AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tutum ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Tutum örnekleri nelerdir?​

Örneğin; bir takıma karşı olumlu bir tutumumuz varsa, o takımın maçlarına gideriz, o takımın renklerini severiz, o takımın başarısına seviniriz. Tutumun bilişsel boyutu, o nesneye karşı olan ilgi, inanç, düşünce ve bilgimizi oluşturur.

Tutumların değişmesi nedir?​

duyguların sonucunda gerçekleştirilen davranışların açıklanmasında yetersiz. tutumunun yönünün (olumlu –olumsuz) ya da şiddetinin (az ya da çok) değişmesidir.

En temel tutumlar ne zaman oluşmaya başlar?​

En temel tutumlar ne zaman oluşmaya başlar?
Bu özellik en çok ergenlik döneminde görülmektedir. Çünkü arkadaşlar ergenlik döneminde birçok şeyi ortaklaşa gerçekleştirirler. Ancak arkadaşlık bozulduğu zaman tutumların değişmesi de söz konusudur. Kişisel Özellik Faktörü: Tutumlar ile kişisel özellikler arasında karşılıklı bir ilişki olduğuna inanılır.

Tutum ve davranış arasındaki fark nedir?​

Tutum ve davranış arasındaki fark nedir?
Davranış belli bir niyet sonucu ortaya çıkar. Dolayısıyla davranışı belirleyen doğrudan tutum değil, niyettir. Tutum niyeti, niyet de davranışı etkiler. Niyeti etkileyen ise, kişinin davranışa yönelik tutumu ile öznel kuraldır (subjective norm).

Tutumun önemi nedir?​

Bireysel düzeyde tutumlar insanların algılarını düşünce ve davranışlarını etkiler. Kişiler arasında ise tutumlar insanların birbirlerini nasıl tanıdıklarını, birbirlerine nasıl tepki verdiklerini anlamada çok önemli bir öğedir.

Bilişsel tutum nedir?​

Bilişsel bileşen tutuma konu olan nesneye ilişkin olarak kişinin tüm inançlarını kapsar ve bunların doğru ya da gerçek olması gerekmez. Bununla birlikte, bilgiler ne kadar gerçeğe dayanırsa o kadar kalıcı olur. Tutum bileşenlerini bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üçe ayırabiliriz.

Tutumların oluşmasında etkili olan faktörler nelerdir?​

Tutumların oluşmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Tutumların gücü, bilişsel, davranışsal ve duygusal bileşenlerin güçlerinden oluşur. Çok kuvvetli olan tutumları değiştirmek oldukça güçtür. Tutumların gücü daha çok duygusal bileşenin güçlü olmasına bağlıdır.

Tutumlar değişebilir mi?​

Tutumlar değişebilir mi?
Tutum, öğrenme sonucu şekillenir. Herhangi bir kişi, nesne ya da duruma yönelik tutarlı bir şekilde olumlu ya da olumsuz bir tepkide bulunma eğilimidir. Tutum, zihinsel bir hazır oluştur. Tutumların değiştirilmesi oldukça zordur ve kişilerin tutumları ancak oldukça ekstrem koşullar altında değişebilir.

Tutumlar, kişilerin belirli bir nesne, durum veya kişiye karşı olumlu ya da olumsuz olarak geliştirdiği eğilimlerdir. Tutumlar bilişsel, duygusal ve davranışsal bileşenlerden oluşur. Örneğin, bir futbol takımına karşı tutumumuz olumlu ise, maçlarına gitmek, takımın renklerini sevmek ve başarılarıyla sevinmek gibi davranışlar sergileyebiliriz.

Tutumların değişmesi, tutumun yönlendirilen nesneye karşı olumlu veya olumsuz olarak değişmesi veya tutumun şiddetinin azalması veya artması olarak tanımlanabilir. Bu değişim genellikle duyguların etkisiyle gerçekleşir.

En temel tutumlar genellikle çocukluk döneminde oluşmaya başlar ve ergenlik döneminde daha da şekillenir. Arkadaşlık ilişkileri, kişisel özellikler ve deneyimler tutumların oluşumunda etkili faktörlerdir.

Tutum ve davranış arasındaki fark ise davranışın niyet sonucu ortaya çıktığı, yani belirli bir karar alma sürecinin ardından gerçekleştiğidir. Tutumlar davranışlara yol açabilir ancak tek başına bir davranışı belirlemez. Niyet, davranışların en önemli belirleyicisidir.

Tutumların değişmesi zordur çünkü genellikle öğrenme sonucu şekillenir ve bireylerin zihinsel hazırlığıdır. Tutumların değişimi genellikle oldukça ekstrem koşullar altında gerçekleşebilir. Tutumları değiştirmenin genellikle zaman alıcı ve zorlu bir süreç olduğu düşünülür.

Tutumların oluşumunda etkili olan faktörler arasında bilişsel, davranışsal ve duygusal bileşenlerin güçleri önemli rol oynar. Tutumların değişmesi ve oluşumu genellikle karmaşık bir süreçtir ve birçok faktörün etkileşimini içerir.