AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tuzlu su mu daha hizli kaynar normal su mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.968
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tuzlu su mu daha hızlı kaynar normal su mu?​

Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.

Tuz arttıkça kaynama noktası artar mı?​

Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.

Tuz kaç derecede kaynar?​

Tuz kaç derecede kaynar?
1.465 °CSodyum Klorür / Kaynama noktasıAynı rafine etme işlemi sırasında genellikle iyotlaştırılır. Tuz kristalleri şeffaf ve kübik şekildedir; normalde beyaz görünürler, ancak yabancı maddeler onlara mavi veya mor bir renk verebilir. Tuzun mol kütlesi 58.443 g / mol, erime noktası 801 ° C (1447 ° F) ve kaynama noktası 1,465 ° C (2.669 ° F).

Suya tuz atmak kaldırma kuvveti nasıl değişir?​

tuzlu su ile saf suyun kaldırma kuvveti aynıdır.

Suya tuz atılırsa yoğunluğu artar mı?​

İçi su dolu bir kaba tuz eklenirse oluşan karışımın yoğunluğu sudan büyük mü olur küçük mü? -Tuz yoğunluğu artırır ama cismin batan kısmının hacmi de o oranda azalacağı için DEĞİŞTİRMEZ.

Suya tuz atılırsa ne olur?​

Suya tuz atılırsa ne olur?
Tuzlu su ayrılır mı?​
Tuz ve suyun ayrılması için kimyasal bir yöntem vermek gerekir ise tuzlu suyla dekanoik asiti karıştırmaktır. Ardından çözelti ısıtılmalıdır. Soğuduktan sonra tuz çökelerek çözeltiden ayrılır. Su ve dekanoik asit ayrı fazlarda bulunur ve bu sayede su kolaylıkla ayrılabilir.
Su 100 derecenin altında kaynar mı?​
Su (buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda kaynadığından) yüksek rakımlı yerlerde, deniz seviyesindeki kaynama noktası değeri olan 100°C’nin altında kaynamaya başlar. Ortalama rakımı deniz seviyesine hayli yakın olan İzmir’de suyun yaklaşık 101°C’de kaynadığını gördük.

Su kaç derecede kaynamaya başlar?​

Su kaç derecede kaynamaya başlar?
100 °CSu / Kaynama noktası
Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar. Aynı zamanda 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı’nda ise, su 70 derecede kaynama noktasına ulaşır. Aynı şekilde suyun deniz seviyesinin alt bölümünde ise kaynama noktası 100 santigrat derecenin üzerine kademe kademe çıkar.

Suya tuz eklenirse kaldırma kuvveti artar mı?​

– Tuzlu suyun yoğunluğu daha fazla olduğu için kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu açıklayalım.
 
Tuzlu su mu daha hızlı kaynar yoksa normal su mu sorusuna cevap olarak, tuzlu suyun normal suya göre daha hızlı kaynadığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni, suya tuz eklenmesiyle çözeltinin kaynama noktasının yükselmesidir. Tuz içeren suyun, saf suya göre daha yüksek bir kaynama noktasına sahip olması sebebiyle tuzlu su daha hızlı kaynar.

Tuz arttıkça kaynama noktası artar. Yine suya eklenen tuz miktarı arttıkça kaynama noktası da artar. Bu durumun sebebi, tuz moleküllerinin su molekülleriyle etkileşime girerek çözeltinin özelliklerini değiştirmesidir. Dolayısıyla, tuzun suyun kaynama noktasını yükselttiğini söyleyebiliriz.

Tuzun kaynama noktası ise 1,465 °C'dir. Yani sodyum klorür (tuz), 1,465°C sıcaklıkta kaynar.

Suya tuz atılması durumunda kaldırma kuvveti değişmez. Tuzlu su ile saf suyun kaldırma kuvveti aynıdır. Ancak tuzlu suyun yoğunluğu saf suya göre daha fazla olduğu için kaldırma kuvvetinin de daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Suya tuz eklenmesi durumunda, suyun yoğunluğu artar. Ancak cismin batan kısmının hacmi de aynı oranda azalacağı için geneldeğişmez.

Tuzlu suyun ayrılması için kimyasal bir yöntem olan dekanoik asit ile karıştırılarak ısıtılması ve ardından soğutulması gerekmektedir. Bu sayede tuz çökelerek sudan ayrılabilir. Su ve dekanoik asit ayrı fazlarda bulunarak saflaştırılabilir.

Su, normalde deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. Ancak yüksek rakımlı yerlerde, deniz seviyesindeki kaynama noktası olan 100 dereceden farklı sıcaklıklarda kaynamaya başlayabilir.

Genel olarak, suyun kaynama noktası deniz seviyesinde 100 °C'dir. Ancak rakım ve basınç gibi faktörler de suyun kaynama noktasını etkileyebilir. Örneğin, Everest Dağı gibi yüksek rakımlarda suyun kaynama noktası 70 °C'ye kadar düşebilir.

Son olarak, suya tuz eklenmesi durumunda kaldırma kuvveti artar. Çünkü tuzlu suyun yoğunluğu daha fazla olduğundan, kaldırma kuvveti de artmaktadır. Bu durumu tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin saf suya göre daha fazla olduğu şeklinde açıklayabiliriz.
 
Geri
Üst