- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 253.326
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tüzüklerin anayasaya aykırılığını kim denetler?
“Anayasa Mahkemesi, kanunların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç- tüzüklerinin Anayasaya, Anayasa değişikliklerinin de Anayasada gösterilen şekil şartlarına uygunluğunu denetler” haline dönüştürülmüştür.Itiraz yolunda hangi normlar denetime tabidir?
İptal davası yoluna “soyut norm denetimi” itiraz yoluyla denetime ise “somut norm denetimi” de denilmektedir. Çünkü itiraz yolunda, başvuru konusu normun anayasaya uygunluğunun denetimi, görülmekte olan bir dava aracılığıyla gerçekleşmektedir.Yasaların anayasaya uygunluğunu kim denetler?
Anayasa göre (m. 148/1), “Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hük-‘ münde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Tüzüğü kim denetler?
Bakanlar kurulu tarafından uygun bulunan tüzükler, cumhurbaşkanının onayına sunulmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından imza edilmesinden sonra, resmi gazetede yayımlanmasına müteakip, kırk beş gün sonra yürürlüğe girer. Düzenleyici işlemleri içeren bu tüzükler önceki uygulamalarda Danıştay’ın denetiminden geçiyordu.Tüzük iptalini kim yapar?
Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tüzük, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanır. Tüzük çıkarma yetkisi sadece Bakanlar Kuruluna verilmiştir, başka bir organ tüzük çıkaramaz. Yasaya aykırı düşen tüzük veya tüzük hükmünün iptali için Danıştaya başvurulur.Itiraz yolu nedir Anayasa?
İtiraz yolu, bir mahkemede görülmekte olan bir dava sırasında, taraflardan birinin kendisine uygulanacak hükmün, Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürmesi suretiyle yaptığı itiraz üzerine yapılan denetimdir. Bu nedenle, bu tür uygulamaya def’i yolu ile denetim ya da somut norm denetimi denilmektedir.