AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tutuklama karari kimlere verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tutuklama kararı kimlere verilir?​

Tutuklama kararı, şüpheli veya sanık hakkında verilir. Şüpheli, soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiyi; sanık ise, ceza davası ile kovuşturma evresinin başlamasından (iddianamenin kabulünden) hükmün kesinleşmesine kadar geçen sürede suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade eder (CMK m.2 (1), a-b).

Kuvvetli suç şüphesi ne demek?​

Kuvvetli Suç Şüphesi: Kuvvetli suç şüphesi birtakım olgulara (delillere) dayanmak zorundadır. (CMK m. 100/1) Yargılama sonunda sanığın mahkum olması kuvvetle muhtemel ise, kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir[54].

Hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenirim?​

Hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenirim?
Yakalama Kararı veya Emri Nasıl Öğrenilir? Mahkemede süren bir yargılama söz konusu ise, kişi hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığı, ilgili mahkeme dosyasının incelenmesiyle anlaşılabilir. Hakkında yakalama emri olanlar, mahkeme dosyasını avukatları aracılığıyla her zaman inceleyebilirler.

Tutuklama kararı nereden öğrenilir?​

Yakalama kararı, adli sicil kaydında görülemez. Çünkü, yakalama kararı yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararı, GBT’de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.

Tedbir tutuklaması nedir?​

Tutuklama, suç işlediğine dair kuvvetli şüphe taşıyan kişinin, kaçmasını veya delilleri karartmasını önlemek amacıyla özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliği, kovuşturma aşamasında ise davanın görüldüğü mahkeme tarafından tutuklama kararı verilir.

En fazla kaç ay tutuklu kalınır?​

En fazla kaç ay tutuklu kalınır?
Süre hiçbir durumda 3 yılı geçemeyecektir. Ağır Ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde ise tutukluluk süresi en çok 6 ay olabilecek ve bu süre zorunlu hallerde gerekçesi de gösterilerek en çok 4 ay daha uzatılabilecektir. Yani toplam tutukluluk süresi bu suçlar bakımından en çok 10 ay olacaktır.
 
Tutuklama kararı, suç şüphesi altında bulunan şüpheli veya sanık hakkında verilir. Şüpheli, soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade ederken, sanık ise ceza davası ile kovuşturma evresinin başlamasından hükmün kesinleşmesine kadar geçen sürede suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade eder.

Kuvvetli suç şüphesi ise birtakım olgulara (delillere) dayanmak zorundadır. Yargılama sonunda sanığın mahkum olması kuvvetle muhtemel ise, kuvvetli suç şüphesinin varlığından söz edilebilir.

Yakalama kararı veya emrinin varlığını öğrenmek için ilgili mahkeme dosyasının incelenmesi gerekmektedir. Mahkemede süren bir yargılama varsa, kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı dosya üzerinden öğrenilebilir. Hakkında yakalama emri olanlar, avukatları aracılığıyla mahkeme dosyasını inceleyebilirler.

Tutuklama kararının nereden öğrenileceği konusunda ise, yakalama kararının adli sicil kaydında görülemeyeceği belirtilmektedir. Yakalama kararı, GBT (Genel Bilgi Tarama) sisteminde görülebilir. UYAP sistemine işlendikten sonra kişinin hakkında yakalama kararı olduğu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından fark edilebilir.

Tedbir tutuklaması ise suç işlediğine dair kuvvetli şüphe taşıyan kişinin, kaçmasını veya delilleri karartmasını önlemek amacıyla özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliği, kovuşturma aşamasında ise davanın görüldüğü mahkeme tarafından tutuklama kararı verilir.

En fazla kaç ay tutuklu kalınabileceği konusunda ise, sürenin hiçbir durumda 3 yılı geçemeyeceği belirtilmektedir. Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girmeyen işlerde ise tutukluluk süresinin en çok 6 ay olabileceği ve zorunlu hallerde gerekçesiyle en çok 4 ay daha uzatılabileceği ifade edilmektedir. Dolayısıyla toplam tutukluluk süresi, belirtilen suçlar bakımından en fazla 10 ay olacaktır.
 
Geri
Üst