlarının geliştirmesi ve oluşturması konusunda IASB’a yardım etmektedir. IFRIC’ın esas amacı, UFRS’nin yorumlanması ve uygulanması için rehberlik sağlamaktır.

Uluslararası muhasebe Standartları Kurulu ne zaman kuruldu?​

Uluslararası muhasebe Standartları Kurulu ne zaman kuruldu?
1 Nisan 2001Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu / Kuruluş tarihi

KGK hangi kuruma bağlı?​

660 sayılı KHK’ya göre Kurum, kararnamede belirtilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz ve idari özerkliğe sahip, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili bir kamu kurumu olarak kurulmuştur.

Bağımsız denetim faaliyeti hangi kişiler veya kuruluşlar tarafından yerine getirilir?​

Bağımsız denetim faaliyeti hangi kişiler veya kuruluşlar tarafından yerine getirilir?
MADDE 11 – (1) Denetim, sadece Kurumca yetkilendirilen denetim kuruluşları veya denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilir. (2) Denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilerinin kullanımı, yetkilendirmenin Kurum tarafından ilanıyla başlar.

UFRS kaç adet?​

Kavramsal Çerçeve dışında, 31 adet IAS/TMS kodlu ve 8 adet IFRS/TFRS kodlu muhasebe standardı yayımlanmıştır.
 
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS), Türkçe'ye Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) olarak çevrilmektedir. Bu standartlar, farklı ülkelerden şirketlerin finansal raporlarını birbirleriyle karşılaştırabilmelerini sağlayan bir standartlar bütünüdür.

UFRS, Avrupa Birliği tarafından 2002 yılında kabul edilmiş olup, üye devletlerin menkul değerler borsalarında listelenen şirketlerin Ocak 2005'ten itibaren UFRS kullanması kararlaştırılmıştır.

Türkiye'de IASB ile KGK arasında yapılan telif anlaşması sonucunda, IASB tarafından çıkarılan tüm standartlar Türkçe'ye çevrilmiştir ve uluslararası muhasebe standartlarındaki değişikliklere paralel güncellemeler yapılmaktadır.

IFRS/UFRS terimi, finansal tablolarda yer alan her bir bakiyenin ve işlemin görünümünü düzenleyen prensipleri ifade etmektedir. TFRS ise IFRS veya UFRS'ye uyumlu olacak şekilde Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumu tarafından yayınlanmış ve yeni Ticaret Kanunu ile TFRS adı altında tüm A.Ş. ve LTD. Şirketler için zorunlu hale getirilmiştir.

UFRS, şirketlerin küresel ölçekte karşılaştırılabilir olmasını sağlar. Bu da şirketlerin daha şeffaf ve anlaşılır hale gelmesini sağlar ve ortak bir raporlama dili belirler. Bu sayede farklı ülkelerdeki raporlama standartlarını anlamak ve yorumlamak için vakit kaybetme ihtiyacı ortadan kalkar.

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu 2002 yılında kurulmuş olup, Türkiye'de kullanılan muhasebe sistemleri arasında Tekdüzen Muhasebe Sistemi (TDMS) öne çıkmaktadır.

UFRS'in yanı sıra Türkiye'de Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) olmak üzere toplam 41 T. Muhasebe Standartı ve 12 T. Finansal Raporlama Standartı bulunmaktadır.

UFRS'in yayınlandığı tarihte kavramsal çerçeveden ayrı olmak üzere 31 adet IAS/TMS kodlu ve 8 adet IFRS/TFRS kodlu muhasebe standardı mevcuttur. Bu standartlar, finansal tabloların hazırlanmasında büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst