AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uc adim atlama nedir ve kurallari?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.157
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üç adım atlama nedir ve kuralları?​

Üç adım atlama ; öncelik belirlenen çizgi üzerinden sıçrama, adım atma ve atlama olarak 3 bölümden oluşan ve en uzak mesafeyi atlamayı hedefleyen pist sporudur. Olimpiyatlarda 1896’dan beri yer almakta ilk başladığında iki sıçrama sonraları tek sıçrama biçimini almıştır.

3 adım atlama kaç metredir?​

3 adım atlama kaç metredir?
1896’dan beri olimpiyatlarda yer almakta olup, ilk oyunlarda iki sıçrama, sonraları tek sıçrama biçimini aldı. Günümüzde üç adim atlama hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45 m’dir.
Yeterince hızlanabilmek ve 10 santimetrelik sıçrama tahtasından, olabildiğince uzağa fırlayabilmek gerekir. Üç adım atlamanın, adından da anlaşılacağı gibi, üç aşaması vardır. Atletin yükseldiği ayağının üstüne düştüğü ilk adım; ağırlığını öbür ayağına kaydırdığı ikinci adım ve atlayış.

Yüksek atlama kuralları nelerdir?​

Önce dış kol ile savunma bacağının mindere değmesi, sonra da gövdenin kalça ile omuz üzerinde dönüşüyle atlama tamamlanır. Yüksek atlamada yarışmacının uyması gereken en önemli kural; sıçramada tek ayağını kullanmasıdır. Yüksek atlamada yarışmacılar ilk atlayacakları yüksekliği kendileri seçerler.

Uzun atlama nedir kısaca özet?​

Uzun atlama nedir kısaca özet?
Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Uzun atlama, Helsinki, Temmuz 2005. Atlet, yaklaşık 30-45 metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basarak atlayışını yapar. Tahtanın 20 cm’lik beyaz bölümü basış alanı olup 10 cm’lik alanı ise kırmızıdır.
Atmalar ve atlamalar nelerdir?​
Çeşitli mesafeler üzerinden yapılan sürat ve mukavemet koşularıyla, disk atma, cirit atma, gülle atma, çekiç atma, tek adım(uzun) atlama, üç adım atlama, yüksek atlama, sırıkla atlama dallarına ayrılır.

Üç adım atlama hangi ayakla yapılır?​

Üç adım atlama hangi ayakla yapılır?
ÜÇ ADIM ATLAMA TANIMI VE BASAMAKLAMASI Tekniğe Hazırlayıcı Alıştırmalar a) 20 – 25 m’ye kadar sıçramalı (Kanguru) koşular. b) 10 – 15 m içinde yalnız sol ve sağ bacakla sek – sek koşular. c) Yanlara ve çapraz adım alarak sıçramalı koşular. Sol bacak ile sol, sağ bacak ile sağ tarafa sıçrama yapılır.

Uzun atlama nelerdir?​

Uzun atlama yarışmaları 45m uzunluğundaki 1.22m genişliğindeki koşu yolundan hızlanarak gelen atletin 20 cm genişliğindeki sıçrama tahtasına-çizgisine tek ayakla basarak sıçramasını ve kum havuzuna düşmesi esasına dayanır. Modern anlamda uzun atlama yarışmaları 1866 yılında İngiltere ve ABD’de yapılmaya başlanmıştır.

Gülle atma teknikleri nelerdir?​

Gülle atma teknikleri nelerdir?
2 çeşit gülle atma tekniği vardır: Birincisi kayarak (O’brian Tekniği) yapılan gülle atmadır. Diğeri ise dönerek yapılanıdır. Dönerek yapılan gülle atmada, sporcunun sırtı atış yönüne dönük durumdadır.
 
Üç adım atlama, atletizmin bir pist branşı olup en uzak mesafeyi atlamayı hedefleyen bir spor dalıdır. Olimpiyat oyunlarında 1896 yılından beri yer almaktadır ve zaman içinde formatı değişmiştir. Günümüzde üç adım atlama hız, mesafe ve uzun atlama gibi teknik unsurları içermektedir.

Üç adım atlama sporcunun üç aşamalı bir atış yapmasını gerektirir. İlk aşama sıçrama, ikinci aşama adım atma ve üçüncü aşama ise atlama şeklindedir. Atlet, hız kazanmak için kısa bir mesafe koşarak sıçrar ve en uzak noktaya ulaşmaya çalışır.

Yüksek atlama ise atletin bir engeli geçmeye çalıştığı bir diğer atletizm branşıdır. Yüksek atlama kuralları arasında, sıçramada tek ayağın kullanılması ve belirli bir yükseklik seçimi yapılması önemli detaylardır. Yarışmacıların sıçrama esnasında belirli teknik adımları takip etmeleri gerekmektedir.

Uzun atlama da atletizmin atlama branşlarından biridir. Atlet, belirli bir mesafeden hızlanarak 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basar ve en uzak mesafeye atlamayı amaçlar. Tahtada beyaz ve kırmızı bölgeler bulunur, atletin en uzak yere düşüşü kayıt altına alınır.

Atmalar ve atlamalar kapsamında disk atma, cirit atma, gülle atma, çekiç atma, tek adım (uzun) atlama, üç adım atlama, yüksek atlama, sırıkla atlama gibi farklı branşlar bulunmaktadır. Her branşın kendine özgü kuralları ve teknikleri vardır.

Gülle atma ise gülle denilen ağırlığı belirli bir mesafeye atmaya dayanan bir atletizm branşıdır. Gülle atma teknikleri arasında kayarak yapılan ve dönerek yapılan teknikler bulunmaktadır. Sporcular, vücut pozisyonlarını doğru ayarlayarak gülleyi en uzak mesafeye atmaya çalışırlar.
 
Geri
Üst