AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TYT ile 4 yillik bolum var mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

TYT ile 4 yıllık bölüm var mı?​

Arkadaşlar yeni sisteme göre artık TYT ile sadece 2 yıllık önlisans TYT bölümleri ve yetenek sınavı gerektiren bölümler alım yapmaktadır. Bazı Yetenek sınavı ile alan bölümler 4 yıllıktır. Eğer başarılı olursanız sadece TYT sınavı ve yetenek sınavına girip 4 yıllık bölüm okumuş olursunuz.

4 yıllık bölümler hangi puan türüyle alıyor?​

4 yıllık bölümler hangi puan türüyle alıyor?
4 yıllık bölümler sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türünden öğrenci alır. Bu dört puan türü içinde 1. TYT ve 2. AYT sınavlarına girmelisiniz. 4 yıllık say, söz, ea ve dil puan türlerinden öğrenci alan tüm bölümlere buradan ulaşabilirsiniz.

Liseden sonra hangi sınava girilir 2022?​

Üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin öncelikle ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmesi gerekir. YKS’ye lise mezunu ve lise son sınıf öğrencileri girebilir.

4 yıllık üniversite tercih yapabilmek için baraj var mı?​

4 yıllık üniversite tercih yapabilmek için baraj var mı?
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
TYT 4 yıllık bölümler nelerdir?​
4 Yıllık Lisans bölümleri için AYT veya YDT sınavlarına da girmelisiniz….TYT ile Alan Bölümler.
BÖLÜMLER | ÖĞRETİM SÜRESİ | PUAN TÜRÜ
Acil Durum ve Afet Yönetimi | 2 | TYT
Adalet | 2 | TYT
Ağız ve Diş Sağlığı | 2 | TYT
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi | 2 | TYT

TYT kaç yıllık?​

TYT kaç yıllık?
Ancak TYT puanı ise 1 yıl yerine artık 2 yıllık geçerlilik süresi ile ön plana çıkıyor. Sınava girecek olan kişiler gerekli olan kriterleri yerine getirdikleri takdirde, TYT puan üzerinden 2 yıl geçerli olacak şekilde değerlendirebilmektedir.

TYT ile lisans bölümü tercih edilecek mi?​

TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.

Evet, artık TYT sınavı ile sadece 2 yıllık önlisans bölümleri ve yetenek sınavı gerektiren bazı 4 yıllık bölümler tercih edilebilmektedir. Başarılı olduğunuz takdirde sadece TYT sınavına ve yetenek sınavına girerek 4 yıllık bir bölüm okuyabilirsiniz.

4 yıllık bölümler hem sayısal, sözel, eşit ağırlık hem de dil puan türleriyle öğrenci alabilir. Bu puan türlerinden en iyi performansı sergileyerek ilgili bölümlere başvuruda bulunabilirsiniz.

Üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girmesi gerekmektedir. Bu sınav, lise mezunu ve son sınıf öğrencileri tarafından girilebilir.

2022 YKS'den itibaren 4 yıllık üniversite tercihi için belirlenmiş bir baraj puanı bulunmamaktadır. Öğrenciler, tercih yapabilmek için belirli bir puanı geçmek zorunda değillerdir.

TYT puanının geçerlilik süresi ise artık 2 yıldır. Bu süre içinde gerekli kriterleri sağlayarak TYT puanınızı kullanabilirsiniz.

TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih etmek için TYT puanınızın hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarını tercih etmek için ilgili puan türünde puanınızın hesaplanmış olması yeterlidir.

Geri