- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tuzlu su mu daha ağır tatlı su mu?
Deniz suyunun ortalama yoğunluğu su yüzeyinde 1.025 g/ml (1025 kg/m³)’dir. İçeriğindeki tuz taneciklerinin kütlesinden dolayı deniz suyunun yoğunluğu tatlı/saf suyun yoğunluğundan fazladır; (4oC sıcaklıkta 1.000 g/ml).Tuzlu suyun kaldırma kuvveti neden daha fazladır?
– Tuzlu suyun yoğunluğu daha fazla olduğu için kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu açıklayalım.Gemiler çok büyük olmasına rağmen nasıl suda yüzer?
Gemiler çok büyük olmasına rağmen nasıl suda yüzer?Gemilerin suda batmadan devam edebilmesinin temel nedeni aslına bakılırsa yoğunluktur. Genelde suyun yoğunluğundan fazla yoğunluğu bulunan cisimler batmaktadır. Ancak suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olan cisimler su üzerinde yüzmeye devam eder.
Tuzlu su yoğunluğu artırır mı?
İçi su dolu bir kaba tuz eklenirse oluşan karışımın yoğunluğu sudan büyük mü olur küçük mü? -Tuz yoğunluğu artırır ama cismin batan kısmının hacmi de o oranda azalacağı için DEĞİŞTİRMEZ.Dünyadaki en büyük tatlı su kaynağı nedir?
Dünyanın en büyük tatlı su kaynağı Baykal Gölü Moskova’nın 5.000 kilometre uzağında yer alıyor. Gölün su değerleri 2013 yılına oranla yüzde 40 düşerek, 456.09 metreküpe ulaştı. Rus yetkililerin açıklamalarına göre bu oran 9 santimetreye eşit.Bütün sular birbirine karışır mı?
Bütün sular birbirine karışır mı?Eğer ki iki nehir veya deniz kolu bir araya geliyorsa ve birleşerek tek bir yöne doğru akıyorlarsa, birleşmeden önceki kütlelerin toplamı, sonrakiyle eşit olmak zorundadır. Bu durumda sular, eğer ki bir kaybolma veya bir başka kaynağa yönelim yoksa, karışmak zorundadırlar.
Suya tuz atınca kaldırma kuvveti artar mi?
tuzlu suyun kaldırma kuvveti daha fazla olduğu gibi şekerli suyun kaldırma kuvveti de daha fazladır. bir miktar şekerli suyun üzerine bir miktar saf su konulursa, saf su yukarıda kalır.Tuzlu suda insan neden batmaz?
Ağırlığının ve yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, deniz suyu maddelere daha çok kaldırma kuvveti sağlayabilir. Böylece tatlı ve tuzlu sularda yüzen insanların neden farklı yüzerliliklere sahip oldukları açıklanmış olur. Tuzlu suda daha rahat yüzebilmemizin nedeni su yoğunluğunun fazla olmasıdır.Gemiler tonlarca ağırlıkta olmasına rağmen neden batmaz?
Gemiler tonlarca ağırlıkta olmasına rağmen neden batmaz?Gemilerin batmamasının temel sebebi aslında yoğunluk ile alakalıdır. Suyun yoğunluğundan ağır olan tüm cisimler batarken, hafif olan cisimler ise suyun yüzeyinde kalır. Gemiler taban kısmının oyuk yapıları sayesinde suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı ve dolayısıyla yüzmeyi başarırlar.
Küçük bir demir parçası suya batarken gemi neden batmaz?
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.Tuz neden Özkütleyi artırır?
Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk artacaktır. Çünkü kütle artımı her ünite içindeki parçacık oranını artırmaktadır.Dünyada tatlı su kaynakları nelerdir?
Dünyada tatlı su kaynakları nelerdir?Tatlı su kaynakları olarak;
- Yer altı suları,
- Kaynak suları,
- Akarsular,
- Göl ve göletler,
- Denizler sayılabilir.