AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuzel kisiler suc faili olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüzel kişiler suç faili olabilir mi?​

Türk Ceza Kanunu’nun 20. maddesi ve gerekçesinden de anlaşılacağı üzere ancak gerçek kişiler bir suçun faili olabileceklerdir. Tüzel kişiler ise hiçbir suçun faili olamayacaklardır.

Tüzel kişiden şikayetçi olunabilir mi?​

Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Müşteki (şikayetçi), gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. gibi bir tüzel kişi de olabilir.

Tüzel kişilere ceza verilmemesi hangi ilke?​

Tüzel kişilere ceza verilmemesi hangi ilke?
Kendi işlemediği ve başkalarının işlediği suça iştirak etmedikçe, ceza sorumluluğunun bulunduğu söylenemez. Bu sebeple, tüzel kişilerin ceza sorumluluğu hususunun, ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi kapsamında ele alınması gerekmektedir. 2 Metin için bakınız; 12.10.2004 tarih ve 25611 sayılı Resmi Gazete. 3 Yücel T.

Tüzel kişi suçtan zarar gören olabilir mi?​

Tüzel kişi suçtan zarar gören olabilir mi?
Tüzel kişiler ve bir tüzel kişi olan devlet de suç mağduru olabilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişiliği bulunmayan toplum, aile, devletler topluluğu gibi topluluklara karşı da suç işlenebilir. Önemli olan, bazı varlık ya da menfaatlerin bu topluluklar çevresinde kümelenmesidir.

Tüzel kişiler suç mağduru olabilir mi?​

Tüzel kişiler ve bir tüzel kişi olan devlet de suç mağduru olabilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişiliği bulunmayan toplum, aile, devletler topluluğu gibi topluluklara karşı da suç işlenebilir.

Şirket suçtan zarar gören olabilir mi?​

5271 sayılı CMK’nın 237. maddesinde suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin katılabileceği belirtilmektedir.

Tüzel kişiler kamu davasına katılabilir mi?​

Tüzel kişiler kamu davasına katılabilir mi?
5271 sayılı CMK’nun 237/1. maddesinde; “Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler” hükmü ile kamu davasına katılma hak ve yetkisi bulunanlar üç grup halinde düzenlenmiştir.

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri nedir?​

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri nedir?
Tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. TCK’nın 60’ıncı maddesinde iki tür güvenlik tedbirinden bahsedilmektedir. İlki özel hukuk tüzel kişisinin faaliyet izninin iptal edilmesi, ikincisi ise işlenen suçtan menfaat temin eden tüzel kişi hakkında müsadere hükümlerinin uygulanmasıdır.
 
Tüzel kişilerin suç faili olup olamayacağı konusu oldukça önemlidir ve Türk Ceza Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir. Kanunun 20. maddesi ve gerekçesine göre, sadece gerçek kişiler suç işleyebilir ve suç faili olabilir. Tüzel kişiler ise herhangi bir suçun faili olamazlar. Bu durum, suç işlenmesi halinde sorumluluğun gerçek kişilere ait olacağını gösterir.

Şikayet hakkı ise suç mağdurlarına veya zarar gören kişilere tanınmış bir hak olarak karşımıza çıkar. Şikayet hakkı, gerçek kişilerin yanı sıra şirketler, vakıflar, dernekler gibi tüzel kişilere de tanınabilir. Dolayısıyla, tüzel kişiler de şikayetçi olabilirler.

Tüzel kişilere ceza verilmemesi ilkesi, suç sorumluluğunun şahsiliği ilkesini vurgular. Tüzel kişilerin, kendi işlemediği suça iştirak etmedikçe ceza sorumluluğu bulunmaz. Bu nedenle, ceza sorumluluğunun tüzel kişiler açısından da şahsiyet anlayışıyla ele alınması gerekmektedir.

Tüzel kişilerin suçtan zarar gören olabileceği bir durum da mümkündür. Tüzel kişiler ve devlet gibi tüzel kişiler de suç mağduru olabilirler. Aynı şekilde, tüzel kişiliği olmayan topluluklar da suç mağduru olabilir. Burada önemli olan, belirli varlık veya menfaatlerin bu topluluklar etrafında toplanmasıdır.

Tüzel kişilerin kamu davasına katılma durumu da önemlidir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 237/1. maddesine göre, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler, malen sorumlu olanlar kamu davasına katılabilirler. Bu sayede tüzel kişiler de kamu davasına dahil olabilirler.

Son olarak, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri uygulanabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 60. maddesinde belirtilen güvenlik tedbirlerinden biri, özel hukuk tüzel kişisinin faaliyet ijinin iptal edilmesi, diğeri ise suçtan menfaat temin eden tüzel kişilere müsadere hükümlerinin uygulanmasıdır. Bu tedbirler, tüzel kişilerin suç faaliyetlerine karşı alınan önlemler olarak karşımıza çıkar.
 
Geri
Üst