Ucretli dogum izni sureleri ne kadardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ücretli doğum izni süreleri ne kadardır?​

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Ücretsiz izin hizmet süresinden sayılır mı?​

Ücretsiz izin süresinde, emeklilik için gerekli olan ve uzun vadeli sigorta kolları olarak tanımlanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına prim ödenmediğinden, ücretsiz izin süreleriniz emekliliğiniz için gereken 25 yıllık fiili hizmet süresine sayılmaz. 25 yıllık fiili hizmet süresi hesabına fiilen uzun vadeli …
Ücretsiz izin süresi hizmet süresinden sayılır mi?
Yargıtay yerleşmiş içtihatları da bu yöndedir. Dolayısı ile ücretsiz izinli olunun süreler kıdem süresine eklenmediğinden, kıdem tazminatı hesabında bu sürelerin dikkate alınması mümkün değildir.

37 hafta çalışamaz raporu ne zaman alınır?​

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ”Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu” olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ”İş Göremezlik Raporunu” alması gerekecektir.

37 haftada çalışamaz raporu alınmazsa ne olur?​

Dolayısıyla okurumuz çalışabilir raporu alsa bile çalıştığı kurum okurumuza 32-37. haftalar arası idari izin vermek zorunda değil. Bu durumda kurum okurumuzu ücretsiz izne çıkarabilir. Eğer rapor alınmazsa, 32. hafta dolduktan sonraki her gün rapor alınıncaya kadar kadın işçinin analık ödeneğinden düşülüyor.
Annelik izni kaç gün?
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.

Doğum öncesi izni kaç gün?​

İş Kanunu, doğum izni süresi hakkında gerekli düzenlemeyi yapmıştır. Buna göre 4857 sayılı kanunun 74. maddesi şöyle söyler: “…Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta, toplamda ise 16 hafta boyunca çalıştırılmamaları gerekir…”
 
Geri
Üst