AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tutum yatırım ve türk malları haftası yazı

haberci

Yeni Üye
tutum yatırım ve türk malları haftası hakkında yazı,
tavır yatırım ve türk malları haftası ile ilgili yazılar
Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası nereden çıktı?
Kurtuluş Savaşı ’nda düşmanlar yurdumuzun birçok yerlerini yakıp yıktılar Evlerimiz, harmanlarımız ateşe verildi El tezgahlarımız ustasız kaldı Atatürk, düşmandan kurtulan ülkemizi yokluktan, yoksulluktan da kurtarmak istiyordu Bu amaçla 1923 yılında İzmir ’de İktisat Kongresi toplanmasını istedi
İzmir İktisat Kongresi ’nde yurdun bağımsızlığını gözetmek, diğer ülkelere el açmamak için yerli mallar üretmemiz ve kullanmamız gereği kararlaştırıldı Başbakan İsmet İnönü 12 Aralık 1929 günü Büyük Millet Meclisi ’nde yerli malı, milli ekonomi, tavır konusunda uzun bir tavır yaptı İsmet İnönü kısaca, Yerli mallar üretmek, ulusça tasarruflu kişi edinmek, birbirimize inanıp itimat etmek zorundayız Tanıdık Olmayan ülkelerden, sattığımızdan fazla mal almayacağız diyordu Başbakanın bu konuşmayı yaptığı 12 Aralık günü Yerli Malı ve Artırma Haftası ’nın açılış günü oldu
Tasarruflu Kişi olmanın yerli malı kullanmanın önemini, değerini yurt çapında yaymak için Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu Derneğe önce Mustafa Kemal Paşa üye oldu Dernek yöneticileri yurttaşlara yerli malı kullanmanın önemini anlatarak bu düşünceyi her tarafta yaymaya başladılar Çok geçmeden tüm yurtta yerli malı kullanmanın, tutumlu olmanın gereği benimsendi
Bugün kullandığımız vasıta ve gereçlerin birçok fabrikalarımızda yapılıyor Yiyeceklerimizin hemen hemen hepsi ülkemizde yetiştiriliyor Bu duruma yerli malı kullanmamız ve tutumlu olmamızın sonunda ulaştık
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası hakkında data
İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi gözetmek ve kullanmasına tutumlu elde etmek denir Tutumluluk hiçbir süre pintilik demek değildir
Tutumlu insan eşyasını, malını ahenkli ve pak kullanır Zamanını boşuna harcamaz Kendisine ve çevresine faydalı işlerle geçirir gününü Böylece kötü alışkanlıklardan da kurtulur Mutlu ve tehlikesiz olur
Yalnızca kendimize ait olanı değil, elektriği, suyu, yiyecekleri, okulda kullanılan eşyaları, bize ait olmayan eşyaları kendimizinmiş gibi dikkatle korumalıyız Topluma ve arkadaşlarımıza ait olan eşyalara zarar vermemeliyiz
Tutum ve yatırım, ülkeler için de manâlı bir konudur Çünkü devletler de gelirleriyle giderlerini dengelemek zorundadır Bir devlet eğer kazanç ve giderlerini iyi ayarlarsa; kazanç kaynaklarını iyi yatırımlarda kullanırsa kalkınır, zenginleşir ve hiçbir devlete bağımlı kalmaz
Yurdumuz cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi Yurdumuzun her köşesi çok büyük zararlar görmüştü Ellerinde bir şeyleri kalmayan ahali fakirlik içerisinde kıvranıyordu Atatürk bu duruma çok üzülüyor ve bu durumdaki halka bir şeyler belirlemek istiyordu
Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM ’de bir konuşma yaptı Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı
12 Aralığı kapsayan hafta “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak kutlanmaktadır Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım bugün de devam etmektedir
Tavır ve yatırım alışkanlığı ufak yaşlarda kazanılır Ders araçlarını, giysilerini, harçlığını tasarruflu kişi kullanan çocuk bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir Küçükken nafile akan su musluğu, düşüncesiz yanan lambayı kapatan çocuk bu hoş alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir Okul çağlarında zamanı iyi değer biçme alışkanlığı şampiyon insan bu huyundan vazgeçmez O nedenle çocukları minik yaşlarda tasarruflu kişi olmaya özendirmeliyiz
Tasarruf yerine getirmek, milli kaynakların işletilmesi, yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, temel tüketim maddelerini öz kaynaklardan karşılamak, ekonomimizi ilerletmek bu haftanın esas amaçları içindedir
Okullarımızda 12 – 18 Aralık tarihleri aralarında kutlanan bu haftada tavır, yatırım ve Türk malları hakkında data verilir Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır Yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır
Tavır , Yatırım ve Türk Malı
Daha okul sıralarında tutumlu olma alışkanlığı kazanmalıyız Tutumlu edinmek bize yaşam boyu huzur sağlar
Tasarruflu Kişi olmak deyince önce parada tasarruflu kişi olmak akla kazanç
Parada Tutum : Paranın gerektiği yerde, gerektiği değin harcanmasına parada tavır denir Tutumlu elde etmek pintilik değildir Cimrilik, gerektiği halde para harcamamaktır
Eşyada Tavır : Elbiselerimizi, ayakkabılarımızı, vasıta ve gereçlerimizi iyi kullanmakla olur
Zamanda Davranış: Zamanımızı iyi değerlendirmekle olur Derse, kitap okumaya, oyuna, dinlenmeye ayırdığımız zamanları konu ile ilgili olarak kullanmalıyız Zamanımızı boşuna geçirmemeliyiz
Yatırım, biriken paranın gelir sağlayacak bir işe bağlanmasıdır Yatırım sonunda araç, gereç üretilir Yatırımlar sonunda yeni iş alanları açılır Toplumun gereksinmeleri karşılanır Biriken para yatırımla değerlenir Paranın bir köşede bırakılmasının ülke ekonomisine hiçbir yararı yoktur
Ülkemiz sınırları içinde yetiştirilen ürünlere, fabrikalarımızda yapılan mallara Türk Malı denir Türk malına yerli malı da denir Gereksinmelerimizi yerli mallarla karşılamalıyız Bugün yurdumuzda her tür vasıta ve gereç yapılmakta, topraklarımızda her tür ürün yetiştirilmektedir Yerli malı kullandığımızda ilaç, akaryakıt, hammadde ve dış borçlarımız için gerekli olan dövizimiz azalmamış olur Yurtseverlik yurdu düşünmektir Her vatansever yerli malı kullanmaya itina göstermeli, yaşam boyu tutumlu olmalıdır
Yerli Malları ve Tutum Haftası ’nda okullarda; zamanda, parada, tutumun önemi, yararları anlatılır Yatırımın önemi üstünde durulur Yerli malları kullanmanın yararları, yabancı mallara duyulan özentinin ülke ekonomisine olan zararları anlatılır
*

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, Türkiye'de yerli malı kullanma ve tasarruf alışkanlığını teşvik etmek amacıyla düzenlenen önemli bir etkinliktir. Bu hafta, ülkemizin milli ekonomisine destek olmak, yerli üretimi teşvik etmek ve tasarruflu bir yaşam tarzını benimsemek için farkındalık oluşturmayı hedefler.

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nın kökeni 1923 yılına dayanmaktadır. İzmir İktisat Kongresi'nde yerli malı üretme ve kullanma kararı alınmış, bu doğrultuda yerli malı kullanımının ve milli ekonominin önemi vurgulanmıştır. Dönemin devlet başkanı İsmet İnönü'nün 12 Aralık 1929 tarihinde yaptığı konuşma ile de yerli malı kullanımı ve tasarruf konuları ön plana çıkarılmıştır. Bu tarih aynı zamanda Yerli Malı ve Artırma Haftası'nın açılış günü olarak kutlanmaktadır.

Tutumlu olmak, paranın, malın, zamanın ve kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılması anlamına gelir. Tasarruf alışkanlığı kazanmak, sadece kişisel olarak değil, aynı zamanda ülke ekonomisi için de önemlidir. Devletlerin gelirleri ve giderleri arasındaki dengeyi sağlamaları ve gelir kaynaklarını doğru şekilde yönlendirmeleri gerekmektedir. Yerli malı kullanımı, yerli üretimi teşvik ederek dışa bağımlılığı azaltır ve ekonomiyi güçlendirir.

Eğitim kurumlarında kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nda, yerli malı kullanımının önemi vurgulanırken, tasarruf, yatırım ve milli ekonominin temelleri anlatılır. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, etkinlikler düzenlenir ve öğrencilere yerli malı kullanmanın ve tutumlu olmanın değeri anlatılır.

Yerli malı kullanmanın ve tasarruf alışkanlığının önemi, bugün de hala devam etmektedir. Ülkemizin kalkınması ve zenginleşmesi için yerli üretimi desteklemek, yerli malı kullanmak ve tasarruf etmek büyük bir öneme sahiptir. Her vatansever bireyin yerli malı kullanmaya özen göstermesi ve yaşam boyu tutumlu bir şekilde hareket etmesi, ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.