Ucret geliri elde edenlerden hangisi gelir vergisine tabidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ücret geliri elde edenlerden hangisi gelir vergisine tabidir?​

Gelir Vergisi Kanunda gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır. Gelire giren kazanç ve iratlar kanunun 2. maddesinde sayılmıştır.

Dördüncü dönem geçici vergi kalktı mı?​

Geçici Vergide 4. Bilindiği üzere geçici vergi, 3’er aylık dönemler halinde yılda 4 defa beyanname verilmek suretiyle beyan edilmekteydi. Kanun ile, 4. dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmıştır. Yeni uygulamada, yılın ilk 9 ayı için 3’er aylık dönemler halinde toplamda 3 geçici vergi beyannamesi verilecek.
7 gelir unsuru nedir?
Ticarî kazançlar, 2. Ziraî kazançlar, 3. Ücretler, 4. Serbest meslek kazançları, 5. Gayrimenkul sermaye iratları, 6. Menkul sermaye iratları, 7.
Zirai kazanç geçici vergi verir mi?
Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Gelir vergisine tabi ücretler nelerdir?​

Gelir Vergisine tabi olan kazançlar; bilumum ticari kazançlar, ücretler, serbest meslek icrasından elde edilen kazançlar, zirai kazançlar, menkul sermayelerden elde edilen iratlar, gayrimenkul sermayelerden elde edilen iratlar ve bilumum diğer farklı kazanç veya iratlar şeklinde sıralanabilir.

Gelir vergisi neye göre kesilir?​

Kısaca vergi dilimi, devletin çalışanların gelirleri üzerinden yaptığı oransal bir kesintidir. Vergi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden SGK işçi payı ile işsizlik sigortası işçi payının düşülmesi ile birlikte oluşan yeni tutardır. Bu tutar gelir vergisi matrahı olarak adlandırılır.
3 dönem geçici vergi hangi ay?
Dönem (Nisan-Mayıs-Haziran) 17 Ağustos akşamına kadar, 3. Dönem (Temmuz-Ağustos-Eylül) 17 Kasım akşamına kadar, 4. Dönem (Ekim-Kasım-Aralık) 17 Şubat akşamına kadar yapılır.
2 dönem geçici vergi ne zaman?
Buna göre, Ocak-Haziran 2021 dönemine (2021/II. geçici vergi dönemine) ait geçici vergi beyannamesi 1-17 Ağustos 2021 tarihleri arasında verilecek ve tahakkuk eden vergi 17 Ağustos 2021 Salı günü akşamına kadar ödenecektir.

Gelir türleri nelerdir?​

Gelirin unsurları nelerdir?

Gelirlerimiz nelerdir?​

Bunlar; vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler, parafiskal gelirler, para ve vergi cezaları, mülk ve teşebbüs gelirleri, borçlanma gelirleri, fonlar, para basmaktan doğan gelirler, bağışlar, ganimetler gibi gelirlerden oluşmaktadır.
Zirai kazanç nasil vergilendirilir?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan çiftçilerin zirai kazancı, hasılatları üzerinden tevkifat yapılarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermez.
Kimler geçici vergi beyannamesi vermez?
Basit usulde vergilendirilenler hariç ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemek zorundadırlar. Yukarıda sayılanlardan olmakla beraber, gelir veya kurumlar vergisinden muaf olanlar geçici vergi ödemeyeceklerdir.
 
Geri
Üst