AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuzel kisiligin olusmasi icin gereken unsurlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüzel kişiliğin oluşması için gereken unsurlar nelerdir?​

Tüzel kişilikten söz edebilmek için tüzel kişinin kendisini oluşturan kişilerden veya tüzel kişi oluşturmak amacıyla malvarlığını tahsis eden kişiden ayrı ve bağımsız bir kişiliğe sahip olması gerekir. Diğer bir ifadeyle tüzel kişiliğin kendisini kuranların kişiliklerinden bağımsızlaşmış bir yapısı olmalıdır.

Gerçek kişi ve tüzel kişi ne demek?​

Hukuki açıdan “Gerçek kişi” ve “Tüzel kişi” olmak üzere iki tür kişilik bulunmaktadır. Gerçek kişi, sağ ve tam doğmak şartı ile kişinin anne karnına düşmesinden ölümüne kadar geçen süreçte tüm insanları kapsayacak şekilde kullanılan terimdir. Tüzel kişi ise tescilli kuruluş ve oluşumlardır.

Tüzel kişilik ne zaman kazanılır?​

Tüzel kişilik ne zaman kazanılır?
Madde 47 – Başlıbaşına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal toplulukları, kendileri ile ilgili özel hükümler uyarınca tüzel kişilik kazanırlar. Amacı hukuka veya ahlâka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamaz.

Tüzel kişilik ne zaman sona erer?​

Tüzel kişilik ne zaman sona erer?
Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi Tüzel kişiler ya kendiliğinden ya da yetkili organın veya makamın kararıyla sona erebilirler. Bir tüzel kişinin kanunda belirtilen hallerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın, kanun gereği kendiliğinden sona ermesine dağılma (infisah) denir.

Tüzel kişiler kimlerdir?​

Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır.

Özel ve tüzel kişi ne demek?​

Tüzel kişi ise gerçekte kişilik sahibi olmayan ancak kişilik sahibi olduğu varsayılan kişi veya mal topluluklarıdır. Dernek, vakıf, sendika, şirket, siyasi parti gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.
 
Tüzel kişiliğin oluşması için gereken unsurlar:

1. Bağımsızlık: Tüzel kişilik, kendisini oluşturan gerçek kişilerden veya malvarlığını tahsis eden kişilerden ayrı ve bağımsız bir kişiliğe sahip olmalıdır.

Gerçek kişi ve tüzel kişi tanımları:

- Gerçek kişi: Doğumdan ölüme kadar olan süreçte varlığı devam eden, insanları kapsayan ve tüm bireylere atıfta bulunan hukuki kişiliktir.
- Tüzel kişi: Tescil edilmiş kuruluşlar ve oluşumlardan oluşan hukuki varlıklardır. Tüzel kişiler, gerçek kişiler gibi haklara sahip olabilir, borç alabilir ve borç verebilirler.

Tüzel kişiliğin kazanılma ve sona erme durumları:

- Tüzel kişilik kazanılması: Örgütlenmiş kişi toplulukları ve bağımsız mal toplulukları, belirli amaca yönelik olarak tüzel kişilik kazanırlar. Ancak kanuna veya ahlâka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamazlar.
- Tüzel kişilik sona ermesi: Tüzel kişilik ya kendiliğinden ya da yetkili organın veya makamın kararıyla sona erebilir. Bir tüzel kişinin yasal hükümler gereği kendiliğinden sona ermesine ise dağılma (infisah) denir.

Tüzel kişiler kimlerdir:

- Tüzel kişi, hukuki bakımdan birçok kişinin veya malvarlığının topluluğundan doğan ve tek bir kişi gibi kabul edilen oluşumlardır. Belirli bir amacı gerçekleştirmek amacıyla bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen ve borç-alacak ilişkisi kurabilen varlıklardır.

Özel ve tüzel kişi farkı:

- Özel kişi: Gerçek kişileri temsil etmeyen, varlık olarak kişilik sahibi olmayan, ancak hukuki olarak kişilik sahibi kabul edilen oluşumlardır. Örneğin dernekler, vakıflar, sendikalar, şirketler, siyasi partiler gibi kuruluşlara özel hukuk tüzel kişisi denir.
 
Geri
Üst