AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuzuk ve yonetmelik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tüzük ve yönetmelik nedir?​

Her tüzük bir kanuna dayanır ve kanunun ayrıntılı uygulamasını gösterir. Yönetmelikler ise kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını gösterir. Tüzükler sadece Bakanlar Kurulu tarafından, Yönetmelikler ise Başbakanlık, bakanlıklar, ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.

Yönetmelik çıkarma yetkisi kimlere aittir?​

Kamu yönetimi, yönetmelik çıkarma yetkisine kendiliğinden sahiptir. Yönetmelik çıkarmak için, kamu yönetiminin kanun ile yetkili kılınmasına gerek yoktur. Bu konu, Anayasa’nın 124’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Yönetmelik çıkarmak, yasama ve yargılama tasarrufu olmayıp, sadece yönetim görevi ile ilgili bir icraattır.

Yönetmelikler neye uygun olmak zorundadır?​

Yönetmelikler neye uygun olmak zorundadır?
Birimlerin kendi sorumlulukları ile alakalı olarak çıkardığı yönetmelikler yapılan faaliyetlerin anayasaya devamlılığına uygun olmasını sağlamaktadır. Kanunun hiçbir alanını düzenlemediği konular ile alakalı olarak yönetmelik çıkarılması uygun değildir. İdari yargı yönetmeliklerin denetiminden sorumludur.

Tüzük mü üstün yönetmelik mi?​

Tüzük mü üstün yönetmelik mi?
Yönetmelikler: Normlar hiyerarşisi içindeki sıraya göre tüzüklerden sonra yönetmelikler gelmektedir. Yönetmelikler anayasal olarak, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri kendi görev alanını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla çıkartılır.

Yönetmelikler yasaların ve tüzüklerin nasıl uygulanacağını gösterir?​

Hangi yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanacağı kanunda belirtilir. Yönetmeliğin konusu kanunların ve tüzüklerin uygulanmasının sağlanmasıdır. Yönetmelikler bunlara aykırı hükümler içeremez. Yönetmeliklerin de bir idari işlem olarak idari yargı kapsamına girdiği kuşkusuzdur.

Belediyelerin yönetmelik çıkarma yetkisi var mıdır?​

Yönetmelik çıkarma yetkisi olan idareler sırasıyla; Başbakanlık ve Bakanlıklar ve Kamu tüzel kişilerdir. İl Özel İdaresi, Belediye ve Köy gibi yerel yönetimler tüzel kişiliklere sahip olduğu için yönetmelik çıkarabilirler.

Rektörlük yönetmelik çıkarabilir mi?​

Rektörlük yönetmelik çıkarabilir mi?
Kanunla ilgili uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgilendirme yapan yönetmelik; Cumhurbaşkanı, ilgili bakanlıklar, kamu tüzel kişileri ve bakanlar kurulu tarafından çıkarılabilir.

Kanunlardan sonra en güçlü hukuk metni nedir?​

Kanunlardan sonra en güçlü hukuk metni nedir?
Normal hiyerarşisi Anayasa > Kanun > Tüzük > Yönetmelik > Genelge > Yönerge şeklinde oluşmaktadır. Milletler arası antlaşmalar, Kanun hükmünde kararnameler ve Meclis içtüzüğü kanunlara eş metin olarak sayılmaktadır.
Yönetmelik mi tüzük mü?​
 
Yönetmelikler, kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını gösteren düzenleyici belgelerdir. Yönetmelikler genellikle kamu yönetim birimleri tarafından çıkarılır ve idari işlem niteliği taşırlar. Bu belgeler, daha üst düzeydeki yasal düzenlemelere uygun olmak zorundadır ve uygulama detaylarını belirler.

Tüzükler ise genellikle kanuna dayanarak çıkarılan, detaylı düzenlemeler içeren belgelerdir. Kanunun ayrıntılı uygulanmasını gösteren tüzükler, genellikle Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Tüzükler, yönetmeliklere kıyasla daha genel ve kapsamlı düzenlemeleri içerirler.

Normlar hiyerarşisi içinde tüzükler genellikle yönetmeliklerden önce gelir ve daha üstün bir düzenleyici belge olarak kabul edilir. Tüzükler genelde yönetmeliklerin konularını belirler ve daha geniş kapsamlı düzenlemeler içerirler. Yani, tüzük genellikle yönetmelikten üstün olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst