Tuzu az gelen tursuya ne yapilmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
198.409
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tuzu az gelen turşuya ne yapılmalı?​

Eğer tuzun az olduğunu düşünüyorsanız, üstten tuz ekleyebilirsiniz. Turşu genelde sirkeyle kurulur. Sirke turşuya lezzet verdiği gibi, sağladığı asitlik sayesinde bakteri ve küf mantarlarının üremesini engeller ve sebzelerin tazeliğini uzun süre korumasını sağlar.
Turşu neden üstü beyazlaşır?
Turşunuzu hazırlarken yeterli miktarda tuz kullanmamışsanız ya da fazla tuz kullanmışsanız yapısı bozulur ve turşu suyu bunalık hale gelir. Üzerinde de zaman içerisinde beyaz bir tabaka oluşmaya başlar. Üstelik turşuları da yumuşatacağı için lezzetini de bozacaktır.
Turşu suyunun bulanıklığı nasıl giderilir?
Turşu suyunun bulanık olmaması için turşu yapımında rafine edilmemiş ve işlenmemiş kristal kaya tuzları tercih edilmelidir. Turşu suyunun bulanık olmaması için en önemli noktalardan biri de sirke kullanımıdır. Eğer sirke koymadan turşu yaparsanız, muhtemelen turşu suyunuz ciddi oranda bulanık olacaktır.

Turşunun tuzu az olursa ne olur?​

Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Yüzde 8 tuzlu su turşu için uygun olur. Bunun için suyun her 1 litresi için 80 gram kaya tuzu eritebilirsiniz. Turşu yaparken mutlaka kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanın.
Turşuda sirke az olursa ne olur?
Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşu hava alırsa bozulur mu?
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir.
Turşu kavanozu hava alırsa ne olur?
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır. Ayrıca turşunun lezzetinde tuz seçimi ve tuz oranı önemlidir.
Salatalık turşu suyu bulandı ne yapmalıyım?
Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır. Musluk suyu, turşunun rengini etkiliyor ve suyunun bulanmasına yol açıyor.

Turşunun üzeri neden küflenir?​

Sebepleri çiçeklenme ile benzeşir: Turşuluk malzemenin salamura altında kalmaması, tuz oranının düşük olması, yüksek ısıda fermante etmek gibi. Kullanılan malzemenin tarım ilacı ihtiva etmesi ya da çürük kısımların iyi ayıklanmaması da küflenmenin başlıca sebeplerinden.
Turşuda tortu neden olur?
O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz.
 
Geri
Üst