AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ucretsiz izinde bayram tatili sayilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ücretsiz izinde bayram tatili sayılır mı?​

Ücretsiz izin kullanan işçi, izinde olduğu süre boyunca işverenden ücret alamaz. Ücretli izin esas olandır. Şöyle ki; hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçi herhangi bir çalışma yapmamasına rağmen ücreti tam olarak yatar.

Haftalık izin hakkı ne zaman doğar?​

HAFTALIK İZNİN NE ZAMAN KULLANILACAĞI NASIL HESAPLANIR? Hafta tatilinin kullanılabilmesi için, işçinin bir haftalık süre içinde 6 gün çalışmış olması gerekir. Bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle 5 günlük çalışmanın sonunda da hafta tatili yapılabilir.

Ücretsiz izinlerde hafta tatili kesilir mi?​

Ücretsiz izinlerde hafta tatili kesilir mi?
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Ücretsiz izinde geçen süre hizmet süresinden sayılır mı?​

Ücretsiz izinde geçen süre hizmet süresinden sayılır mı?
Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.

Hangi günler yıllık izinden sayılmaz?​

4857 sayılı İş Kanununda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dâhil edilmemiştir. Yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir.

Yıllık izin 14 mü 15 mi?​

1 ile 5 yıl arasında çalışan işçilerin 14 gün, 5 ile 15 yıl arasında çalışan işçilerin 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışan işçilerin 26 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.

Ücretsiz izinli olunan günler kıdem süresine dâhil edilir mi?​

Ücretsiz izinli olunan günler kıdem süresine dâhil edilir mi?
Kıdem süresine hangi izinlerin dâhil edileceğine, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “yıllık izin bakımından çalışılmış sayılan haller” başlıklı 55. maddesi hükümlerinde yer veriliyor. “Ücretsiz izin” dediğimiz, işçinin talep edip işveren onaylarsa kullandığı izinler de bu hükümler gereği kıdem süresinden sayılmıyor.
 
Ücretsiz izinde bayram tatili, hafta tatili gibi günler ücretli izinler gibi işçiye ödenmez ve genelde bu süreler çalışılmış sayılmaz.

Haftalık izin hakkı, işçinin bir haftalık süre içinde 6 gün çalışması halinde doğar. Bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi kapsamında 5 günlük çalışmanın sonunda da haftalık izin kullanılabilir.

Ücretsiz izinlerde hafta tatili genellikle kesilmez. İşveren tarafından verilen ücretli ve ücretsiz izinler, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin hesabında hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Ücretsiz izinde geçen süre genellikle hizmet süresinden sayılmaz. Ancak, emeklilikte fiili hizmet süresine eklemek istenirse, ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarının yatırılması durumunda hizmet süresine dahil edilebilir.

Yıllık izinler kullanılırken, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri izin sürelerine dâhil edilmemektedir. İzin süresine rastlayan bu günler eklenmelidir.

Yıllık izin süresi, işçinin çalışma süresine bağlı olarak değişmektedir. 1-5 yıl arası çalışanlar için 14 gün, 5-15 yıl arası çalışanlar için 20 gün, 15 yıl ve üzeri çalışanlar için ise 26 gün yıllık izin hakkı bulunmaktadır.

Ücretsiz izinli olunan günler genellikle kıdem süresine dâhil edilmez. İşçinin talep etmesi ve işverenin onay vermesi durumunda kullanılan ücretsiz izinler genellikle kıdem süresine eklenmezler. Bu durum, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilmiştir.
 
Geri
Üst