AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tutukluya vasi atanir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.794
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tutukluya vasi atanır mı?​

Hükümlü kişinin haklarını kullanması ve hukuki işlemler yapabilmesi için kendisine vasi atanır. Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz.

Hükümlünün vasi süresi ne kadardır?​

Vasi tayin edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilir. Vasi olarak atanan kişi, vasilik görevinin kendisine tebliğ edilmesinin ardından, 10 gün içinde vasilik hakkından vazgeçme hakkını kullanabilir. Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır.

Vasi borçlardan sorumlu olur mu?​

Vasi borçlardan sorumlu olur mu?
Vasinin ise vesayet altındaki şahsın borçlarından sorumlu tutulması mümkün değildir. Keza vesayet altına alınanın varsa taşınmazları vesayet makamı tarafından kayda alınmış belki tedbir bile konulmuştur.

Kısıtlama kararı nasıl kaldırılır?​

Kısıtlama kararı nasıl kaldırılır?
Kişinin kendi isteği ile kısıtlanma talep ettiği durumda kısıtlamanın kaldırılması yine kişinin talebi ile olur. Ayrıca kısıtlama kararı verilirken ileri sürdüğü kısıtlama sebeplerinin artık mevcut olmadığı gerekçe gösterilerek ve bu durum ispat edilerek kararın kaldırılması talep edilir.

Vasilik ne zaman sona erer?​

Vasilik, 2 yıl içerisinde sona erer ancak uzatılabilir. 4 yıl sonra, vasi, vasi olmak istemediğini belirtebilir. Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.

Vasilik nasıl son bulur?​

Küçüğün Erginliğe Erişmesi veya Yeniden Velayet Altına Alınması: Erginliğe erişmemiş küçükler üzerinde velayet olması asıldır. Velisi bulunmayan küçüklere ise vasi ataması yapılır. Küçüğün velayet altına alınması durumunda ise vesayet kendiliğinden kalkar.

Vasi kararini iptal etmek kolay mı?​

Vasi kararini iptal etmek kolay mı?
İptal kararı, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne konu ile alakalı vasinin iptali dilekçesi verilmesi üzerine açılır. Daha sonraki aşamada, hakim vasinin görevine son verir. Hakim eğer vasinin görevini yeterince yerine getirmediğini görürse, itiraz olmaksızın vasinin görevini resen sonlandırma hakkına sahiptir.
 
Tutukluya vasi atanır mı sorusuna verilen cevapta, hükümlü kişinin haklarını kullanabilmesi ve hukuki işlemler yapabilmesi için vasi atanabileceği belirtilmiştir. Vasi, hükümlü adına işlemleri yürütür ve hükümlünün belirli konularda yetkilerini kullanmasına olanak sağlar. Ayrıca hükümlünün vekalet veremeyeceği, dava açamayacağı, kanun yollarına başvuramayacağı ve alım satım yapamayacağı vurgulanmıştır.

Vasi süresi ile ilgili olarak, vasi tayin edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkilendirildiği belirtilmiştir. Vasi olarak atanan kişi, vasilik görevinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 10 gün içinde vasilikten vazgeçme hakkını kullanabilir. Vasilik genellikle 2 sene süreyle atanır ve bu süre istenirse 2 sene daha uzatılabilir.

Vasi borçlardan sorumlu olup olmadığı sorusuna verilen cevaba bakıldığında, vasi olmanın vesayet altındaki şahsın borçlarından sorumlu tutulmasını gerektirmediği ifade edilmiştir. Vesayet altına alınan kişinin varsa taşınmazlarının vesayet makamı tarafından kayda alınabileceği ve tedbirler alınabileceği belirtilmiştir.

Kısıtlama kararının nasıl kaldırılacağıyla ilgili olarak, kişinin kendi isteğiyle kısıtlanma talebinde bulunduğu durumda, kısıtlamanın kaldırılmasının yine kişinin talebiyle gerçekleşeceği açıklanmıştır. Ayrıca, kısıtlama kararı verildiği sırada ileri sürülen kısıtlama sebeplerinin artık mevcut olmadığı ispatlandığında kararın kaldırılması talep edilebileceği belirtilmiştir.

Vasilik ne zaman sona erer sorusuna verilen cevaba göre, vasilik normalde 2 yıl sürelidir ancak istenirse 4 yıla kadar uzatılabilir. Vasi, görevini ihmal eder, kötüye kullanır, güveni sarsıcı davranışlarda bulunursa ya da borçları ödeyemez duruma gelirse vesayet makamı tarafından görevden alınabilir.

Vasilik nasıl son bulur konusunda, küçüğün erginliğe erişmesi veya yeniden velayet altına alınması durumunda vesayetin kendiliğinden sona ereceği açıklanmıştır. Küçüklere vasi atanması, velisi bulunmayan küçükler üzerinde velayet olması esasına dayanır.

Vasi kararının iptal edilmesiyle ilgili olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne vasinin iptali dilekçesi verildiği takdirde sürecin başlatılacağı belirtilmiştir. Hakim, eğer vasinin görevini yeterince yerine getirmediğini düşünüyorsa, itiraz olmaksızın vasinin görevini sonlandırma hakkına sahiptir. Bu durumda hakim, vasinin görevine son verir ve yeni bir vasi atanabilir.
 
Geri
Üst