- Konu Yazar
- #1
Tüzel kişi türleri nedir?
Tüzel kişilerin türleri; anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket, dernekler, vakıflar ve kooperatifler olarak sayılabilir.Tüzel mi gerçek mi?
Gerçek kişi, sağ ve tam doğmak şartı ile kişinin anne karnına düşmesinden ölümüne kadar geçen süreçte tüm insanları kapsayacak şekilde kullanılan terimdir. Tüzel kişi ise tescilli kuruluş ve oluşumlardır. Tüzel kişiler birden fazla gerçek kişinin bir araya gelmesi ve bir amaca hizmet etmesi ile meydana gelir.Tüzel kişilik ne zaman başlar?
Tüzel kişilik ne zaman başlar?Tüzel Kişiliğin Başlangıcı 1. Serbest kuruluş sistemi: Dernekler açısından serbest kuruluş sistemi kabul edilmiştir. Gerçekten de TMK. m. 59’a göre, “Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar”.
Gerçek kişi ve tüzel kişi arasındaki fark nedir?
Gerçek kişiler, kanuni haklarını kullanıp borçlu ya da alacaklı olabilirler. Fakat tüzel kişiler kanuni olarak borçlu ya da alacaklı sıfatı ile tanımlanamazlar. Gerçek kişiler, kendi iradesi ile yaptığı davranışlardan mesuldür, tüzel kişiler ise sosya ya da ticari hedefler doğrultusunda örgütlenmiş topluluklardır.Gerçek tüzel ne demek?
– Gerçek kişi doğumdan itibaren sağlıklı olması şartıyla ölümüne kadar geçen süredeki bireydir. – Tüzel kişi gerçek insandan bağımsız olarak dernek, vakıf ya da kamu kurumları kapsamında ele alınmış topluluktur.Tüzel kişilerin hak ehliyeti ne zaman başlar?
Tüzel kişilerin hak ehliyeti ne zaman başlar?Kişiler doğumları itibariyle hak ehliyetine sahip olmakla birlikte sağ doğmak şartı ile anne karnındaki cenin için de hak ehliyeti söz konusudur. Tüzel kişiler için hak ehliyetinin başlangıcı, kanuna göre kuruluş işlemlerinin tamamlanması ile başlar.
Devlet ve devletin özel bir kanunla veya kanun verdiği yetkiye dayanarak, kamuya yarar sağlamak amacıyla oluşturduğu tüzel kişiliklerin tamamı kamu tüzel kişileridir. Devlet, yasama, yürütme ve yargı organlarının tümüyle birden bir kamu tüzel kişiliğidir.