AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tutumun ogeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tutumun öğeleri nelerdir?​

Tutumun Öğeleri Bir tutum bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını birbirleriyle uyumlu kılarak etkiler. Tutumlarda genellikle birbirleriyle uyum halinde bulunan bu üç faktöre tutumların öğeleri diyoruz. Bilişsel, duygusal ve davranışsal öğeler, yerleşmiş, güçlü tutumlarda tam olarak bulunur.

Tutumun davranışsal bileşeni nedir?​

Davranışsal bileşen, bireyin belirli bir tutum geliştirdiği obje ile ilgili bir şeyler yapmaya olan eğilimi ise tutumların davranışsal yönünü oluşturur. Tüketicinin tutum objesine ilişkin harekete geçme eğilimi tutumun davranışsal bileşenini oluşturur.

Tutum ve tutum bileşenleri nelerdir?​

Tutum ve tutum bileşenleri nelerdir?
Tutumların Bileşenleri Bir tutum bir nesneye ilişkin duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda bir tutum Bilişsel; Duygusal ve Davranışsalolmak üzereüç bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler birbirinden bağımsız değildir ve aralarında çoğunlukla bir tutarlılık ve etkileşim söz konusudur.

Tutumlar nelerdir?​

Tutum bir nesneye ya da bir kişiye karşı, inanç, duygu ve davranış eğilimlerimizin görece durağan örgütlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Tutumun üç temel bileşeni vardır bunlar; inanç, duygu ve davranış eğilimleridir.

Bilişsel öğenin temelini ne oluşturur?​

Bilişsel( Zihinsel ) Faktör: Bir tutumun bilişsel faktörü, bireylerin bilgisel düzeydeki değişimlerinin sonucudur. Birey, tutum nesnesi ilgili öğrendiği bilgileri kendi bilişsel yapısındaki bilgiler ile birleştirir ve bir inanç sistemi oluşturur. Bu nedenle tutumların en önemli belirleyici bilişsel faktör inançlardır.

Tutumların davranış belirleme fonksiyonları nelerdir?​

Tutumların davranış belirleme fonksiyonları nelerdir?
Tutumların Fonksiyonları
- Tutumların en önemli işlevi, bireyleri toplumun kültürüne uyumlu hale getirmesidir.
- Tutumlar,tıpkı savunma mekanizmaları gibi bireyin kişiliğini koruyan ve temel değerlerine yönelik her türlü tehdit ve saldırganlığı önlemeye yarar.
- Tutumlar, bireylerin kendilerini ifade etme olanağı verir.
 
Tutumun öğeleri konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve açıklayıcı. Tutumun bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını birbirleriyle uyumlu kılarak etkilediğini belirtiyorsunuz. Bu uyumlu faktörler genellikle bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel öğe, bireyin tutum nesnesi hakkında sahip olduğu inanç ve düşünceleri içerir. Duygusal öğe, tutum nesnesine karşı hissedilen duyguları temsil ederken, davranışsal öğe ise bireyin tutumuna bağlı olarak gösterdiği davranışları ifade eder.

Tutumun davranışsal bileşeni, bireyin belirli bir tutuma sahip olduğu bir obje ya da konu ile ilgili nasıl hareket etmeye meyilli olduğunu ifade eder. Yani tutumun davranışsal bileşeni, tutumun somut eyleme dönüşme potansiyelini temsil eder. Tüketicinin bir ürün veya hizmet hakkındaki tutumu, bu ürün veya hizmeti satın alıp almama eğilimine de yansır.

Tutumun bileşenleri açısından bilişsel, duygusal ve davranışsal öğelerin birbirlerinden bağımsız olmadığını ve genellikle tutarlı ve etkileşim içinde olduklarını belirtiyorsunuz. Bu üç bileşenin bir arada tutarlılık içinde olması, tutumun güçlü ve yerleşik olmasını sağlar.

Tutumlar genel olarak bir nesneye ya da bir kişiye karşı inanç, duygu ve eylem eğilimlerinin görece sabit bir biçimde örgütlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Buna göre inanç, duygu ve davranış eğilimleri tutumun temel bileşenlerini oluşturur.

Bilişsel öğenin temelini inançlar oluşturur. Bireyler, tutum nesnesi hakkında edindikleri bilgileri mevcut bilişsel yapılarına göre işleyerek bir inanç sistemi oluştururlar. Bu nedenle inançlar, tutumların bilişsel yönünü belirleyen en önemli faktörlerden biridir.

Tutumların davranış belirleme fonksiyonları hakkında verdiğiniz bilgiler de oldukça açıklayıcı. Tutumların bireyleri toplumun kültürüne uyumlu hale getirdiği, kişiliği koruduğu, temel değerleri savunduğu ve kendini ifade etme olanağı sağladığı belirtiliyor. Bu fonksiyonlar tutumların önemini ve işlevselliğini vurgulamaktadır.
 
Geri
Üst