AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uclu Bilanco nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.603
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üçlü Bilanço nedir?​

Üçlü Bilanço’nun Tanımı TBL üç performans boyutunu içeren bir hesaplama sistemidir: Sosyal, çevresel ve finansal. Uygun ölçüm araçları bulmanın zor olduğu ekolojik (ya da çevresel) ve sosyal ölçütleri kapsamasıyla, geleneksel raporlama sisteminden ayrılır.

Sürdürülebilirliğin sosyal boyutu nedir?​

3. Sürdürülebilir Kalkınmanın Sosyal Boyutu: Sosyal sürdürülebilirlik, toplumsal değerlerin, sosyal kimliklerin, sosyal ilişkilerin ve sosyal kurumların geleceğe ne ölçüde devam edebileceği olarak tanımlanabilir.

Üçlü raporlama nedir?​

Üçlü raporlama nedir?
Üçlü Raporlama farklı sektörlerde farklı şekillerde tanımlanmıştır; en geniş anlamıyla, bir şirketin ekonomik, sosyal ve çevre konusundaki değerlerini, stratejilerini ve süreçlerini ortaya koyan bütünleyici bir anlayıştır. “Triple Bottom Line” (TBL) terimi John Elkington tarafından literatüre kazandırılmıştır.

Yeşil Kuğu ne demek?​

Yeşil Kuğu ne demek?
Yeşil Kuğu, değişen paradigmalar, değerler, zihniyetler, politikalar, teknolojiler, iş modelleri ve diğer tüm faktörler temelinde, derin bir sistem değişimini temsil ediliyor. Kuşaklar arası eşitliğe, dengeli, kapsayıcı ve çevresel anlamda sürdürülebilir değer yaratmaya odaklanmalıyız.”

Sosyal Sürdürülebilirlik nelerdir?​

Sosyal sürdürülebilirliği, insanların yaşadıkları ve çalıştıkları yerlerden neye ihtiyaç duyduklarını anlayarak, refahı destekleyen sürdürülebilir ve başarılı yerler yaratma süreci olarak tanımlarlar.

Sürdürülebilir mimari sistemler nelerdir?​

Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir. Sürdürülebilir mimari, inşa edilen çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik korumaya bilinçli bir yaklaşım kullanır.

Sürdürülebilirlik raporu Nasıl Hazırlanır?​

Sürdürülebilirlik raporu Nasıl Hazırlanır?
İyi Bir Sürdürülebilirlik Raporu Nasıl Olmalıdır?
- Şeffaf, kıyaslanabilir ve anlaşılır olmalı
- Bütünlük göstermeli.
- Şirketin sürdürülebilirlik alanındaki performansını en geniş çerçevede değerlendirmeli.
- Öncelikler belirlenerek ayrıntılı şekilde data toplamalı

Hakiki ilerleme göstergesi nedir?​

Hakiki ilerleme göstergesi nedir?
Gerçek ilerleme göstergesi ( GPI ) , gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yerini alması veya tamamlaması önerilen bir metriktir .
 
Üçlü Bilanço, sosyal, çevresel ve finansal performansı içeren bir hesaplama sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bu yaklaşım geleneksel raporlama sisteminden farklılık gösterir ve ekolojik ve sosyal ölçütleri de kapsar.

Sürdürülebilirliğin sosyal boyutu ise toplumsal değerler, sosyal kimlikler, ilişkiler ve kurumların gelecekte ne ölçüde sürdürülebilir olacağını ifade eder. Bu kavram, sosyal sürdürülebilirliğin önemini vurgular ve toplumun refahını destekleyen kriterleri içerir.

Üçlü raporlama ise bir şirketin ekonomik, sosyal ve çevresel konulardaki değerlerini, stratejilerini ve süreçlerini bütüncül bir şekilde ortaya koyan bir yaklaşımdır. TBL veya Triple Bottom Line terimi, bu kavramı anlatmak için kullanılmaktadır ve John Elkington tarafından literatüre kazandırılmıştır.

Yeşil Kuğu ise değişen paradigmalar, değerler ve sürdürülebilirlik anlayışını temsil eden bir kavram olarak karşımıza çıkar. Bu yaklaşım, derin sistem değişimine vurgu yapar ve kuşaklar arası eşitlik, sürdürülebilirlik ve çevresel değer yaratımına odaklanmayı destekler.

Sosyal sürdürülebilirlik, insanların yaşadıkları alanlarda ihtiyaç duydukları unsurları anlayarak refahı destekleyen sürdürülebilir ve başarılı toplumlar oluşturma sürecini ifade eder.

Sürdürülebilir mimari ise çevresel etkileri en aza indirmeyi amaçlayan bir mimari yaklaşımıdır. Malzeme, enerji ve ekosistem kullanımı gibi unsurları dikkate alarak binaların çevresel etkilerini azaltmaya çalışır.

Sürdürülebilirlik raporu hazırlarken raporun şeffaf, kıyaslanabilir ve anlaşılır olması önemlidir. Ayrıca bütünlüğü sağlayarak şirketin sürdürülebilirlik performansını en geniş çerçevede değerlendirmek ve öncelikleri belirleyerek detaylı veri toplamak gerekmektedir.

Son olarak, gerçek ilerleme göstergesi olarak da bilinen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yerine önerilen gerçek ilerlemeyi ölçen bir metriktir. Bu gösterge, sadece ekonomik başarıyı değil, toplumsal ve çevresel başarıyı da dikkate almayı amaçlar.
 
Geri
Üst