AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uda kimler kullanabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uda kimler kullanabilir?​

Otizmli bir çocuğa uygulanacak UDA’da ilk aşama gözlemle başlar. Otizmli çocuğun birçok ortamda sergilediği davranışlar gözlemlenir. Sorunlu davranışlar, geliştirilmesi gereken davranışlar ve eksik davranışlar tespit edilir. Davranışın şiddeti terapi yönteminin etkinliği açısından önemlidir.
Pekiştireç verirken nelere dikkat edilmeli?
Pekiştirme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

UDA eğitimi nedir?​

Otizmli çocuklarda problem davranışı azaltmak ve alternatif davranışlar kazandırarak çocuğun akranlarıyla okula gidebilmesini, yaşam kalitesini yükselterek çocuğu bağımsızlaştırmayı amaçlayan ABA terapisi Türkiye’de Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) olarak bilinmektedir.
Oçidep nasıl uygulanır?
OÇİDEP bir erken yoğun davranışsal eğitim (EYDE) programıdır. OÇİDEP her çocuğa bir koordinatör, doktoralı bir danışman ve iki eğitmen aracılığıyla uygulanır. Eğitmenlerin çocuklarla yürüttükleri bire-bir OÇİDEP çalışmaları danışmanlar tarafından haftalık olarak izlenir ve yönlendirilir.
Web siteniz üzerinde kullanıcıların davranışlarını, en çok nerelere tıkladığını, nerede durduğunu ve sayfa hareketliliğini belirlemek için kullanılan bir analiz tekniğidir.
Uygulamalı Davranış Analizi kimlere uygulanır?
Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda, Mental Retardasyon tanısı almış çocuklarda ve davranış bozukluğu olan çocuklarda kullanılabilir. ABA aileye de olumlu davranışların kazandırılması, sürdürülmesi ve arttırılması için rehberlik eder. ABA içinde farklı teknikleri içeren bir programdır.

Psikolojide davranışçı yaklaşım nedir?​

Davranışçılık, bilimsel ve nesnel araştırma yöntemlerini vurgulayan psikolojik bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım sadece gözlemlenebilir “uyaran-tepki” (stimulus-response) davranışlarıyla ilgilidir ve tüm davranışların çevre ile etkileşim yoluyla öğrenildiğini belirtir.
Öğrenciye pekiştireç verirken nelere dikkat?
Sıcaklık, uyku, hava, su, yiyecek gibi uyaranlar birincil pekiştireçtir. Bu pekiştireçlerin çok zorunlu olmadıkça kullanılmaması gerekir. Yukarıda belirtildiği gibi, cezalandırma olumlu uyaranın yokluğu şekilde olmalıdır. Ancak çocuğu su, yiyecek, uyku gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak kötü etkileyecektir.

Pekiştireçler neden önemlidir?​

Pekiştireç, en genel manasıyla bir davranışın tekrarını sağlamak için yanı sıklığını sağlamak amacıyla organizmaya verilen uyarıcıdır. Bir başka ifade ile pekiştireç, bir davranışı kuvvetlendiren uyarıcılardır. Pekiştireçler, çocuk eğitiminde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
Oçidep nerede uygulanır?
EYDE programları genellikle her çocuğun kendi evinde yürütülmektedir. Ancak özel eğitim okulu, normal okul, merkez vb. uygulamaları da mevcuttur. Programın belli başlı özellikleri şöyle sıralanabilir: Erkenlik, Yoğunluk, Davranışsallık, Kesintisizlik, Bire-Bir eğitim.
 
Geri
Üst