AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tutun Yasasi 6 ay ertelendi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.702
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tütün Yasası 6 ay ertelendi mi?​

TÜTÜN SATICILARINA 6 AY SÜRE: Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatılıyor.

Tütün yasasını kim çıkardı?​

Tütün yasasını kim çıkardı?
5 ve 15 Mayıs 2001 tarihlerinde Devlet Bakanı Kemal DERVİŞ tarafından açıklanan “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı”nda, Tütün Yasası’nın içeriği; “tütünle ilgili konuların Kurul tarafından düzenleneceği, 2002 üretim döneminden itibaren devlet nam ve hesabına alım yapılmaması, Tekel’in üretim ve pazarlama birimlerinin …

Tütün Taşımak Yasak mı?​

Tütün Taşımak Yasak mı?
Madde 50 — Tekel idaresince verilmiş taşıma belgesi olmadıkça, tütünlerin bir yerden diğer bir yere taşınması yasaktır.

Tütün üretmek yasak mı?​

Tütün tarımı serbest olan ilçelerin geçici 1 inci madde gereğince tespit edilecek tütün üretim alanlarının dışında, tütün tarımı yasaktır. İdari teşkilatta yapılacak değişiklikler, üretim alanlarının değiştirilmesini gerektirmez. Tütün üretiminin düzenlenmesi: Madde 4 – (Değişik: 13/3/1981 – 2427/1 md.)

4733 sayılı kanun ne demek?​

4733 sayılı kanun ne demek?
Madde 1- Bu Kanunun amacı; Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılması ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun kurulmasına, bu Kurumun görev ve yetkilerinin düzenlenmesine ve tütün ve tütün mamullerinin Türkiye’de üretimine, iç ve dış alım ve satımına ilişkin …

Türkiye’de tütün ekimi yasak mı?​

Türkiye’de tütün ekimi yasak mı?
Son 18 yılda Türkiye’de kullanılan yerli tütün oranı yüzde 42’den yüzde 11’e geriledi. Tütün üreten çiftçinin sayısı yüzde 86 azaldı. Üretim 160 bin tondan 82 bin tona geriledi. Bu tarihten itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklanıyor.
Tütün kotası ne zaman başladı?​
1994 yılında tütün üretimine kota uygulanması, 2001 yılında başlatılan ³Alternatif Ürün ProMesi” ile tütün kalitesinin düşük olduğu yerlerde ülkenin ihtiyacı olan diğer ürünlere yönelinmesi hedefi ve 2002 yılında sözleşmeli üretime geçilmesi çiftçileri önemli bir tercih noktasına getirmiştir.

Otobüste tütün taşımak yasak mı?​

Otobüste tütün taşımak yasak mı?
Kanunla sağlık, eğitim ve kültür-spor kuruluşlarında ve kamuya açık diğer bazı kapalı yerlerde tütün ürünleri kullanımının yasaklandığının altını çizen Bilir, “Ayrıca uçak, tren, şehirler arası yolcu taşıyan otobüs ve deniz taşıtları gibi toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri kullanılması, tütün ürünlerinin her türlü …

Tütünün kilosu ne kadar?​

Tütünün kilosu ne kadar?
Tütün fiyatları kalitesine göre değişmektedir. 1 kg açık tütün fiyatı 80 TL ile 150 TL arasındadır.

Türkiyenin en kaliteli tütünü nerede yetişir?​

Kumlu-tınlı, humuslu ve su tutmayan topraklarda iyi yetişir. Türkiye’de tütün ekimi yapılan bölgeler şunlardır: Ege bölgesi (Akhisar, Söke, Manisa, Denizli, Kütahya, Eşme civarı). Karadeniz Bölgesi (Erbaa,Vezirköprü, Bafra, Samsun, Bolu, Amasya, Trabzon civarı).
 
Evet, Tütün Yasası 6 ay ertelenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatılmıştır.

Tütün yasasını 5 ve 15 Mayıs 2001 tarihlerinde Devlet Bakanı Kemal DERVİŞ tarafından açıklanan “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı” kapsamında çıkarılmıştır. Programda Tütün Yasası'nın içeriği; tütünle ilgili konuların Kurul tarafından düzenleneceği, devlet nam ve hesabına alım yapılmaması ve Tekel'in üretim ve pazarlama birimlerinin düzenlenmesi gibi konuları kapsamaktadır.

Tütün taşımak konusunda, Tekel idaresince verilmiş taşıma belgesi olmadıkça, tütünlerin bir yerden diğer bir yere taşınması yasaktır.

Tütün üretimi serbest olan ilçelerde tespit edilecek tütün üretim alanları dışında tütün tarımı yasaktır. Tütün üretiminin düzenlenmesi ile ilgili detaylar Madde 4'te yer almaktadır.

4733 sayılı kanun, Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılması ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun kurulmasına ilişkin detayları içermektedir.

Türkiye'de tütün ekimi serbest olup, tütün ticareti yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan ticaret yasaklanmıştır.

Tütün kotası uygulaması 1994 yılında başlamış olup, 2001 yılında "Alternatif Ürün Projesi" ile tütün kalitesinin düşük olduğu yerlerde diğer ürünlere yönelme politikası başlatılmıştır.

Otobüslerde tütün taşımak yasaktır. Sağlık, eğitim ve kültür-spor kuruluşlarında ve bazı kapalı yerlerde tütün kullanımı yasaklanmıştır.

Tütünün kilosu fiyatı kalitesine bağlı olarak değişmektedir ve genellikle 80 TL ile 150 TL arasında değişmektedir.

Türkiye'de en kaliteli tütünün yetiştiği bölgeler genellikle Ege ve Karadeniz bölgeleri olarak bilinmektedir. Örneğin, Ege bölgesinde Akhisar, Söke, Manisa gibi bölgeler; Karadeniz bölgesinde ise Erbaa, Vezirköprü, Samsun gibi bölgeler tütün yetiştiriciliği açısından önemli bölgelerdir.
 
Geri
Üst