AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tutuklama yetkisi kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tutuklama yetkisi kime aittir?​

Tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğinin bulunduğu yerde başkaca Sulh Ceza Hakimliği yoksa ve ağır ceza mahkemesi de bulunmuyorsa yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliği yetkili ve görevlidir.

Savcı tutuklama kararı verebilir mi?​

cumhuriyet savcısının kat’iyen veremediği karar. cmk m. 101 uyarınca, soruşturma evresinde şüphelinin tutuklanmasına cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından karar verilir. kovuşturma evresinde sanığın tutuklanmasına ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re’sen mahkemece karar verilir.

Tutukluluk süresi en fazla ne kadar olur?​

Tutukluluk süresi en fazla ne kadar olur?
CMK’nın 102/1. Maddesine göre “Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir.” Kanun metninde açıkça belirtildiği üzere azami tutukluluk süresi 18 ay olacaktır.

Tutuklama kararı neden çıkar?​

Tutuklama kararı neden çıkar?
Genel olarak tutuklama kararı verilebilmesi için kuvvetli suç şüphesi ve bir tutuklama nedenin varlığı zorunludur. Kanuna göre iki tutuklama nedeni vardır. Bunlar, kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphesidir. Kuvvetli suç şüphesinin yanında bu iki nedenden birinin varlığı halinde tutuklama kararı verilebilecektir.

Savciliktan serbest kalmak ne demek?​

Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır. Adli kontrol tedbiri, şüpheli veya sanığın adli bir kararla, ancak idari bir yolla (imza vermek, yurtdışına çıkış yasağı vs.) kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

Savcı adli kontrol isterse hâkim tutuklama verebilir mi?​

Hemen belirtelim ki, bazı şüpheli veya sanıklar azami tutukluluk süreleri dolduğu için adli kontrol altına alınarak tahliye edilmektedir. Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali halinde de hakim tutuklama kararı verebilir.
 
Tutuklama yetkisi genellikle Sulh Ceza Hakimliği'ne aittir. Eğer tutuklama kararını verecek başka bir Sulh Ceza Hakimliği bulunmuyorsa ve ağır ceza mahkemesi de mevcut değilse, yargı çevresinde görev yapan ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hakimliği yetkili ve görevlidir.

Savcı tutuklama kararı veremez. Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 101. maddesine göre, soruşturma evresinde şüphelinin tutuklanmasına cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi karar verir. Kovuşturma evresinde ise sanığın tutuklanmasına cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re'sen mahkemece karar verilir.

Tutukluluk süresi en fazla bir yıl olabilir. Ancak zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek bu süre altı ay daha uzatılabilir. Yani toplamda en fazla 18 ay tutuklu kalınabilir.

Tutuklama kararı genellikle kuvvetli suç şüphesi ve kaçma veya delilleri karartma şüphesi gibi tutuklama nedenlerinin varlığı durumunda çıkar. Bu nedenlerden biri veya her ikisi mevcut olduğunda tutuklama kararı verilebilir.

"Savcılıktan serbest kalmak" ifadesi ise hakimin tutuklama tedbiri yerine şüpheli veya sanığı adli kontrol şartıyla denetim altına alarak serbest bırakması anlamına gelir. Adli kontrol tedbiri, şüpheli veya sanığın adli bir kararla idari yollarla (imza verme, yurtdışına çıkış yasağı gibi) kontrol altına alınmasını sağlar.

Son olarak, azami tutukluluk sürelerinin dolması nedeniyle adli kontrol altına alınan şüpheli veya sanıkların bu tedbiri ihlal etmeleri durumunda hakim tutuklama kararı verebilir. Bu durumda, hâkim adli kontrol şartını ihlal eden kişiyi tekrar tutuklayabilir.
 
Geri
Üst