AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuz neden rafine edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tuz neden rafine edilir?​

Tuz ile ne plastik, soda, yumuşatıcılar, deterjanlar, cilalar vb. üretilmektedir. Kimyasal ayrıştırma işlemleri için ise sadece NaCl gerekli, çünkü doğal tuz kristalinin içerdiği diğer elementlerin tümü üretimde sıkıntılara sebep olmaktadır ( Doğan, 2018). Bu nedenle de tuzlar rafine edilmektedir.

Neden tuzludur?​

Su döngüsü adı verilen süreçte su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder. Bu süreçte Güneş’ten gelen enerji deniz yüzeyindeki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına neden olurken çözünmüş iyonlar suda kalır. Bu nedenle zamanla deniz ve okyanus sularındaki tuz yoğunluğu artar.
Rafine tuzu ne demek?
Rafine tuz denizden, tuz kayalarından ya da gölden elde edilen tuzun, fabrikasyon işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden arındırılması yöntemiyle hazırlanmaktadır. Rafine aşamasında katılaşmayı önleyici ve beyazlatıcı kimyasallara maruz kalan tuz, doğallığını ve mineral değerlerini önemli ölçüde yitirmektedir.
Rafine kaya tuzu zararlı mı?
Her kaya tuzu minerali ayrıca güvenli değil. Bazı kaya tuzları radon ve talyum gibi maddeler ya da radyoaktif aktivitesi yüksek mineraller taşıyabilir. Bu nedenle, kaya tuzları rafine edilmeden saf olarak kullanılırsa içinde ağır mineral ve radyoaktif maddeler bulunduruyorsa, sağlığa zararlı olabilir.

Tuzlu su nasıl oluşur?​

Denizler kuruduklarında tuz kristalleşir, tuz denizleri ve kupkuru tuz çölleri oluşur. Ve bu tuz birikimlerinden de milyonlarca yıl içinde kilometre kalınlığında kayalar büyür. Kaya tuz dediğimiz tuz işte bu tür tuz kayalarından elde edilir. Deniz tuzu elde etmek için deniz bilinçli olarak kurutulur.

En tuzlu deniz nerede?​

En tuzlu açık deniz Kızıldeniz’dir. Aşırı buharlaşma, düşük yağış, denize karışan nehir suyunun azlığı ve kısıtlanmış su dolaşımı bu durumun başlıca sebepleridir. Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerde ise tuzluluk kayda değer derecede daha fazladır.
 
Geri
Üst