- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.616
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ücretli emek nedir sosyoloji?
Ücretli emek, işçi ile işveren arasındaki sosyoekonomik ilişkilerde işçinin emeğini resmî veya gayriresmî bir iş sözleşmesi kapsamında satmasıdır. İşlemler genellikle ücretlerin piyasa tarafından belirlendiği emek piyasalarında gerçekleşir.Karl Marx a göre emek nedir?
Emek gücü, Karl Marx tarafından tanımlanıp kullanılan önemli ekonomi-politik kavramlarından birisidir. Emek gücü, bu bağlamda, işçinin pazarda kapitalist işletmeci ile karşılaşması ve belirli bir ücret karşılığında alınıp satılan bir meta olmasıyla tanımlanır.
Emeğin ücreti nedir?
ücret. Üretim faktörlerinden biri olan emeğin üretimden aldığı pay, diğer bir deyişle emek faktörünün fiyatı. Emek karşılığında alınan para.
Ödenmemiş emek nedir?
Emek fazlası, Karl Marx’ın politik ekonomiyi eleştirisinde kullandığı bir kavramdır. İşçinin geçimini sağlayabileceğinden (“zorunlu emek”) fazla üretmesi sonucu ortaya çıkan emeğe denir. Marksist ekonomiye göre emek fazlası genellikle “ödenmemiş emek”tir ve emek fazlası kapitalist sistemin kârının kaynağını oluşturur.Emeğin tanımı nedir?
Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Somuta indirgendiğinde bu özellik, insan yaşamının bir bölümünün emek sürecine ayrıldığı anlamına gelir. Emeğin başka bir özelliği de, oyunun tersine, kendi başına bir amaç değil, insan gereksinimlerini karşılamaya yönelik oluşudur.
Emek sömürüsü ne demek?
yasal çalışma saatlerinin üzerinde işçi çalıştırılması, fazla mesailerin ödenmemesi, yıllık ve haftalık izinlerinin kullandırılmaması, tazminatların ödenmemesi, işten çıkarılan işçinin, kendi istifa etmiş gibi gösterilmesi gibi eylemleri içeren sömürü çeşididir.
Ücret bir işverene bağlı çalışan işçi için zihni veya bedeni emeğinin karşılığı ve geçimini temin ettiği geliridir. İşveren için ise üretim ve kazancına vesile olan insan kaynağı için ödenen bir giderdir.
Emek üretkenliği nedir?
ona göre üretken emek; harcandığı nesnenin değerine değer katan, süreç sonunda maddeleşen emektir. üretken emekte somut, elle tutulur bir ürün ortaya çıkar.
Marksizm artı-değer nedir?
Artı-değer kavramı Karl Marx’tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Artı-değer burada, başkaları tarafından el konulmak üzere, emek gücünün gerekli-zorunlu-ürünün ötesinde, belirli bir ücret ile satın alınarak fazla üretim yapmasıdır.