AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

UEFI ayarlari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

UEFI ayarları nedir?​

Bilgisayarlarda bulunan işletim sistemi olmadığı zamanlarda donanımı kontrol eden bir yazılım olan BIOS yerine UEFI tasarlanmıştır. UEFI BIOS’dan daha gelişmiştir. Aynı zamanda bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlar iken donanımların birbirleri ile daha uyumlu olmasını da sağlamaktadır.

UEFI BIOS nasıl kurulur?​

UEFI BIOS nasıl kurulur?
-İlk olarak sistem kurulumuna girin. -Boot menu seçeneğini vurgulayın ve giriş tuşuna basın. UEFI’ı seçin ve Enter tuşuna basın. -Ok tuşlarını (yön tuşları) kullanarak Secure Boot Control (Güvenli Önyükleme Denetimi) veya Security Boot (Güvenlik Önyükleme) öğesini seçin ve giriş tuşuna basın.

UEFI boot enabled nedir?​

UEFI boot, yani Secure boot açıksa, UEFI bilgisayarı UEFI yazılımının içine işlenmiş işletim sistemi ile açar. Örneğin yeni bir bilgisayar aldığınızda ve üzerinde Windows 8 varsa, varsayılan olarak bu işletim sistemi UEFI içine dahil edilir ve secure boot yani güvenli açılış bunun üzerinden yapılır.

UEFI için MBR mi Gpt mi?​

UEFI için MBR mi Gpt mi?
Sonuç GPT, UEFI Bios ile birlikte çalıştığı için işletim sisteminiz biraz daha hızlı açılacaktır. Fakat bilgisayar performansınızı arttırmaz. GPT disklerde yedek header özelliği sayesinde veri kurtarma şansınız daha yüksek olacaktır.
UEFI boot Legacy boot nedir?​
Legacy, eski donanım ve işletim sistemlerine destek sunan bir özellik. UEFI kurulum yapılmadığında bunun adı eski tip, Legacy kurulum olmuş olur. UEFI sistemler de geriye dönük uyumluluk için CSM modülü barındırır.

UEFI Secure boot nedir?​

UEFI Secure boot nedir?
Türkçesi “Güvenli Önyükleme”. İşletim sistemindeki ön yükleme (Boot) ile ilgili güvenilir olmayan yazılımların yüklenmesini engeller. En basit terimi kısacası “güvenlik” diyebiliriz.

UEFI Flash nedir?​

Eski BIOS’ların yerini alan yeni bir donanım yazılımıdır. Yeni nesil sistemlerde BIOS yerine UEFI kullanılır. UEFI kurulum sayesinde disklerimizi GPT (GUID Partition Table) olarak biçimlendirebiliyoruz. Bu yöntem de 2 TB ve üstü diskleri tam kapasite ile kullanmamıza olanak sağlıyor.

Bilgisayarım UEFI mi GPT mi?​

Bilgisayarım UEFI mi GPT mi?
Eğer BIOS sürümün UEFI ise GPT seçmelisin. Eğer BIOS sürümünü bilmiyorsan arama yerine”msinfo32″ yazarak öğrenebilirsin. BIOS sürümünün karşısında “Eski” yazıyorsa MBR, UEFI yazıyorsa GPT seçmelisin.
 
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), bilgisayar donanımını kontrol eden ve başlatma işlemlerini yöneten bir yazılımdır. BIOS'un yerine geliştirilmiş olan UEFI, daha gelişmiş özelliklere sahip olup bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlayarak donanımlar arasındaki uyumu arttırır.

UEFI BIOS kurulumu yaparken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Sistem kurulumuna girin.
2. Boot menüsünü seçin ve UEFI'ı seçerek Enter tuşuna basın.
3. Yön tuşlarını kullanarak Secure Boot Control veya Security Boot öğesini seçin ve giriş tuşuna basın.

UEFI boot enabled (UEFI önyükleme etkin) olduğunda, UEFI bilgisayar UEFI yazılımının içine işlenmiş olan işletim sistemi ile başlatılır. Örneğin, yeni bir bilgisayar aldığınızda ve üzerinde Windows 8 gibi bir işletim sistemi varsa, UEFI içine dahil edilmiş bu işletim sistemi üzerinden güvenli açılış yapılır.

UEFI için tercih edilen disk bölümleme tablosu GPT'dir. GPT diskler, UEFI BIOS ile birlikte çalıştıklarında işletim sistemi biraz daha hızlı başlar ve veri kurtarma şansı yüksektir. Ancak bilgisayar performansını doğrudan artırmazlar.

UEFI boot Legacy boot, eski donanım ve işletim sistemlerine destek sunan bir özelliktir. Eğer UEFI kurulumu yapılmamışsa, bu durumda eski tip, yani Legacy kurulum yapılmış olur. UEFI sistemler geriye dönük uyumluluk için CSM modülünü barındırır.

UEFI Secure boot, Türkçe karşılığıyla "Güvenli Önyükleme" olarak adlandırılır. Bu özellik, işletim sistemindeki önyükleme süreçlerini güvenli hale getirerek güvenilir olmayan yazılımların yüklenmesini engeller.

UEFI Flash, eski BIOSların yerine geçen yeni bir donanım yazılımıdır. Gelişmiş sistemlerde BIOS yerine UEFI tercih edilir ve bu sayede diskler GPT formatında biçimlendirilebilir. Bu da 2 TB ve üzeri disklerin tam kapasiteyle kullanılmasını sağlar.

Bilgisayarınızın UEFI veya GPT olup olmadığını öğrenmek için "msinfo32" komutunu çalıştırarak BIOS sürümünü kontrol edebilirsiniz. Eğer BIOS sürümü UEFI ise GPT seçeneğini tercih etmelisiniz. BIOS sürümünde "Eski" yazıyorsa MBR, "UEFI" yazıyorsa GPT seçeneğini kullanmalısınız.
 
Geri
Üst