Tuvalet egitimini reddeden cocuga ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tuvalet eğitimini reddeden çocuğa ne yapmalı?​

Yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de tuvalet eğitimi verirken bir düzen oluşturmanız. Sabah kalkınca, öğlen yemekten sonra, akşam yatmadan önce baskı yapmadan tuvalete gitmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin kolayca çıkarabileceği giysiler giymesi bu alışma evresinde oldukça önemli.

Tuvaletini tutan çocuğa ne yapmalı?​

– İlk aşamada tuvaletten korkan çocuğun lazımlık üzerine bez ile oturması sağlanmalıdır. Ardından çocuğu zorlamadan ve motive ederek aşamalı geçişler oluşturulmalıdır. Bezsiz lazımlığa oturma, ardından tuvalete oturtulmaya geçilmelidir. – Çocuğun beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.
Kakasını yapamayan çocuğa ne yapılmalı?
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Neslihan Korkmaz’a göre “Kabızlığın tıbbi olarak çözümlerinin en başında çocuğun bol sıvı alması, diyetine artık bırakan lifli yiyeceklerden zengin besinleri eklenmesi gelir. Anal fissür için ağrı kesici ve epitelize edici kremler verilir. Sıcak oturma banyosu ile kaslar gevşetilir.
Gece çişe kaldırmak doğru mu?
Kaldırmak uzun süreli kuruluk sağlamaz. Ancak kısa süreli gece yatak ıslatma ile mücadele yöntemi olarak uygulanabilir. Ayrıca kaldırma gece kuru kalması konusunda çocuğun aileye bağımlı kalmasına yol açar. Bizim tedavideki amacımız çocuğun gece uykusunda dolu mesaneyle baş edebilmeyi öğrenmesidir.

3 yaş tuvalet eğitimi için geç mi?​

Son dönemlerde yayınlanan rehberlerde çocuk merkezli eğitime 18 aylıktan sonra başlanması ve çocuğun hazır olması önerilir. Çocuğun, 18 ay ila 3 yaş arası, tuvalet eğitimi için uygun ve hazır olduğunu söyleyebiliriz.

Tuvalet eğitiminde alıştırma külodu kullanılmalı mı?​

Alıştırma külodu, bebeğine çişini yaptığında ıslaklık hissi vererek, onu tuvaleti geldiğinde söylemesi için teşvik eder. Böylece miniğin tuvalet eğitimine daha kolay şekilde alışabilir. Gece alıştırma külotları da daha emici olması sebebiyle bebeğine uzun süre rahatsızlık hissi vermeyecek şekilde tasarlanır.
Bir çocuk kakasını neden tutar?
Hazır veya katkı maddesi içeren ürünlerin çokça tüketiminin yanında lifli gıdaların (yulaf, buğday, kayısı, elma, portakal..) az tüketimi kakayı katılaştırdığından, çocuk tuvaletini yaparken acıya neden olacağı için kakasını tutuyor olabilir.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılır?
En önemli tedavi yaklaşımı diyet düzenlenmesidir. Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.

Kakanın yumuşaması için ne yapılmalı?​

Bazı tedavi yolları şöyle;
- Diyet düzenlemeleri: Posa bırakan gıdalar ve günde 2 lt.
- 2.Oturma banyosu: Sıcak su içinde günde 5-6 kez oturma banyosu yapılması çok yararlı.
- Dışkı yumuşatıcıların kullanımı: Dışkı yumuşatıcı ilaçların sert dışkının çatlağı daha fazla tahriş etme etkisini azalttıkları bilinir.

Tuvalet eğitiminde gece kaç saatte bir kaldırılmalı?​

Gece kuruluğunu sağlamak için çocuk uyumadan 2 saat öncesinde sıvı alımı kısıtlanmalıdır. Çocuk uyumadan önce tuvalete götürülmeli. Gece uyku sırasındayken de 2-3 saatlik aralarla uyandırılıp bilinci tam açıkken tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.
Gece tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı?
Bu 2 yaş ile 6 yaş arasıdır. Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
Tuvalet eğitimi geç verilirse ne olur?
Anksiyetesi yüksek, kaygılı bir kişi olur. Buna bağlı olarak başka davranış sorunları da oluşabilir. Alt ıslatma, kaka kaçırma kalıcı olabilir. Kekemelik, agresivite, uyum güçlükleri, sosyal fobi gibi sorunlar tabloya eşlik edebilir, çocukta depresyon gelişebilir.”

3 yaş çocuğu kaç günde kaka yapar?​

Bebekler 1-2 aylıkken günde 5-6 kez dışkı yapabilirken, 1 yaş sonrası bu sayı günde 1-2 olabilir. Daha büyük çocuklarda 2 günde bir kez dışkılama bile normal kabul edilebilir.

Alıştırma külodu zararlı mı?​

Peki alıştırma külodu kullanmak doğru mu? Bunun hiçbir zararı yok ancak tabii ki işler her zaman yolunda gitmeyebilir. Bebeğin tuvaletini söylemeyebilir ve altına yapmaya devam edebilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi zaman isteyen bir süreç.
Alıştırma külotları yıkanır mı?
Bütçenizi zorlamamak istiyorsanız bebeğinize tuvalet eğitimi verirken ev içerisinde daha rahat kullanabileceğiniz bir ürün olarak yıkanabilir alıştırma külodu kullanabilirsiniz. Yıkanabilir alıştırma külotları birçok defa kullanılabilme özelliği nedeniyle ekonomik bir tercihtir.
 
Geri
Üst