SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Tuz nedir, nasıl üretilir
Tuz kaynakları nelerdir
Türkiyedeki tuz kaynakları
En önemli tuz kaynağı olan deniz suyunun her metre küpünde otuz kırk kilo toz bulunur. Deniz, göl ve akarsu tuzlalarından tuz elde edebilmek için, suyu güneş ve rüzgârla buharlaştırmak gerekir. Burada en büyük güçlük, tuza acı bir tad veren klorürle magnezyum sülfatı ayırmaktır. Kuzey ülkelerinde başka bir doğal yöntem uygulanır: deniz suyu dondurulduktan sonra; tuz elde etmek için daima saf sudan oluşan buz tabakasını kaldırmak yeter, ikinci tuz kaynağı kaya tuzlarıdır.
Toprakta büyük kütleler halinde bulunan bu kayalar kurumuş denizlerin kalıntısıdır. Bazı tuz yataklarının yüzölçümü 1 500 km2 yi, kalınlığı ise elli metreyi bulur. Kaya tuzu yatakları kömür ocakları gibi işletilir içinde çeşitli yabancı maddeler bulunan kaya tuzu genellikle sanayide ve tarımda kullanılır.
Üçüncü kaynak ise pompa ile toprak altından çıkarılan, daha sonra ısıtılarak yoğunlaştırılan tuzlu sulardır.
Tuz havadaki nemi kolayca emer sıvılaşır sonra da topak topak olur. Bu sakıncayı ortadan kaldırmak için sofra tuzları yoğun bir kurutma işleminden sonra magnezyum karbonat ve kireç fosfat ile karıştırılır.
Tuz kaynakları zengin olan yurdumuzda deniz, göl, akarsu ve kayatuzu tuzlaları vardır. Bu tuzlalar Ağrı, Ankara, Çankırı, Çorum, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Kars, Konya, Muş, Nevşehir, Siirt, Sivas, Tunceli, Van illerinde toplanmıştır.
Tuz kaynakları nelerdir
Türkiyedeki tuz kaynakları
En önemli tuz kaynağı olan deniz suyunun her metre küpünde otuz kırk kilo toz bulunur. Deniz, göl ve akarsu tuzlalarından tuz elde edebilmek için, suyu güneş ve rüzgârla buharlaştırmak gerekir. Burada en büyük güçlük, tuza acı bir tad veren klorürle magnezyum sülfatı ayırmaktır. Kuzey ülkelerinde başka bir doğal yöntem uygulanır: deniz suyu dondurulduktan sonra; tuz elde etmek için daima saf sudan oluşan buz tabakasını kaldırmak yeter, ikinci tuz kaynağı kaya tuzlarıdır.
Toprakta büyük kütleler halinde bulunan bu kayalar kurumuş denizlerin kalıntısıdır. Bazı tuz yataklarının yüzölçümü 1 500 km2 yi, kalınlığı ise elli metreyi bulur. Kaya tuzu yatakları kömür ocakları gibi işletilir içinde çeşitli yabancı maddeler bulunan kaya tuzu genellikle sanayide ve tarımda kullanılır.
Üçüncü kaynak ise pompa ile toprak altından çıkarılan, daha sonra ısıtılarak yoğunlaştırılan tuzlu sulardır.
Tuz havadaki nemi kolayca emer sıvılaşır sonra da topak topak olur. Bu sakıncayı ortadan kaldırmak için sofra tuzları yoğun bir kurutma işleminden sonra magnezyum karbonat ve kireç fosfat ile karıştırılır.
Tuz kaynakları zengin olan yurdumuzda deniz, göl, akarsu ve kayatuzu tuzlaları vardır. Bu tuzlalar Ağrı, Ankara, Çankırı, Çorum, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Kars, Konya, Muş, Nevşehir, Siirt, Sivas, Tunceli, Van illerinde toplanmıştır.