Tutumun ogeleri nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tutumun öğeleri nedir?​

Tutumun Öğeleri Bir tutum bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını birbirleriyle uyumlu kılarak etkiler. Tutumlarda genellikle birbirleriyle uyum halinde bulunan bu üç faktöre tutumların öğeleri diyoruz. Bilişsel, duygusal ve davranışsal öğeler, yerleşmiş, güçlü tutumlarda tam olarak bulunur.
Tutumun davranışsal bileşeni nedir?
Davranışsal bileşen, bireyin belirli bir tutum geliştirdiği obje ile ilgili bir şeyler yapmaya olan eğilimi ise tutumların davranışsal yönünü oluşturur. Tüketicinin tutum objesine ilişkin harekete geçme eğilimi tutumun davranışsal bileşenini oluşturur.

Tutumlar nasil gelisir?​

En temel tutumların çoğu çocukluk yaşlarında oluşmaktadır. Anne ve babaların çocukları istediği gibi davrandığında onlara gülümsemeleri ve ödüllendirmeleri, istemedikleri bir davranışı sergilediklerinde ise onları cezalandırmaları çocuklarda kalıcı olumlu veya olumsuz birçok tutumun gelişmesinde etkili oluyor.
Tutumların oluşmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Tutumların gücü, bilişsel, davranışsal ve duygusal bileşenlerin güçlerinden oluşur. Çok kuvvetli olan tutumları değiştirmek oldukça güçtür. Tutumların gücü daha çok duygusal bileşenin güçlü olmasına bağlıdır. Gerçekten de tutum denildiğinde, tutum nesnesini sevme ya da sevmeme akla gelir.

Tutum nasıl ölçülür?​

- Tutum ölçeklerinden en sık kullanılanları, Thurstone Ölçekleri, Likert Ölçekleri, Guttman Ölçekleri ve Duygusal Anlam Ölçekleridir.
- 1952’den beri geliştirilmelerine rağmen, bu dört ölçek türü en popüler ölçekler olmaya devam etmektedir (Anderson, 1991).
Bireyin davranışlarını tutumlar nasıl etkiler?
Tutumların insan zihnine ulaşma hızı üzerinde etkili olan faktörlerden biri de tutumların ifade edilme sıklığıdır. Kısaca bir tutumu ifade etme sıklığı arttıkça, o tutumun önemi artmakta ve davranışa dönüşme olasılığı güçlenmektedir.

Geri